test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Az amerikai vagyon növekedése (2. rész): Vagyoni egyenlőtlenségek

A vagyoni egyenlőtlenségek mélyen összetett kérdés, mivel a pénzügyi eszközök, például a részvények, kötvények és ingatlanok aktuális teljesítményétől függ. A felmérés időszakában a családi vagyon dollárban kifejezve nagyobb mértékben nőtt a tehetős családok esetében. A százalékos növekedést tekintve azonban az alacsonyabb jövedelmű családoknál volt a legjelentősebb a nettó vagyon gyarapodása. Az alsóbb rétegekbe tartozók nettó vagyona a 2019-es 400 dollárról 2022-re 3500 dollárra nőtt. Ezzel szemben a családok felső 10 százalékának medián nettó vagyona ugyanebben az időszakban 3,01 millió dollárról 3,79 millió dollárra emelkedett.

Bár a Fed adatai nem tartalmaznak pontos bontást a világjárványhoz kapcsolódó támogatások hatásáról, azonban egyértelmű, hogy a pandémia idején nyújtott pénzügyi könnyítések is szerepet játszottak abban, hogy ezek az eredmények születhettek. Azoknak a családoknak, akik meg tudták takarítani az egyszeri támogatásokat és a világjárvány idején kapott egyéb segélyeket, ezeket az összegeket is figyelembe vették a nettó vagyonuk kiszámításánál. A Covid-19 idején nyújtott fokozott munkanélküliségi biztosítás és egyéb juttatások is valószínűleg hozzájárultak a pozitív adatokhoz.

A javuló pénzügyi helyzetből adódó egyik figyelemre méltó fejlemény, hogy egyre több amerikai lép be a tőzsdére. Az jelentések szerint 2022-ben a családok 21 százaléka rendelkezett közvetlenül részvényekkel, szemben a 2019-es 15 százalékkal, ami az eddigi legjelentősebb változást jelenti. Ezen új részvénytulajdonosok közül sokan valószínűleg kisebb befektetők voltak, ami az értékpapírok iránti növekvő érdeklődést tükrözi, amelyet potenciálisan olyan jelenségek mozgatnak, mint a GameStop által a világjárvány idején példaként bemutatott „mémrészvény” trend.

A Fed jelentésében szereplő adatok azt mutatják – a faji és etnikai csoportok közötti jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenségek fennmaradása ellenére -, hogy a fekete és spanyolajkú családoknál volt a legjelentősebb a nettó vagyon százalékos növekedése a világjárvány idején. A fekete családoknál 60 százalékkal, míg a spanyol háztartások esetében 47 százalékkal nőtt a medián nettó vagyon, szemben a fehér családoknál tapasztalt 31 százalékos emelkedéssel. A beszámoló első alkalommal mutatta be az ázsiai családokra vonatkozó statisztikákat, amelyekből kiderült, hogy az összes faji vagy etnikai csoport közül náluk a legmagasabb a medián nettó vagyon.

Bár ezek az adatok kissé elavultak, de hangsúlyozzák az amerikai családok szilárd pénzügyi helyzetét a világjárványból való felépülésben. Az erős nettó vagyon és a növekvő jövedelmek lehetővé tette a folyamatos fogyasztói költekezést 2023-ig, ezáltal támogatva a robusztus gazdaságot még akkor is, amikor a Federal Reserve a gazdasági növekedés irányítása érdekében kamatemeléseket hajtott végre. Ez a rugalmasság felcsillantotta a reményt, hogy a Fed sikeresen megteremtheti a „puha leszálláshoz” vezető utat.