Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Twitter: törölve

Elon Musk nagy nyilvánosságot kapott Twitter-felvásárlása hivatalosan is meghiúsult. Az egyre ellentmondásosabbá váló milliárdos a múlt héten közölte, hogy leállítja a közösségi médiavállalat 44 milliárd dolláros felvásárlását. Az üzlet leállításának oka a botokkal kapcsolatos probléma volt. Azt már évek óta mindenki tudja, hogy rengeteg bot működik az oldalon, de Musk haragja a botok puszta mennyisége miatt lobbant fel. Kiszámíthatatlan viselkedése miatt egyesek azzal vádolták az üzletembert, hogy csak ürügyet keres arra, hogy kibújjon egy rossz üzletből (szerintük az ajánlata túl magas volt). Musk panasza azonban teljesen jogos: egy közösségi médiavállalat értéke szinte teljes mértékben azon alapul, hogy hányan használják a platformot, méghozzá aktívan. Ha a Twitter számait a botok mesterségesen felfújják mind a nyers felhasználók számát, mind a valódi elkötelezetteket tekintve, akkor annak a közösségi médiavállalat értékében kell megmutatkozni.

Mik is azok a botok?

A „botok” vagy „spam botok” lényegében olyan számítógépes programok, amelyek úgy viselkednek, mint a felhasználók. Azt utánozzák, ahogyan a valódi emberek használják a Twittert. Sok ilyen fiók automatizált, de mint a 2016-os választásokat befolyásoló orosz oldalak közül sokat igazi húsvér emberek működtetnek. Embereket követnek, embereknek tweetelnek, és megosztják más emberek tweetjeit. Néha arra használják őket, hogy online zaklassanak másokat, néha pedig rendkívül segítőkészek és azonnal válaszolnak a kérdésekre. És bizony sokan közülük csak átverésekre specializálódtak azért, hogy a hiszékeny emberek pénztárcáját kiürítsék. Tekintettel arra, hogy ezek a műveletek nagyon kifinomultak, igen nehéz felderíteni őket. És mivel azok, akik sikeresen tudják ezeket működtetni jelentős hatalommal is rendelkeznek, természetesen érdekükben áll, hogy észrevétlenek maradjanak. A Twitter válasza erre, hogy folyamatosan fejlesztik a védekezésüket. Ennek ellenére Musk azt állítja, hogy a Twitter nem tudott valós számokkal szolgálni a platformjukon lévő botok számáról. A vállalat nyilvánosan nagyjából 5%-ra becsülte, de sokan úgy vélik, hogy a tényleges adat ennél jóval magasabb lehet. Mivel a Twitter pontatlanul nyilatkozott a platformon lévő botok számáról, Musk azt állítja, hogy lényegében megszegték az általuk kötött megállapodást, ami lehetővé teszi számára, hogy kilépjen az üzletből. A Twitter persze ezzel nem ért egyet.

Hosszú és rövid összefoglaló

Nagyon valószínű, hogy egy kifejezetten hosszú és csúnya jogi csatározás lesz a két fél között. Áprilisban Musk kötelező érvényű megállapodást írt alá a Twitter megvásárlásáról, részvényenként 54,20 dollárért (a részvények azóta 20%-ot estek). Az üzletben még egy 1 milliárd USD „elállási díjra” vonatkozó záradék is szerepel, amelyet a Twitter megtarthat, ha Musk esetleg kiszáll. A legfontosabb azonban, hogy van egy másik záradék, amely lehetővé teszi a Twitter számára Musk beperlését azért, hogy rákényszerítse az üzlet befejezésére, míg a finanszírozása nem változik. A Twitternek minden oka megvan arra, hogy az üzletet nyélbe üsse, hiszen a vállalat már évek óta növekedési nehézségekkel küzd, és a pénzügyi helyzete korántsem stabil.

Annak ellenére, hogy a dolgok most szörnyűnek tűnnek, lehet, hogy Musk egyszerűen csak „elsétál”, hogy a Twitter csökkentse az árát. Ezt a taktikát már sokszor alkalmazták, legutóbb az LVMH Tiffany & Company felvásárlásakor. A vállalatok jogi csatározásokba bocsátkoznak, hogy kikényszerítsék az ár újratárgyalását, és tekintve, hogy a technológiai részvények árfolyama mennyit zuhant az utóbbi időben, lehet, hogy Musk pontosan erre törekszik.