test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

A Fed jövője (1. rész): A mérséklődő munkaerőpiac jelei

A múlt pénteken, július 5-én közzétett friss foglalkoztatási jelentés szerint a munkanélküliség júniusban emelkedett, miközben a bérek növekedése lehűlt, ami azt jelzi, hogy a munkaerőpiac az évek óta tartó figyelemre méltó erősség után továbbra is mérséklődik. Ez óvatosságra intheti a Federal Reserve tisztviselőit, akik arra utaló jeleket keresnek, hogy a munkaerőpiac egyfajta „repedés” küszöbén áll.

A Fed megközelítése

A Fed döntéshozóinak két fő célja van: alacsony, stabil infláció és erős munkaerőpiac elérése. Ezt a kamatlábak megállapításával próbálják elérni: vagy alacsonyan hagyják őket a gazdaság erősítése érdekében, vagy magas szintre emelik, hogy a növekedést nehezítsék. 2022 eleje óta a Fed tisztviselői a magasabb kamatlábakat a gyors infláció elleni küzdelemre használják, és inkább az áremelkedés megfékezésére, mint a megbízatásuk foglalkoztatási oldalára összpontosítanak. Most azonban, hogy az infláció érezhetően lehűlt, a központi bankárok számára ismét nagy prioritássá vált a munkaerőpiac erősen tartása.

A munkaerőpiac legújabb tendenciái

A munkanélküliség az elmúlt évben folyamatosan emelkedett: A júniusi 4,1 százalékos érték például az egy évvel korábbi 3,6 százalékról emelkedett. Ez az arány azokat az embereket méri, akik aktívan keresnek munkát, de nehezen találnak, ami arra utal, hogy már nem olyan könnyű a dolguk, mint egy évvel ezelőtt volt. Ez a tendencia összhangban van más adatokkal, amelyek azt mutatják, hogy az álláslehetőségek száma meredeken csökkent, miután a koronavírus okozta zárlatok miatt megugrott. A bérek növekedése is mérséklődött: a júniusi adatok szerint az átlagos órabér 3,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ami történelmi összehasonlításban még mindig szilárd, de évek óta a legalacsonyabb érték.

A munkaerőpiacra gyakorolt lehetséges következmények

Mindezek a tényezők együttesen egy olyan munkaerőpiacot eredményeznek, amely a drasztikusabb lehűlés szélén állhat. A Fed tisztviselői világossá tették, hogy a munkaerőpiac hirtelen és jelentős gyengülése kamatcsökkentésre sarkallhatja őket. Bár a jelenlegi lassulás valószínűleg nem éri el ezt a mércét, a közgazdászok és a befektetők egyre inkább úgy vélik, hogy az infláció lehűlésével együtt a munkaerőpiac mérséklődése már szeptemberben előkészíti az utat a kamatcsökkentéshez. A befektetők, akik általában az alacsonyabb kamatlábakat részesítik előnyben, a pénteki, július 5-i korai kereskedésben inkább kissé felfelé húzták a részvényeket.