test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Egy sztrájk vége

Franciaország vezető vasárnapi magazinja, a Le Journal du Dimanche (JDD) 40 napos munkabeszüntetés után lefújta a közelmúlt francia történelmének egyik leghosszabb médiasztrájkját. Azonban több tucat újságíró felmondása várható, tiltakozásul a szélsőjobboldali előéletű új főszerkesztő, Geoffroy Lejeune kinevezése ellen. A június közepén kezdődött sztrájkot Lejeune kinevezése és a hírportál jobboldali platformmá való lehetséges átalakulása miatti aggodalmak váltották ki.

A sztrájkoló újságírók azt remélték, hogy a lap új tulajdonosa, a francia milliárdos Vincent Bolloré átgondolja Lejeune kinevezését. Azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a döntés érvényben marad, ami választás elé állította a munkatársakat, mégpedig hogy folytatják-e a munkát az új vezetés alatt is, vagy elhagyják állásukat. Az új főszerkesztő személye – aki korábban egy szélsőjobboldali francia magazint vezetett, amelyet egy rasszista gondolatokat megfogalmazó cikk közzététele miatt pénzbírsággal sújtottak -, parázs vitát váltott ki a francia médiában és politikai körökben egyaránt. A JDD újságíróinak szakszervezete úgy vélekedett, hogy Lejeune jobboldali szerkesztői irányvonala, beleértve a bevándorlóellenes nyelvezetet és Éric Zemmour szélsőjobboldali író és elnökjelölt támogatását, ellentmond a lap 75 éve fennálló értékeinek, amely centrista politikai elemzéseiről és a kormányfőkkel készített interjúiról volt ismert.

A milliárdosok szabadsága

Bár a sztrájk véget ért, a JDD drámája újra felerősítette a franciaországi sajtószabadsággal kapcsolatos aggodalmakat, ahol a magántulajdonban lévő médiumok jelentős része francia vagy külföldi milliárdosok ellenőrzése alatt áll. A helyzetre reagálva a parlament egy olyan intézkedést fontolgat, amely lehetővé tenné, hogy az államilag támogatott újságok, így a JDD újságírói is beleszólhassanak a főszerkesztő kiválasztásába. Emmanuel Macron elnök szintén nyilvános meghallgatásokat jelentett be szeptemberre, hogy megvizsgálják, miként lehetne erősíteni a sajtó függetlenségét.

Vincent Bolloré, akit gyakran Franciaország Rupert Murdochjaként jellemeznek, fokozatosan épített ki egy konzervatív médiabirodalmat, amelynek középpontjában a Fox News stílusú CNews hálózat áll. A Lagardère konglomerátum, amely közvetlenül a JDD tulajdonosa és Bolloré alá tartozik, kizárólagos jogot követelt magának az új szerkesztő kinevezésének ügyében. Az évek során több, a milliárdos által megvásárolt hírcsatorna jobboldali platformmá alakult át, ahol a régi újságírókat a politikai meggyőződéséhez igazodó munkatársakkal, és új szerkesztőségi irányvonalakkal váltotta fel.

Au revoir

Ahogy a sztrájk befejeződik, és az újságírók mérlegelik a lehetőségeiket valószínűsíthető, hogy a JDD munkatársainak többsége távozik a laptól. Néhányan egyesületet alapítanak, hogy a francia sajtóra vonatkozó jogszabályi keretek megváltoztatását szorgalmazzák a szerkesztőségek függetlenségének megőrzése és az újságírók védelme érdekében a szakmájuk gyakorlása során. Annak ellenére, hogy a sztrájk látszólagos vereséggel zárult, a szakszervezet hangsúlyozta, hogy a sajtószabadságért és az újságírói tisztességért folytatott harc nem ért véget, és a törvényre támaszkodva folytatják a küzdelmet a részvényesek befolyása ellen, hogy megvédjék elveiket.