test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Elbocsátások a technológiai óriásoknál

Az elmúlt évekre jellemző virágzó világgazdaságtól és a nulla közeli kamatlábaktól radikálisan eltérve Mark Zuckerberg 2023-at a „hatékonyság évének” nyilvánította. Vállalata, a Meta, valamint a technológiai óriáscégek, az Amazon, a Google és a Microsoft több tízezer alkalmazott leépítésével reagált erre. Meglepő módon a részvényárfolyamaik az egekbe szöktek, és egyes részlegeik termékenysége megnőtt, jelezve a karcsúbb működési modell felé való elmozdulás eredményességét.

Ahogy a technológiai ipar belép 2024-be, a költségcsökkentés új szakasza kezdődik. A legnagyobb cégek kisebb, célzott elbocsátásokat hajtanak végre, miközben kevesebb projektre összpontosítanak, és az erőforrásokat olyan kulcsfontosságú termékekre irányítják át, mint a mesterséges intelligencia. Még a technológiai startupok, köztük a Flexport, a Bolt és a Brex is mély létszámleépítéshez folyamodnak, hogy elkerüljék a megszűnés potenciális veszélyét, amelyet egy felülről jövő közös megbízás vezérel: a kevesebbel többet érjünk el.

A szakértők az elbocsátások három nagy csoportját különböztetik meg: a nagyobb növekedésre és profitra törekvő óriás technológiai oligopóliumokat, a közepes méretű vállalatokat, amelyek a fellendülés idején túl sok munkavállalót alkalmaztak, és a kisebb startupokat, amelyek csak a túlélésre törekszenek. A közelmúltbeli létszámleépítések korrekciót jelentenek a technológiai cégek által élvezett virágzó évek után, amelyek lehetővé tették számukra, hogy a világjárvány idején magukhoz vonzzák a legígéretesebb tehetségeket. A pandémia okozta digitális keresletnövekedés azonban alábbhagyott, ahogy az emberek visszatértek a normális mindennapokhoz, és ez a Layoffs.fyi szerint több mint 1000 technológiai vállalatot kényszerített arra, hogy 2023-ig több mint 260o000 munkahelyet szüntessen meg.

A technológiai ágazatban a munkaerő-csökkentés néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, mostanra azonban a vezetők közül egyre többen ismerik el, hogy a világjárvány idején túl sok alkalmazottat vettek fel. A legnagyobb cégek stratégiai leépítéseket hajtanak végre azokon a területeken, ahol kevesebb beruházást terveznek, és ahol bizonyos munkahelyekre már nincs szükség. A kisebb cégek, amelyek néhány évvel ezelőtt még könnyen tudtak tőkét bevonni, most leépítik a személyzetet, hogy talpon maradjanak. A Layoffs.fyi szerint 2024 első 30 napjában mintegy 100 technológiai vállalatnál körülbelül 25o000 elbocsátás történt. A Microsoft, a Google, az Apple, a Meta és az Amazon várhatóan a negyedéves pénzügyi beszámolóik közzétételekor derítenek majd fényt az iparág helyzetébe.

Míg az elbocsátások általában hirtelen és egyidejűleg történnek, a technológiai vezetők pragmatikusabb megközelítést alkalmaznak. A Meta például jól példázza ezt a tendenciát azzal, hogy az Instagramon belül szűkíti az egyes szerepköröket, például a „technikai programmenedzser” pozíciót. Az Amazon és a Google is célzott leépítéseket hajtott végre különböző területeken, ami a működés racionalizálására való összpontosítást tükrözi. A konszolidációs hullám nemcsak a technológiai óriásokat, hanem a közepes méretű startupokat is érinti. A tőzsdei bevezetés kilátásaival szembesülve néhányuk leépít, hogy egészségesebb pénzügyi képet mutasson a potenciális befektetőknek. Az olyan területek, mint a videojáték-ipar erősen érintettek, és ezért az olyan vállalatok, mint a Unity Software, a Riot Games és a Microsofthoz tartozó Activision Blizzard is elbocsátásokat hajtottak végre.

A technológiai iparág bennfentesei szerint a konszolidációs hullám nem valószínű, hogy a közeljövőben lassul fog. Azok a startupok, amelyek profitáltak a zéró kamatláb-jelenségből (ZIRP), most csökkentik a személyzet létszámát és racionalizálják termékkínálatukat, mivel egyre nehezebben tudnak további kockázati befektetésekhez jutni. Ahogy az iparág átesik ezen a számvetésen, egy hatékonyabb és célzottabb korszak van kialakulóban, ami arra készteti a technológiai vállalatokat, hogy alkalmazkodjanak az új normákhoz.