Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Nehéz, de sikeres év, új irányok

Óvatos üzleti lépésekkel indul 2021. Sikeres cégtulajdonosokat kérdeztünk 2020-as tapasztalataikról, 2021-es várakozásaikról. Pohl Ákossal, a CEOS Kft. és a HEARTURE tulajdonosával beszélgettünk.

2020 emlékezetes év lesz az emberek számára. Ön hogyan emlékszik most vissza erre az évre, a történésekre?

A körülményeket tekintve ez egy nagyon nehéz év volt, ugyanakkor számunkra az eddigi legeredményesebb, legsikeresebb év lett a 2020.

Mi volt a legnagyobb üzleti kihívása ebben az évben?

A cég fennállásának legnagyobb – ráadásul design and build – projektjét kellett mind szakmailag, mind cash-flow szempontból levezényelni. Úgy gondolom, sikerült, lassan szerkezetkész Európa legnagyobb fedett sportcsarnoka…

Mi volt a legnagyobb kihívás magánéleti szempontból 2020-ban?

4 gyerekkel a fedélzeten és 2 vállalkozással a háttérben a pandémia által okozott új oktatási helyzet menedzselése volt a legnehezebb. Ebben a feleségem vette ki leginkább a részét és a család is sokat segített, de az egész helyzet a gyerekeket viselte meg talán a leginkább.

Hogyan érintette a COVID-19 az Ön üzletét?

Az általunk tervezett szerkezetek építése és előkészítése nem állt meg, sőt új projektek indultak, így a megrendelésállományunk folyamatosan tudott növekedni.

Milyen változásokat eszközöltek az üzleti stratégiájukban a járványhelyzetre való tekintettel?

Új stratégiai irányokat kezdtünk el építeni, komoly nemzetközi háttérrel rendelkező üzletfejlesztési tanácsadó cég segítségével. Kihasználtuk ezt az évet arra, hogy tudatosan „megfogalmazzuk magunkat”, definiáljuk tudásunkat, hogy 2021-ben egy új arculattal tudjunk tovább fejlődni.

Milyen lesz Ön szerint 2021?

Azt várom, hogy a járvány elmúltával mindenki fellélegzik, és visszatér a beruházási kedv is. Várhatóan sok dolog már nem lesz a régi, de bízom benne, hogy az emberek életkedve és bátorsága gyorsan visszatér.

Milyen üzleti évet vár 2021-től a saját üzletében?

Az építőipar mindig lassabban fordul. Ebben az esetben ez előnyös is lehet, mindamellett nehéz megjósolni, milyen hatással lesz a pandémia által okozott sokk a beruházási kedvre. Sokat várok a 2021-es évtől, cégünket egy újabb szintre fogjuk emelni a változások által indukált új igényekre építve, akár recesszív gazdasági környezetben is. Arra számítok, hogy jelentős projekteken fogunk dolgozni jelentős
pénzügyi eredményt realizálva. Ebben komoly támogatást kapunk egy speciális business mentoring program keretein belül. Mi mindig tudásalapú cég voltunk, és úgy gondolom, ha valamikor, akkor egy válság után kiemelt jelentősége van az igazi szakmai tudásnak.

Melyek azok a feladatok, amelyeket Ön szerint most el kell végeznie minden jó üzletembernek?

Ha eddig nem volt stratégiája, akkor ideje megalkotni, illetve a meglévőt aktualizálni a jelenlegi helyzethez is igazodva. Egyébként pedig fontos a fejlesztések és a hatékonyság növelése, a folyamatok fejlesztése.

Mik lesznek a legnagyobb kihívások a saját üzletében 2021-ben?

Új piacokon, új szolgáltatásokkal fogunk megjelenni. Ehhez szervezetet kell fejleszteni és az új megbízókat ki kell tudni szolgálni. Ehhez nagy-nagy odafigyelésre és energiára lesz szükség.

Milyen tanácsot adna a menedzsereknek, akár saját magának erre az évre?

Higgyenek magukban és ne engedjék, hogy a pillanatnyi körülmények eltérítsék céljaiktól, még akkor sem, ha átmenetileg nehéz! Valamint ragadják meg a válság adta lehetőségeket! Mindig azok nyernek a legnagyobbat, akik a nehéz üzleti környezetben tudnak bizonyítani. Akarjanak ezen cégek közé tartozni!

Kedves Ákos, köszönjük a beszélgetést!

Én köszönöm a lehetőséget!