Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Megamusic Megamerger

A Hipgnosis Songs Fund a katalógusfelvásárlások őrült rohamát indította el a zeneiparban, és olyan ikonok daljogait vásárolták meg, mint Justin Bieber, Neil Young és Shakira. A brit cég most bejelentette, hogy előzetes megállapodást kötött a Concord, egy kiemelkedő független zenei cég felvásárlásáról. A tervezett, 1,4 milliárd dolláros értékű akvizíció potenciálisan átalakíthatja mindkét szervezetet, és tovább változtathatja meg alapjaiban a zenei üzletágat.

A londoni tőzsdén jegyzett Hipgnosis részvényeinek árfolyama jelentősen visszaesett, és ez arra késztette az igazgatótanácsot, amely egyhangúlag jóváhagyta az üzletet, hogy fontolóra vegye az eladást. A megállapodás azonban még nem végleges, mivel képben van egy olyan kapcsolt vállalat is, amely szerződéses opcióval rendelkezik a katalógus előre meghatározott áron történő megvásárlására. Robert Naylor, a Hipgnosis elnöke kijelentette: „Az akvizíció vonzó lehetőséget jelent részvényeseink számára, hogy azonnal prémiummal realizálják részesedésüket, csökkentve a részvényárfolyam lényeges javulásának elérésével kapcsolatban előttünk álló kockázatokat”. A Concord részvényenkénti 1,16 dolláros ajánlata 32 százalékos prémiumot jelent a Hipgnosis legutóbbi záróárához képest, de még így is közel 28 százalékos csökkenést tükröz a vállalat 2021 novemberi csúcsértékeléséhez képest.

A Hipgnosis-t Merck Mercuriadis, egy korábbi zenei vezető alapította, aki olyan sztárokat menedzselt, mint Beyoncé és Elton John, és 2018-ban debütált a nyilvánosság előtt. A vállalat úgy népszerűsítette a zenei jogdíjak értékét, hogy azok „értékesebbek, mint az arany vagy az olaj”, és ez az állítás végül mind a befektetők, mind a művészek körében gyorsan visszhangra talált, és mintegy 2,2 milliárd dollárnyi katalógusbefektetést eredményezett. Ezek a felvásárlások egykor a vállalat katalógusát szeptemberben 2,6 milliárd dollárra becsülték, bár egy nemrégiben végzett átértékelés ezt a számot valamivel 2 milliárd dollár alá csökkentette, túlfizetésekre és túlbecsült bevételekre hivatkozva.

Bob Valentine, a Concord vezérigazgatója, akinek hatalmas tulajdonában olyan legendás kiadók vannak, mint a Stax és a Craft, optimizmusát fejezte ki a Hipgnosis 1,2 millió dalból álló gyűjteményének portfóliójába való integrálásával kapcsolatban. Valentine kiemelte a lehetséges előnyöket „a zeneszerzők, az előadók és minden érdekelt fél számára”, és azt sugallta, hogy az akvizíció olyan szinergiákat hozhat létre, amelyek növelik az egyesített katalógusok értékét. Ez az akvizíció nemcsak a Hipgnosis történetének egyik legzavarosabb időszakát zárná le, hanem jelentős konszolidációt is jelenthet a független zenei ágazatban, ami hatással lehet a zenei jogok kezelésének és pénzzé tételének módjára. A Concord felvásárlása lehetővé tenné a hatalmas dalkönyvtárak stratégiai irányítását, ami a művészek és a befektetők számára egyaránt nagyobb hozamot eredményezhetne. Az üzlet kimenetele a Hipgnosis Song Management által tartott vételi opció megoldásától függhet, amelyhez a Blackstone befektetési óriáscég felügyelete is kapcsolódik. Ennek az opciónak a feloldása kikövezheti az utat egy zökkenőmentesebb felvásárlási folyamat előtt.

Ahogy a zeneipar tovább fejlődik az ilyen felvásárlások hatása valószínűleg visszahat majd a piacra, és mindent befolyásolni fog, a zenei licencektől kezdve a művészek díjazásáig. Az ügylet, ha létrejön, nemcsak a Hipgnosis számára zár le egy fejezetet, hanem potenciálisan új mércét is állíthat a zenei jogok stratégiai menedzselése terén.