Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Omicron hullám, iskolabezárások és egy sport nélküli generáció

Történetek napjainkból, amelyek mindenki közeli és hosszú távú jövőjét érintik majd...

Omicron!

A WHO előrejelzése szerint az elkövetkező 6-8 hétben az európai emberek több mint fele megfertőződhet az Omicron változattal. Üzletfejlesztési magazinként a DECISION-nál arra összpontosítunk, hogy ez a hullám hogyan fogja befolyásolni az üzleti tevékenységeket a kontinensen az elkövetkező hónapokban. Az emberek már megtapasztalták, hogy a munkaerőhiány milyen fejfájást okozhat, lásd az ünnepek alatt világszerte több ezer járatot töröltek az egészséges személyzet hiánya miatt. Bár a világ nagy része joggal összpontosít a kórházak kapacitására, egy másik mutató, amelyre mindannyiunknak figyelnünk kell, hogy nyitva maradnak-e az iskolák. Ha a gyerekek nem tudnak iskolába menni, a szüleik sem tudnak munkába menni. Ezért számos ország, köztük Franciaország is, az „utolsónak zárunk be, elsőként nyitunk ki” megközelítést alkalmazza az oktatási intézményekben.

Az iskolák mellett a világjárvány következő sürgető kérdésévé a karanténidőszakok váltak. Emlékszünk, hogy a világjárvány kezdetén az volt a nemzetközi konszenzus, hogy az embereknek 14 napig karanténban kell maradniuk, és ez alól csak akkor mentesülhettek, ha két negatív PCR-tesztet produkáltak. Ez az izolációs időintervallum folyamatosan rövidült, és most a munkavállalók, a kormányok és a munkáltatók között vita bontakozik ki arról, hogy milyen hosszú legyen ez az időkorlát. Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) öt napra csökkentette a karanténciklust. Ehhez igazodva a Delta Airlines megváltoztatta a szabályzatát, és csak öt nap COVID-specifikus betegszabadságot engedélyez a teljesen beoltottak számára plusz további két fizetett nappal, ha valakit az 5. napon tesztelnek, és még mindig pozitív a teszt eredménye. Ez feldühítette a szakszervezeti aktivistákat, akik ezt az 5 napot túl rövidnek tartják.

A vállalkozások természetesen működni szeretnének, azonban az emberek biztonságban akarják tudni magukat. Amint azt újra és újra láthattuk, a világjárvány az embereket igen csak nehéz helyzet elé állította. Bármi történjék is, az egyetlen biztos előrejelzés 2022 elejére vonatkozóan az, hogy a társadalom komoly gondokkal fog szembesülni.

Magányos gyerekek, aktív képernyők

Az SSRS/Luker on Trends, egy sporttal és társadalommal kapcsolatos felméréseket készítő cég szerint a történelem során először fordul elő, hogy a 12-17 éves gyerekek több időt töltenek egyedül vagy online, mint a barátokkal vagy a családdal. Ha ezek az emberpalánták ennyi időt töltenek egyedül/online, akkor ebből adódóan biztosan nem a focipályán vagy a kosárlabdapályán foglalják el magukat. Üzleti szempontból ez rendkívül aggasztó a sportklubok számára világszerte, hiszen az ifjoncok gyakran azért válnak egy csapat rajongóivá, mert valamikor játszották az adott sportágat, és az nem számít, hogy jól teljesítettek-e benne. Ez által sokkal mélyebben ismerhetik meg a sportágakat, és egyszerűbbé válik nekik a játékosokkal való kapcsolatteremtés is. Tehát ha egy fiatal baseballozik, nagy valószínűséggel baseballrajongó lesz belőle. Ebből következik, hogy ha a gyerkőcök a videojátékok iránt érdeklődnek, akkor az e-sport csapatok és streamelők rajongói lesznek, nem pedig a hagyományos sportcsapatoké. De ha ezek a gyerekek nem sportolnak, akkor a fandomhoz vezető kapu zárva marad. Ha pedig nem töltenek elég időt a családjukkal, akkor nem fogják örökölni az egyes csapatok és riválisaik iránti családi szeretetet.

Talán nem is az a legaggasztóbb ebben az egész trendben, hogy a nagy sportklubok eredményei mennyire fognak romlani. Ami ijesztő az az, hogy gyermekeink sokkal kevésbé lesznek aktívak és egyre jobban elszigetelődnek. Az emberek néha túlértékelik azt, amit a sport taníthat, mintha ez lenne az egyetlen módja annak, hogy valaki megtanulja a kitartást, a munkamorált és a rugalmasságot. Tudjuk, hogy ez nem igaz. De még az e-sport legnagyobb támogatóinak is el kell ismerniük, hogy ha a gyerekek egész generációi ülnek egyedül, mozdulatlanul a képernyők előtt, annak káros egészségügyi és társadalmi következményei lesznek. Amikor ezek a fiatalok nagykorúvá válnak és be kell lépniük a munkaerőpiacra, az jóval több küzdelemmel fog járni nekik, mint kortársaiknak.