test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Ukrán krízis / Gazprom / Amazon Medical

A világ élelmiszerválsággal küzd, a Gazprom a Siemenst hibáztatja a gázellátásért, az Amazon klinikaláncba ruház be...

Ukrán infláció

Az egész világon az élelmiszer-, energia- és a nyersanyagárak az ukrajnai orosz invázió kezdete óta ugrásszerűen megemelkedtek. Ennek közvetlen következményeként milliók élik meg a helyzetet súlyos krízisként, és a globális infláció miatt úgy tűnik, hogy további milliókat fog még érinteni, ha a helyzet nem javul hamarosan. De egyetlen ország sem szenvedett többet, mint maga Ukrajna. Az orosz invázió gazdasági olaj a humanitárius tűzre. A háború miatt szinte minden drágult az országban, és a fogyasztók emiatt jóval kevesebbet vásárolnak, mint korábban. A nemzetközi humanitárius segélyek ellenére az ukránok kénytelenek meghúzni a nadrágszíjat, és a kereskedőknek is muszáj emelni az áraikat, hogy lépést tartsanak a megugró üzemanyag- és műtrágyaköltségekkel.

Hibáztassa a Siemenst

A Gazprom, az orosz állami tulajdonú gázipari óriásvállalat bejelentette, hogy csökkenti az Északi Áramlat 1 gázvezetéken keresztül Németországba szállított földgáz mennyiségét. A gázvezetéket azért építették, hogy Németország teljes átállásának része legyen a fosszilis tüzelőanyagokról való végleges leállás esetén. A földgáz elégetése ugyanis lényegesen kedvezőbb a környezet számára, mint ha ugyanezt szénnel tesszük. És mivel Németország ambiciózusan halad a szén-dioxid-semlegesség felé, amely a megújuló energiaforrások infrastruktúrájának javításán alapul, a Nord Stream 1-nek egy olyan mankónak kellett volna lennie, amelyet az ország felhasználhat, amíg eléri a kitűzött célt. A vezetéket nemrégiben teljesen leállították az előre betervezett éves karbantartás miatt, de az orosz tisztviselők nyilatkozatai alapján azonban már nagyon kevesen számítottak arra, hogy Oroszország valaha is visszakapcsolja azt teljes kapacitással. A karbantartási leállás előtt az áramlás már a maximum 40 százalékára csökkent, de most ez a szám szinte azonnal a felére, 20 százalékra esett vissza. Furcsa módon Oroszország a német Siemens céget hibáztatja a történtekért. Az oroszok szerint a földgázt nagy távolságokra szállító turbinák (melyeket a Siemens gyárt) meghibásodtak és nem úgy működnek, ahogy kellene, tehát ezért nem érkezik annyi gáz. De mint a német gazdasági minisztérium közölte: „Információink alapján nincs műszaki oka a szállítások csökkentésének”. Ehelyett a legtöbb szakértő úgy véli, hogy ez egy büntető jellegű válasz az Oroszországgal szembeni nyugati szankciókra. Sok politikailag érzékenyebb szaktekintély azt gondolja, hogy Oroszország a gázellátás megbénításával megpróbálja megosztani Európát, mivel egy széttöredezett Európa barátságosabb szomszéd lehet, mint a határozott EU.

Amazon Medical

Az Amazon a múlt héten jelentette be, hogy 3,9 milliárd dollár értékben felvásárolja az amerikai alapellátási klinikák láncát, a One Medicalt. Az Amazon ezzel csatlakozik azon amerikai óriáscégek egyre növekvő listájához – mint például a Google és a Walmart -, amelyek megpróbálnak egyre nagyobb teret nyerni az egészségügyi területen. Ez a tranzakció azonban nem az Amazon első orvosi próbálkozása, azonban eddig egyik kísérletük sem volt túl sikeres ezen a téren.

A vállalat első ilyen jellegű akciója a drugstore.com-ba való befektetés volt 1999-ben (Bezos még a vállalat igazgatótanácsában is helyet foglalt). Aztán 2018-ban az Amazon 753 millió dollárért megvásárolta a PillPack nevű startupot, egy havi rendszerességgel alkalmazandó gyógyszerekre összpontosító online gyógyszertárat. Később elindította az Amazon Pharmacy-t, amely a PillPack-hoz nagyon hasonló szolgáltatásokat kínált, és az Amazon Prime tagoknak nyújtott előnyöket is tartalmazta. A vállalat 2019-ben Amazon Care néven saját alap- és sürgősségi ellátó központokat is indított a dolgozói számára, de egyelőre nem jártak az ügyben sikerrel, hogy más cégek is csatlakozzanak a szolgáltatáshoz.

A One Medical üzlet révén az Amazon rengeteg adathoz juthat hozzá. A One Medical saját elektronikus egészségügyi nyilvántartó rendszert épített ki, és ez jóval több mint egy évtizednyi orvosi és egészségügyi rendszeradatot jelent, amelyet az Amazon farmolhat. És az Amazon bizonyára tudja azt is, hogyan lehet az ilyen adatokat pénzzé tenni.