Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Euro-dollár paritás

A növekvő várakozások, amelyek szerint az Európai Központi Bank a szeptemberi ülésén további 0,5 százalékkal emelheti a kamatokat, nem lassítják az euró leértékelődését. Az euró új 20 éves mélypontra került olyannyira, hogy az árfolyama még a dollár alá is esett.

A központi bankok gyors kamatemelései által előidézett gazdasági recesszióval kapcsolatos félelmek aláássák az euró értékét, amely 2022-ben eddig 12%-kal értékelődött le a dollárral szemben. A zuhanás április eleje óta felgyorsult, azóta 10%-kal csökkent, ami egybeesik a befektetők azon aggodalmaival, hogy a központi bankok infláció elleni korlátozó politikája a gazdasági növekedés rovására megy. És ebben az összefüggésben a rekordmagas gázárakkal járó energiasokk közepette az euróövezetnek sokkal több vesztenivalója van.

Az euró jelenlegi árfolyama az euró bevezetésének éve (1999) óta a legalacsonyabb. A svájci frankkal szemben is új hétéves mélyponton van – 0,9603 frank/egységre esett -, ami 2015 januárja óta a legalacsonyabb szint.

A Fed és az EKB

Bár az EKB eltökélt a további kamatemelések mellett, a Fed infláció elleni elszántsága sokkal nagyobb súllyal nehezedik a devizapiacra, ami a dollárnak kedvez és súlyosbítja az euró gyengülését. Ma vált ismertté az, hogy a kínai központi bank csökkentette irányadó kamatlábát, ami már várható volt, de a világ második legnagyobb gazdaságának lassulásától való piaci félelmeket is táplálja. A jüan közel kétéves mélypontra gyengült. Az euró kilátásai továbbra is gyengék maradnak, mivel a befektetők a recesszió kockázatát árazzák be, és az euró célszintjét szeptember végére 0,975 dollárra becsülik, ami határozottan a dollárral szembeni paritás alatt van. Más bankok azt sem zárják ki, hogy az euró akár 0,95 dollárig is leértékelődhet.

Az euró tehát tükrözi azt a hátrányt, amellyel az euróövezet az USA-val szemben egy recessziós forgatókönyv esetén szembesül. Így, bár még mindig nincsenek végleges adatok, az infláció az USA-ban közel lehet ahhoz, hogy elérje a plafont – az árak növekedésének júliusban regisztrált mérséklődése alapján -, míg az euróövezetben az árak továbbra is töretlenül emelkednek. Maga a Bundesbank a ma közzétett havi jelentésében előrevetítette, hogy Németországban az infláció tovább gyorsul, és ősszel meghaladhatja a 10%-ot. Az energiaárak megállíthatatlan emelkedése – az ukrajnai háború után rekordmagasságba emelkedett gázárakkal – folyamatos inflációs fenyegetést jelent az euróövezet számára, amit az amerikai gazdaság sokkal kevésbé szenved el. Az amerikai Fed-nek is nagyobb mozgástere van az infláció elleni küzdelemben anélkül, hogy túlzottan károsítaná a gazdaságot, mivel a munkanélküliség rekordalacsony és a járvány előtti szinten van, ami mind az euró ellen hat.

Az európai valuta leértékelődése szintén további bonyodalmat okoz az infláció megfékezésében, mivel az euróövezetben felhasznált nyersanyagok nagy részét dollárban importálják, és ebben is fizetik ki. Így a nyersolaj megvásárlása – a Brent idén eddig közel 25%-kal emelkedett – még drágább, mivel egy olyan valutában (euróban) kell fizetni érte, amely 2022-ben 12%-kal fog leértékelődni a dollárhoz képest.