test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Az októberi foglalkoztatási jelentés következményei

Októberben az Egyesült Államokban a Munkaügyi Minisztérium jelentése szerint az álláslehetőségek száma jelentősen csökkent, és 2021 márciusa óta a legalacsonyabb szintet érte el. A szeptemberi 9,3 millióról 8,7 millióra esett vissza a nyitott álláshelyek száma, ami elmaradt a közgazdászok 9,3 millióra vonatkozó előrejelzésétől. A visszaesés ellenére az elbocsátások és felmondások aránya viszonylag stabil maradt, ami arra utal, hogy a munkavállalók bizalma nem ingott meg a munkaerőpiaccal kapcsolatban.

Ez a munkaerőpiaci elmozdulás több okból is jelentős, különösen a Federal Reserve kamatpolitikáját illetően. A FED kiemelt figyelemmel kíséri a munkaerőpiaci trendeket, mivel ez iránymutatásul szolgál a kamatlábakra vonatkozó döntéseihez, amelyek a 2022. márciusi nulla közeli szintről jelentősen emelkedtek az 5,25-5,5 százalékos sávba. A munkaerőpiac lassulása gyakran jelzi a kamatemelések lehetséges csökkentését, mivel ez a gazdaság lehűlésére utalhat. A Federal Reserve agresszív, az infláció megfékezését célzó kamatemelései ellenére a munkaerőpiac ellenállónak bizonyult, de a lehűlésére utaló legújabb jelek a fogyasztói kiadások mérséklődésével esnek egybe. A vállalatok a lakossági vásárlási szokások megváltozásáról számoltak be, mivel a termékvásárlásokra fordított kiadások csökkentek, viszont a szolgáltatásokra és élményekre fordított összegek növekedtek. Ez a megfigyelés összhangban van a Fed által preferált inflációs mérőszámmal, amely októberben a fogyasztói kiadások lassulását mutatta.

A befektetők most egyre inkább abban bíznak, hogy a Fed szünetelteti a kamatemeléseket. Jerome H. Powell jegybankelnök utalt a kamatemelések esetleges leállítására, ha a gazdasági adatok továbbra is a gazdaság lehűlésének jeleit mutatják. Ezt a hangulatot tükrözte a 10 éves amerikai kincstárjegy hozamának visszaesése, ami azt jelzi, hogy a befektetők a jövőben alacsonyabb kamatlábakra számítanak. A munkahelyek számának csökkenése eltántoríthatja a Fed-et a további kamatemelésektől, illetve a magas kamatok fenntartásától, mivel ez gyakran megelőzi a recessziót. A közgazdászok úgy vélik, hogy a munkaerőpiac ilyen mértékű lehűlése a Fed kamatemeléseinek végét jelezheti. Ami a tágabb munkaerőpiaci kontextust illeti, a munkanélküliségi ráta enyhén emelkedett, közel 4 százalékra, ami a járvány előtti szintekhez igazodik. Az üres álláshelyek száma 2022 márciusában 12 millió fölött tetőzött, de azóta csökkenő tendenciát mutat. A nyitott álláshelyek számának fogyatkozása ellenére a felvételi arány októberben stabil maradt, az elbocsátások pedig alacsonyabbak a járvány előtti szinteknél, ami erős munkaerőpiacra utal.

A Fed számára kulcsfontosságú infláció a kamatemelések 2022. márciusi megkezdése óta lassult, de továbbra is a központi bank 2 százalékos célja felett van. A Fed által preferált inflációs mérőszám októberben 3 százalékon állt, ami alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Előre tekintve a pénteken megjelenő novemberi foglalkoztatásról szóló beszámoló kiemelt figyelemmel kísérendő. A közgazdászok arra számítanak, hogy a munkanélküliségi ráta 4 százalék körül marad a mintegy 180 ezer fős állásbővülés mellett. Ez a jelentés kulcsfontosságú lesz a Fed következő, december 12-én és 13-án tartandó ülése előtt, mivel kritikus betekintést nyújt a munkaerőpiac jelenlegi állapotába.