Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Egy pénzügyi válság előjátéka (3. rész): A Lehman Brothers bukása

A Lehman Brothers a világ egyik legnagyobb és legfontosabb befektetési bankja volt a 2008-as összeomlása előtt. A Bear Stearns és az IndyMac bankokkal ellentétben, amelyek elsősorban a lakáspiacra összpontosítottak, a Lehman Brothers az eszközök sokkal szélesebb skálájával foglalkozott, beleértve a kereskedelmi ingatlanokat, a tőkeáttételes hiteleket és az összetett származékos ügyleteket. A Lehman Brothers csődje a pénzügyi válság kritikus eseménye volt, és messzemenő következményekkel járt a globális pénzügyi rendszerre nézve.

A Lehman Brothers 1850-ben alakult, és hosszú sikeres múltra tekintett vissza a pénzügyi innováció területén. A cég a fix kamatozású értékpapírok terén szerzett szakértelméről volt ismert, és a jelzáloggal fedezett értékpapírok piacának vezető szereplője volt. A pénzügyi válságot megelőző években a Lehman Brothers agresszívan terjeszkedett más szegmensekre is, többek között a kereskedelmi ingatlanokra és a tőkeáttételes finanszírozásra.

Adj egy okot

A Lehman Brothers összeomlásának egyik meghatározó tényezője a nagymértékű kitettsége volt az amerikai ingatlanpiacnak. A Bear Stearnshez és az IndyMachez hasonlóan a Lehman Brothers is nagy portfólióval rendelkezett jelzáloggal fedezett értékpapírokból, amelyek rendkívül kockázatosak voltak. A cégnek jelentős befektetései voltak a másodlagos jelzáloghitelek piacán is, amik a lakáspiaci buborék kipukkanásakor különösen érzékeny veszteséget generáltak a nem teljesített hitelek miatt.

A Lehman Brothers csődje azonban nem csak a lakáspiaci kitettségének volt köszönhető. A cég számottevő tőkeáttételt is foganatosított, ami azt jelenti, hogy a befektetések finanszírozásához nagy összegű kölcsönt kellett felvennie. Ez a stratégia nyereséges lehet, amikor a piacok jól teljesítenek, de katasztrofális hatása is lehet egy esetleges dekonjunktúra bekövetkeztével. Ahogy az ingatlanpiac hanyatlani kezdett, a Lehman Brothers eszközeinek értéke csökkenni kezdett, és hitelezői egyre inkább aggódtak a cég azon képességét illetően, hogy vissza tudja-e fizetni adósságait.

A Lehman Brothers összeomlása összetett és átláthatatlan üzleti gyakorlatának is köszönhető volt. A cég komplex származékos és egyéb pénzügyi eszközök széles skálájába fektetett be, amelyeket nehéz volt értékelni és megérteni. Az átláthatóság hiánya miatt a befektetők és a hitelezők nem vagy csak kevésbé tudták felmérni a cég befektetéseivel kapcsolatos kockázatokat, ami tovább rontotta a cégbe vetett bizalmat, és ugyancsak hozzájárult a cég bedőléséhez.

Az elérés

A Lehman Brothers csődje messzemenő következményekkel járt a globális pénzügyi rendszerre nézve. A cég nagymértékű összefonódása más pénzügyi intézményekkel a pénzügyi veszteségek és likviditási válságok láncreakcióját váltotta ki. Ez számos befektetőnek és hitelezőnek jelentett jelentős deficitet, és emiatt a pénzügyi rendszerbe vetett bizalom is súlyosan megrendült. A Bear Stearns és az IndyMac bankokkal ellentétben a Lehman Brothers összeomlását nem követte az amerikai kormány mentőcsomagja. A cég megmentésének mellőzéséről szóló döntés rendkívül ellentmondásos fogadtatásban részesült, és sok vita tárgyát képezte a pénzügyi szakemberek körében. Egyesek szerint a kormány helyesen tette, hogy nem avatkozott be, mivel ez veszélyes precedenst teremthetne, és esetleg más cégeket is túlzott kockázatvállalásra ösztönzött volna. Mások szerint a kormány döntése, hogy nem nyújtott mentőcsomagot a Lehman Brothersnek, nagyban hozzájárult a pénzügyi válság súlyosságához.

Összefoglalva, a Lehman Brothers csődje a pénzügyi válság kritikus eseménye volt, és messzemenő következményekkel járt a globális pénzügyi rendszerre nézve. A cég nagymértékű kitettsége az amerikai ingatlanpiacnak, összetett és átláthatatlan üzleti gyakorlatai, valamint jelentős tőkeáttételei mind hozzájárultak az összeomláshoz. A Lehman Brothers esete rávilágított a globális pénzügyi rendszer összefonódására és a nagy tőkeáttételű pénzügyi intézményekkel kapcsolatos kockázatokra.


Előző rész

Egy pénzügyi válság előjátéka (2. rész): Az IndyMac Bank csődje