test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

EU: Nagy a tét

Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mondott az EU helyzetéről és kihangsúlyozta: “A tét nagy, és nemcsak Európa, hanem Ukrajna és az egész világ számára”. Emellett Vlagyimir Putyin fenyegetéseivel szemben az EU további egységére szólított fel. Majd hozzáfűzte: “Próbára tesznek bennünket azok, akik ki akarnak használni mindenféle megosztottságot ellenünk. Ez nem csak egy háború, amelyet Oroszország kirobbantott Ukrajna ellen. Ez háború az energiánk, a gazdaságunk, az értékeink és a jövőnk ellen. Ez az autokrácia háborúja a demokrácia ellen. És ma azzal a meggyőződéssel állok itt, hogy bátorságunknak és szolidaritásunknak köszönhetően Putyin elbukik, és Európa győzni fog. Itt az ideje, hogy elszántságot mutassunk, nem megnyugvást.”

Von der Leyen még egyszer sem beszélt ilyen közvetlenül és ilyen hatásosan arról az egzisztenciális fenyegetésről, amellyel az unió jelenleg szembenéz. Ezzel a nyers retorikával ellenállásra és áldozatvállalásra szólít fel.

Az áldozatvállalás a szankciók közvetlen következménye, mivel az EU elzárta Oroszországot a nyugati piacoktól, erre Oroszország keményen visszavágott és drasztikusan csökkentette az Európába irányuló energiaszállításait. A háború előtt néhány ország, például Németország, földgázának több mint felét Oroszországtól kapta. Annak ellenére, hogy a szankciók számos nehézséget okoztak Európában, a helyzet sokkal rosszabbnak tűnik Oroszországban. Mint az elnök rámutatott, az orosz hadsereg kénytelen a mosogatógépek és hűtőszekrények gyártásából félvezető chipeket kivonni a katonai berendezések javításához. Szerinte ezek a szankciók működnek, a háborús erőfeszítéseken túl az orosz gazdaságot is megfojtották.

A másolat

Az egy évtizede létrehozott, az EU helyzetéről szóló beszéd a közösség egyik fontos eseménye, bár a gyakorlatban nem sokat változik az évek során. A Bizottság megragadja az alkalmat a visszatekintésre, a prioritások felsorolására, konkrét pontok kiemelésére, néha nagy bejelentésekre, de az uniós buborékon kívül minimális a jelentősége. Alig jut el a polgárokhoz, nem katartikus, és szinte soha nem sikerül megfelelően közvetíteni az emberek felé. Ez egy furcsa kísérlet arra, hogy újrateremtsék az amerikai State of the Union beszédet, amely minden évben a politikai élet egyik legfontosabb pillanata.

Von der Leyen beszédében tucatnyi témát érintett. A legjobban várt az energiacsomagról szóló volt, amelyet alelnöke, Timmermans később a délután folyamán ismertetett. „Az uniós tagállamok már eddig is több milliárd eurót fordítottak a kiszolgáltatott háztartások megsegítésére, de tudjuk, hogy ez nem lesz elég. Ezért azt javasoljuk, hogy korlátozzuk az alacsony áron áramot termelő vállalatok jövedelmét. Ezek a cégek olyan bevételhez jutnak, amivel nem számoltak, és amiről nem is álmodtak. Szociális piacgazdaságunkban a nyereség pozitív, de azokban az időkben, amelyeket élünk, nem lehet, hogy egyesek a háborúval és a fogyasztók kárára rendkívüli és példátlan nyereségre tesznek szert. Ezekben a pillanatokban a hasznot meg kell osztani, és azokhoz kell eljuttatni, akiknek a legnagyobb szükségük van rá. Javaslatunk több mint 140 milliárd eurót fog bevonni, ami lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy közvetlenül tompítsák a csapást” – mondta a felső határról, amelyet az energiaügyi miniszterek múlt pénteken fogadtak el.

Fogalmunk sincs, hogy ez a beszéd változtat-e valamit, de jelzi, hogy milyen utat tervez az EU a közeljövőben.