Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Munka és magánélet egyensúlya Spanyolországban

Spanyolországban a munkához való hozzáállás mindig is egyedi volt. Az Egyesült Államokkal összehasonlítva spanyol honban a munka és a magánélet egyensúlya olyan álom, amelyet az amerikaiak egyszerűen el sem tudnak képzelni. Spanyolország munkához való hozzáállását, amelyet az amerikaiak talán túlságosan is progresszívnek tartanak, jól példázza két közelmúltbeli kormányzati intézkedés: A Big Four ellenőrzések és a fizetett menstruációs szabadság.

A Nagy Négyes

A Deloitte, a PwC, az EY és a KPMG a spanyol Munkaügyi Felügyelőség reflektorfényébe került a munkaidő és a túlóra betartásának ellenőrzése miatt. Yolanda Díaz munkaügyi és szociális gazdasági miniszter figyelmeztette a négy nagy tanácsadó céget, az úgynevezett „Big Four”-t, hogy „egyetlen vállalat sem léphet túl a törvényeken, legyen az bármilyen nagy is”.

A Munkaügyi Felügyelőség november 15-én összehangolt akció keretében ellenőrizte a négy nagy tanácsadó céget a munkaidő és a túlórák betartásának céljából. „Azt hiszem, a kormány, illetve a Munkaügyi és Szociális Gazdasági Minisztérium részéről nagyon világosan fogalmazunk: nem lesz olyan vállalat, a legkisebbtől a legnagyobbig, bármekkora legyen is, és lehet akár egy multinacionális tanácsadó cég, amelyik a törvényeket figyelmen kívül hagyhatja” – hangsúlyozta Díaz a médiának.

A miniszter hangsúlyozta, hogy „egyértelmű felhatalmazás” van a munkaidő és az esetlegesen elkövetett túlkapások és visszaélések megszüntetésére. „Mindannyian egyenlőek vagyunk, és mindenkinek be kell tartania a törvényesség elvét Spanyolországban” – zárta mondandóját Díaz.

Menstruációs szabadság

Még decemberben a spanyol törvényhozók elfogadtak egy új törvényjavaslatot, amely fizetett egészségügyi szabadságot biztosít azoknak a nőknek, akik súlyos menstruációs fájdalmaktól szenvednek. Irene Montero, Spanyolország esélyegyenlőségi minisztere kijelentette: „Elismerjük a menstruációs problémákat az egészséghez való jog részeként, és harcolunk mind a megbélyegzés, mind az elhallgatás ellen.” A törvényjavaslatban nem határozták meg, hogy az orvosok milyen hosszú betegszabadságot adhatnak majd azoknak a nőknek, akiknek ezen időszak alatt különféle fájdalmakat kell elviselniük.

Ha ezt a törvényjavaslatot végül elfogadják, Spanyolország lesz az első ország Európában, amely ezt az intézkedést beépíti a jogszabályaiba. A menstruációs szabadságot jelenleg a világon csak néhány országban alkalmazzák, köztük Japánban, Indonéziában és Zambiában. Bizonyos körökben azonban vannak fenntartások ezzel kapcsolatban, különösen az UGT-nél, az ország két legnagyobb szakszervezetének egyikénél, ahol amiatt aggódnak, hogy a munkáltatók, akik el akarják kerülni ezeket a távolléteket, korlátozni fogják a nők felvételét.