test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Célkeresztben a Twitter

Mark Zuckerberg, a korábban Facebook néven ismert Meta vezérigazgatója ismét a Twittert vette célba. A Twitter tartós népszerűsége és az online nyilvános beszélgetések platformjaként betöltött szerepe ellenére Zuckerberg eltökélt szándéka, hogy meggyengítse a Twitter dominanciáját. Ennek érdekében a Meta bejelentette, hogy hamarosan megjelenik a Threads, egy új, az Instagramhoz kapcsolódó alkalmazás, amely a Twitterhez hasonlóan a nyilvános beszélgetések központi tere kíván lenni.

Üsd őket, amíg a földön fekszenek

A Meta lépésének időzítése stratégiai jelentőségű, mivel a Twitter az elmúlt hónapokban jelentős átalakításon ment keresztül. Mióta Elon Musk felvásárolta a közösségi médiaplatformot, számos olyan változtatást hajtott végre, amelyek heves vitákat váltottak ki. Többek közt megváltoztatta a Twitter algoritmusát a posztok láthatóságának meghatározására, elvetette a tartalom moderálására vonatkozó szabályokat, és átalakította az ellenőrzési folyamatot. Továbbá nemrég korlátozásokat vezetett be a felhasználók által olvasható tweetekben az adathalászattal kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva. Ezek a fejlemények sok Twitter-felhasználót frusztráltak, és lehetőséget teremtettek Zuckerberg számára a Threads bevezetésére.

A Meta vezetői már jó ideje tárgyalnak arról, hogyan lehetne a Twitter instabilitását kihasználni. Erre válaszul a Meta munkatársai egy rivális szolgáltatás létrehozásán gondolkodtak, ami végül a Threads létrehozásában csúcsosodott ki, amely az Instagramból született és a tervezés szakaszában Project 92 néven vált ismerté. Az Apple App Store-ban megjelenő előnézetek szerint a felhasználók az Instagram-fiókjukat használva tudnak majd bejelentkezni a Threadsbe.
A Meta a Threads-t a Twitter „józanul működtetett” alternatívájaként pozícionálta, finoman odaszúrva Musknak a kiszámíthatatlan viselkedésére célozva. Bár Musk és a Twitter még nem kommentálta a Threads-t, az alkalmazás máris nagy figyelmet keltett az interneten. Jack Dorsey, a Twitter egyik alapítója tweetelt egy képernyőfotót a Threads adatkezelési szabályzatáról, amire maga Musk válaszolt.

Nem adja fel harc nélkül

A Meta számára aThreads elindítása persze nem mentes a kihívásoktól. A vállalat óriási összegeket fektetett be a metaversum fejlesztésébe, ami egy magával ragadó digitális világ. Ezt azonban sokan szkeptikusan fogadták, mivel a metaversum elfogadottsága csak korlátozottan valósult meg. Emellett a Meta költségcsökkentő intézkedésekkel és a mesterséges intelligencia versenyében elfoglalt helyével kapcsolatos kérdésekkel is szembesült. Ennek ellenére a Meta a platformjain jelenlévő több mint hárommilliárd felhasználóval továbbra is a Twitter leghitelesebb versenytársa.

Bár a Meta szinte „feneketlen zsebe” és hatalmas felhasználói bázisa előnyt jelent a Twitter gyengeségeit kihasználni igyekvő kisebb platformokkal szemben, fontos megjegyezni, hogy a Facebook népszerűsége csökkenő tendenciát mutat. Ennek ellenére iparági szakértők úgy vélik, hogy a Meta kiterjedt felhasználói bázisa miatt valószínűbb, hogy másoló alkalmazásai a Twitter rovására lesznek sikeresek. A Facebook és a Twitter közötti rivalizálásnak hosszú története van. A kezdeti időkben a Twitter elutasította Zuckerberg ajánlatát a platform felvásárlására. A 2016-os amerikai elnökválasztás idején a Facebook agresszívan népszerűsítette „élő termékeit” és trending topicjait, hogy felvegye a versenyt a Twitter valós idejű beszélgetési funkcióival. Zuckerberg szintén a livestreaming videókra és a trending hashtagekre összpontosított, tükrözve a Twitter vírusos beszélgetések elősegítésére irányuló erőfeszítéseit.
Érdekes módon Zuckerberg és Musk hamarosan egy teljesen más színtéren kerülhet szembe egymással. A két tech-mogul négyszemközt egy vegyes harcművészeti mérkőzés lehetőségéről tárgyal. Bár még nem tűztek ki időpontot, a két milliárdos közötti küzdelem ötlete egyre nagyobb teret nyer, és az esemény tervei lassan formát öltenek.