test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Létezik egy poszt-COVID világ?

Úgy tűnik, hogy a világ – Kínát kivéve – egy poszt-COVID korszakban él. Attól függően, hogy hol élünk, a lezárásoknak különböző maradványai vannak. Spanyolországban az embereknek még mindig maszkot kell viselniük a tömegközlekedési eszközökön (vonatok, repülőgépek és taxik), de egyébként lényegében nincsenek a vírus miatti korlátozások. Az olyan felkapott nyári turisztikai célpontok, mint Barcelona és az egész Costa Brava tele vannak emberekkel, akik több mint két év óta először élvezhetik teljes mértékben az életet. Más országokban, például az Egyesült Államok nagy részén gyakorlatilag nincsenek korlátozások, és a Biden-kormányzat számos fennmaradó intézkedés feloldását is fontolgatja. Ennek ellenére 2021 árnyéka ott lebeg felettünk.

A tavalyi nyár nem volt olyan rossz, ősszel mégis megjelent az Omicron-változat, amely számos országot ismét szigorú, bár átmeneti szigorításokba kényszerített. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy gyakorlatilag senki sem akar további intézkedéseket, de a vállalkozások kénytelenek lesznek megküzdeni a vírus által érintett munkaerővel, különösen akkor, amikor a nyár után beköszönt a téli hideg.

Proaktív intézkedések

Az esetek szükségtelenül nagymértékű megugrásának megelőzése érdekében a szabályozó hatóságok módosítják a koronavírus elleni védőoltásokat az őszre tervezett emlékeztető kampányhoz. Erre azért van szükség, mert az eredeti vakcinákat 2020-ban, a Delta, Omikron és alváltozatok megjelenése előtt hozták létre. Az új oltóanyagok célja, hogy megfékezzék ezeket az Omikron szubvariánsokat, amelyek rendkívül fertőzőek. A kérdés azonban az, hogy ezek valóban időben megérkeznek-e ahhoz, hogy valódi hatást tudjanak kifejteni. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala arra kérte az ország vakcinagyártóit, hogy a BA.4 és a BA.5 Omikron alváltozatokat célozzák meg. E gyártók közül kettő, a Pfizer és a Moderna jelezte, hogy képes az említett célzott vakcinák előállítására, de csak októberre. Ennek ellenére már elkezdték olyan vakcinák gyártását, amelyek kifejezetten az Omikron eredeti formáját célozzák.

Ez azért aggasztó a vállalkozások számára, mert sok tudós úgy véli, hogy a módosított emlékeztetők oltások az egyetlen módja annak, hogy a COVID után félig normális életet élhessünk. Az alváltozatok olyan mutációk, amelyek kiválóan képesek kikerülni az eredeti vakcina védelmét. Emiatt Franciaországban, Nagy-Britanniában, Portugáliában, Belgiumban, Izraelben és az Egyesült Államokban is megugrott az esetek száma. Csak az Egyesült Államokban a szakértők a következő 12 hónapban akár 200 000 COVID okozta halálesetet is jósolnak.

Üzleti tervezés

Sok tudós már a kezdetektől fogva azt hangoztatja, hogy egy COVID endémiás világban fogunk élni. Ahogyan van influenzaszezon, úgy lesz COVID-szezon is, és úgy látszik, hogy ezek a jóslatok beigazolódtak. A kulcs most annak biztosítása lesz, hogy mi, mint üzleti tulajdonosok és vezetők, erre a tényre tervezzünk. A COVID továbbra is meg fogja változtatni a világ működését, beleértve az üzleti világét is. Nem szabad meglepődnünk a jövőbeli változatokon, azonban tudnunk kell, hogy amit a kormányaink tesznek az mutációk leküzdésére, az nem biztos, hogy elegendő lesz. Ha reaktívak vagyunk és nem proaktívak a lezárás utáni, de örökös COVID világ realitásaival szemben, akkor a karrierünk is rosszabbul fog alakulni.