test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Független ellenvélemény: építészeti projektek felügyelete

Szakértőnk Pohl Ákos, a struktúrális tervezés szakértője, a HEARTURE CEO-ja.

Az üzleti világ jelentős változásban van. Vannak, akik szerint teljesen új folyamatok jönnek létre, indulnak el, és vannak, akik azt mondják, hogy már meglévő trendek erősödnek fel. Egy válság minden esetben arra készteti az üzleti döntéshozókat, hogy lépjenek hátrébb, és objektívebben értékeljék az üzletüket. Nem meglepő a tény, hogy az üzleti élet szinte minden területén igény van a tanácsadás valamely formájára. Ez nyilván nem újkeletű gondolat, viszont az már mindenképp figyelemreméltó, hogy a tanácsadókkal szemben támasztott elsőszámú követelményt egy éles „tükör” megmutatása jelenti.

Sosem volt ennyire jellemző, hogy üzleti döntéshozók saját magukat, folyamataikat, szervezetüket, munkájuk minőségét – és még sorolhatnánk – ilyen nagy intenzitással vizsgálták volna át, mint ahogy most, 2021-ben teszik. Ez a trend az ingatlanszektort is jelentősen érinti, azon belül pedig kiemelten az építészeti projekteket. A „kíváncsi” döntéshozó azonban kevés valódi megoldást talál erre a kihívásra.

Az ingatlanberuházók és a tanácsadás

A tanácsadás szerepe bizonyos szegmensekben megkérdőjelezhetetlen, viszont érdekes kérdés a jogosultsága az ingatlanberuházások esetén, hiszen azért szerződik egy befektető az építészcéggel, hogy komplex szolgáltatást kapjon e téren. Miért lenne tehát érdemes egy független tanácsadó céget felbérelni erre a feladatra? „Minden üzleti szektorban megfigyelhető a tanácsadás előretörése. Előbb-utóbb mindenki életében elkövetkezik az idő, amikor külső szakértőket kell igénybe venni. Gondoljunk csak a jogi, pénzügyi területekre, de talán a legjobb példa az üzletfejlesztési szakma. Ezen a területen ugyanis kimondottan a saját üzletünkkel kapcsolatban hívunk külső szakértőt, akitől például üzleti stratégiai útmutatást kérünk, pedig tulajdonképpen mi magunk is jelen vagyunk a saját üzletünkben. Pont ezért szükséges a szakértők alkalmazása, hiszen, bár nem ismerik mélyen a szakmánkat, de pont ezért objektív tükröt tudnak mutatni felénk. Rá tudnak mutatni azokra a hibákra, amik ellehetetlenítik a fejlődést. Sokszor ott áll a megrendelő, hogy »ezt én magam is kitaláltam volna«, mégsem tudott kiszabadulni a mókuskerékből. És még egyszer hangsúlyozom: az üzletfejlesztésben a saját cégünkről mondanak külső véleményt. Miért is ne lenne ezek alapján helye egy objektív szakmai vizsgálatnak egy olyan területen, amihez nem, vagy csak kis mértékben ért az ember. Az ingatlanberuházások és azok építészeti irányai pontosan ilyenek” – mondta Pohl Ákos, a Hearture CEO-ja. Ez érthető is, hiszen egy-egy meghatározó döntés előtt az ember tesztelni akarja, hogy valóban jó irányba megy-e majd a folyamat. Mindig felmerül a kérdés, hogy a tanácsadás drága műfaj, és ha úgyis megkapja az ember a kivitelező cégtől, akkor miért is kellene erre külön összegeket költeni? „Fontos rögzíteni, hogy az építészeti projektek esetében a kivitelezést komplexebben kell értelmezni. Persze a kivitelezés maga a konkrét gyakorlati megvalósítás, de nem egy beruházó esetében. Ő ugyanis dönt egy beruházásról, és utána az ő számára, az ő elképzelése szerint minden kivitelezésnek számít. A tervek elkészítésétől kezdve az anyagok megvásárlásán át a valódi építési munkákig. Pontosan ez a magyarázata, hogy miért kérnek egyre többen tanácsot ezen a szinten, miért akarják ellenőriztetni a kivitelezést, vagyis a megbízott építészcég munkáját. Ráadásul az ingatlanpiac tipikusan az a terület, ahol olyan hatalmas összegek mozognak, hogy a kiküszöbölhető hibák nagyságrendje mellett a döntéshozók még akkor is aprópénznek tekintik ezeket a kiadásokat, ha a tanácsadás alapvetően nem olcsó műfaj, főként a megfelelő szakmai színvonalon végezve” – folytatja a gondolatot a CEO.

