test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

A Fed jövője (2. rész): Piaci várakozások

A Wall Street már korábban is hajlott arra a fogadásra, hogy a Federal Reserve szeptemberben megkezdi a kamatcsökkentést. A múlt pénteken, július 5-én közzétett számok megerősítették ezeket a várakozásokat, és idén már két negyedpontos kamatcsökkentést áraztak be. A befektetők arra számítanak, hogy a gyenge szolgáltatási és feldolgozóipari adatokra épülő jelentés a júniusi munkaerő-felvétel ütemének lassulását mutatja, és megerősíti a már szeptemberben kezdődő kamatcsökkentésre vonatkozó várakozásaikat.

Piaci reakciók

A közeljövőben várható kamatcsökkentésre utaló jeleket, amelyek olcsóbbá tennék a fogyasztók és a vállalatok számára a hitelfelvételt, jellemzően piaci emelkedés kísérte, a nagyobb vállalatokat követő részvényindexek pedig az elmúlt hetekben tovább erősödtek. Az S&P 500 többször is új rekordokat döntött, és idén több mint 16 százalékkal emelkedett, míg a Russell 2000 index, amely azokat a kisebb vállalatokat követi, amelyek érzékenyebben reagálnak a gazdaság hullámzására, nagyrészt stagnált, és a gyengébb gazdasági adatok 0,5 százalékkal lejjebb taszították az indexet a függetlenség napi ünnep előtt.

Gazdasági előrejelzések

A közgazdászok azt jósolták, hogy a júniusi foglalkoztatási jelentés egészséges munkaerőpiacot fog mutatni, kevesebb új munkahelyet és a bérnövekedés mérséklődését. A hét elején a feldolgozóipari és szolgáltatási tevékenységre vonatkozó felmérések egyaránt a vártnál alacsonyabb értékeket mutattak. A gazdasági növekedés lassulása az infláció lehűlésére utaló jelekkel együtt indokolttá tenné a Federal Reserve számára a hónapok óta magas szinten tartott kamatlábak csökkentését.

A Fed jövőbeli intézkedései

Jerome H. Powell, a Fed elnöke egy múlt heti konferencián kijelentette, hogy ha a gazdasági adatok továbbra is úgy érkeznek, mint az utóbbi időben, a Fed fontolóra veheti a kamatcsökkentést. „Elég nagy előrelépést értünk el az inflációnak a célunkhoz való visszavezetésében, miközben a munkaerőpiac erős maradt, és a növekedés folytatódott” – mondta Powell. „Azt akarjuk, hogy ez a folyamat folytatódjon”. Bár nem pontosította, hogy a Fed mikor kezdi meg a kamatcsökkentést, a befektetők nagyjából szeptemberre várják a lépéseket, és az év során nagyjából két negyedpontos kamatcsökkentésre számítanak. Az adatok „a vártnál egy kicsit gyengébbek voltak” – jegyezték meg a Deutsche Bank elemzői -, „és mindez azt a témát erősítette, hogy a gazdaság jellemzően veszít a lendületéből, ahogy az év második feléhez érkezünk”.