test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Megtorlás?

A Starbucks bezárja az első seattle-i telephelyét, ahol a dolgozók az év elején a szakszervezet mellett szavaztak.

A Starbucks bezárja azt a seattle-i üzletet, ahol a dolgozók a szakszervezet mellett szavaztak, és mindez az üzletlánc szülővárosában történik. A vállalat szóvivője biztonsági aggályokra hivatkozott, mondván hogy „sajnos számos erre irányuló intézkedés ellenére a Broadway és Denny sarkán lévő üzletünkben a biztonsági és védelmi incidensek tovább eszkalálódtak”, ezért az üzlet december 9-én bezárja kapuit a vásárlók előtt. Nem ez az első eset, hogy a Starbucks biztonsági aggályokkal magyarázza a bezárást. „Biztonsági problémák miatt elkezdjük bezárni az üzleteket” – mondta Howard Schultz ideiglenes vezérigazgató egy júliusban a Twitterre feltöltött videóban. „És ez még csak a kezdet, a továbbiakban sok ilyen lesz még.”

A szakszervezetek szervezői azonban úgy látják, hogy ezek válaszlépések a vállalat részéről a kezdeményezésük miatt. „Ez egyértelműen megtorlás a cég részéről, hiszen egy szakszervezeti üzlet került bezárásra.” – mondta a Starbucks Workers United a bezárással kapcsolatos nyilatkozatában. „A Starbucks és Howard Schultz kicsinyes játékokat játszik az alkalmazottak életével, és nemcsak a dolgozóik jogait, de az ország törvényeit sem tisztelik.”

Ez a hely a negyedik olyan bolt, ami kapcsolódik a szakszervezethez Seattle-ben, és amelyet a vállalat július óta bezár a szakszervezet szerint. Képviselőjük közölte, hogy a Broadway és Denny sarkán található hely legutóbbi bezárása kapcsán munkaügyi eljárást indít a Starbucks ellen tisztességtelen üzleti magatartás miatt. A szakszervezet tavaly óta több száz ilyen jellegű panaszt nyújtott be a vállalattal szemben, és a Nemzeti Munkaügyi Kapcsolatok Tanácsa is kifogásokat fogalmazott meg a Starbucks ellen. Júniusban a dolgozók azt állították, hogy a New York állambeli Ithacában található egyik telephelyet a szakszervezeti szervezkedés megtorlásaként zárták be. A Starbucks szóvivője a seattle-i bezárás bejelentésével kapcsolatban azt mondta: „Jóhiszeműen fogunk tárgyalni a szakszervezettel, hogy megvitassuk ennek a döntésnek a partnereinkre gyakorolt hatását – beleértve a más környékbeli üzletekbe való áthelyezés lehetőségeit.”

A Starbucks helyszíneken a szakszervezet szervezésére irányuló törekvések 2021 decembere óta egyre nagyobb teret nyernek, amikor is egy buffalói üzletben elsőként került sor szakszervezet megalakítására. Két héttel ezelőttig az NLRB szerint 259 üzlet szavazott a szakszervezeti szerveződés mellett, 57 pedig ellene. A cég legutóbbi éves jelentése szerint a Starbucks 2021 októberében közel 10 000 kávézót üzemeltetett Észak-Amerikában. A múlt héten a Starbucks dolgozói országszerte egynapos sztrájkba léptek, hogy tiltakozzanak az ellen, amit a szakszervezeti törekvések megtorlásának tekintenek. Azoknak az üzleteknek, amelyek egy évvel ezelőtt a szakszervezet mellett szavaztak még mindig nem sikerült új szerződéseket kötni. A Starbucks szakszervezeti törekvései arra ösztönözték a kiskereskedelemben dolgozókat, hogy szervezzék be saját munkahelyeiket. Sőt mi több az Apple, a Chipotle és a Home Depot egyes üzleteiben dolgozók is szakszervezeti kampányokat indítottak.