Imázs és pénz

Ebben az esetben felmerül a kérdés, hogy miért nem alkalmaz alapvetően mindenki ilyen típusú szolgáltatást az ingatlanszakmában. Nagyon sok hírt lehet olvasni, és beszámolót lehet hallani olyan projektekről, ahol a tervek és a megvalósulás között fájó különbségek keletkeztek, igen komoly imázsbeli és anyagi károkat okozva a beruházóknak. „Nincs ennek még igazi kultúrája, azt kell mondjam, nemzetközi szinten sem. Az építészet területén úgy vannak kódolva a cégek, hogy a komplex kivitelezési megoldásokra fókuszálnak, hangsúlyoznám, hogy a tervezést is beleértve. Ez az igazán költséges műfaj. Ahhoz, hogy valaki ettől elszakadva, objektív tanácsadóként lépjen fel, a szakmáját jobban kell szeretnie az átlagosnál. Fontos, hogy olyan területen kell tevékenykednie az építészeten belül, ami alapvetően határozza meg egy projekt kimenetelét. A strukturális tervezés ilyen. Nem véletlenül Hearture a cégünk neve, hiszen a projektek szívéről beszélünk. Ennek a speciális szakmának az ismerete fontos ahhoz, hogy valódi, az egész beruházásra kiterjeszthető nézőpontunk legyen. Vagyis azt mondhatom, hogy egyszerűen nincs a független ellenvéleményre megoldás jelenleg, mert egy tipikus butique szakmai céget nem feltétlenül szeretnek létrehozni a szakmabeliek. Viszont egyre nagyobb jelentősége van, hiszen a válság mindenkit érint, és a szakmai ellenvélemény felértékelődött. Én eleve sok időt szentelek a tanításnak, szakmai képzéseknek, tehát nekem inkább ez az irány a megfelelő” – magyarázta a vezető. Érdekes lenne persze azt is látni, hogy milyen nagyságrendekről beszélünk akkor, amikor azt mondjuk, hogy egy ellenvélemény rámutat a hibákra. Tudni azt, valójában mitől menti meg egy jó független tanácsadó a beruházót. „Több esetet is tudnék részletezni, ahol a tervezés gyönyörű volt, csak egyszerűen megvalósíthatatlan, és egy álom palota helyett rémálmot kapott a megrendelő. Itt a szakmai partner nem pénzt, hanem komoly imázsértéket veszített. De volt olyan eset is a szakmai múltamban, ahol …..millió eurós nagyságrendi extra kiadásoktól mentette meg a megbízónkat az, hogy az általa megbízott építészcég munkáját ellenőriztük pár tízezer eurós összegért” – fejtette ki Pohl Ákos.

Összességében azt lehet látni, hogy az ingatlanszakmát, így az építészetet önmagában nem tette tönkre a válság, de az óvatosság, a kontroll igénye erre a területre is bekúszott. A beruházók, a projektek vezetői sokkal felkészültebbek, és nem akarják kiszolgáltatni magukat egy építészirodának sem, legyen az akármilyen jó nevű is a piacon. A tanácsadás egy projekt életéhez képest ráadásul nem jelent jelentős időmennyiséget és plusz kiadást a megrendelő oldalán, viszont komoly mértékben növeli a kivitelezési biztonságot.