Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Sokba kerülhet ez a nyár!

Azt lehet látni, hogy sokan kivárnak a nemzetközi üzleti életben, mondván, lehet, jön majd egy újabb hullám. A negyedik már a sorban. Valahogy mindenki tudja, hogy lépni kell, változtatni szükséges a megszokott folyamatokon, hiszen a világ feje tetejére állt. De, amikor valójában eljönne a változás ideje, akkor még mindig megy a halogatás. Persze, hozzászokhattunk már ahhoz, hogy a legutóbbi válság óta mindig „kétarcú” a piac és most is ott van a másik oldal, amelyik nagyon intenzíven munkálkodik azon, hogy a versenytársak előtt legyenek.

Későn ébredve, éberen mozogva

Már tavaly is azt mondtuk, hogy életünk legérdekesebb nyarát éljük, hiszen vírusválságtól sújtott szabadságot még nem igazán éltünk át. Akkor nagyon sokan gondolták úgy, hogy majd ennek az egész rémálomnak egyszer csak vége lesz és lehet, hogy lassan, de visszarázódunk a megszokottba. Majd, ha jön a vakcina, az előbb-utóbb megold mindent. Ennél fogva az üzletet majd át kell alakítani, viszont mindenki a jelenlegi folyamatok jobbá és hatékonyabbá tételében gondolkozott. És neki is látott, annak rendje-módja szerint, már tavasszal, amikor az enyhítések megkezdődtek. Most pedig úgy néz ki, viszonylag minden rendben van, mert nagyjából tovább csordogál az élet a munkahelyeken. Igaz, volt egy év eleji hullám, ami főként az HR terület érintette. Sokan hagyták el az olyan munkahelyet, amelynek a vírushelyzetben történő menedzselésével nem voltak elégedettek. Azaz a munkáltató valamiben hibázott. Viszont az igazi hullám még csak most következik ezen a téren is. Az üzletkötés területén pedig már stratégiai szinten elindultak a jelentősebb változások. Aki időben ébredt, az már megtervezte a jövőt és már a kivitelezésen gondolkodik. Nagyon érdekes látni a piac két teljesen ellentétes pólusát, hiszen üzletfejlesztői munkát végezve sokszor ugyanazon a napon találkozunk a két különböző látásmóddal. Sokszor már csak azért is megéri felkeresni egy üzletfejlesztéssel foglalkozó professzionális céget, mert ott biztosan kap az ember olyan látásmódot, amit máshol valószínűleg nem, hiszen ma még baráti beszélgetések során sem „illik” szóba hozni, hogyan lehet „nyertesként” kikerülni egy ilyen szörnyű válságból. Pedig több innovatív cégnek van már konkrét megoldás a fejében.

A szerencsések és a nem….

Már most lehet látni, hogyan alakul ki, majd ágyazódik be hosszú évekre az üzleti életbe a fentiekben említett folyamat. Most születnek a „szerencsések” és a „nem szerencsések”. Nem úgy fognak emlékezni előbbiekre, hogy ők voltak azok, aki nem nyaraltak 2021-ben és nem engedték el teljesen az üzletet, hanem azzal foglalkoztak, amit most kell megtenni annak érdekében, hogy a piac előtt járjanak. Aztán lesz a másik tábor, amelynek egyszerűen csak „nem jött össze” és majd úgy vonulnak be a történelembe, hogy ők voltak azok, akinek nem sikerült. Kevesen fognak úgy emlékezni rájuk, hogy bizony ők azok, akiknek nem volt új ötletük. Mármint olyan igazi, ami válasz lehetett volna a kialakult új piaci helyzetre. Nyilván, nem lehetnek szerencsések, hiszen a döntések halogatása semmiképp sem megoldás, csak a felelősségvállalás elodázása, ami most végzetes lehet. Mindenki tisztában van azzal, hogy több mint egy év után nyaralni, pihenni kell, ráadásul nem tudhatjuk, mikor húzzák meg ismét a vészféket a gazdasági életben. De, ne legyünk majd irigyek azokra, akik ebben a helyzetben „beáldozták” ezt a nyarat a siker érdekében. Mert ezt a nyár most nagyon sokat jelenthet, ha nem csak úgy mondjuk, hanem valóban oda is tesszük magunkat a munkánkban. És ez ugyanúgy igaz saját privát karrierünk és életünk területén, mint az üzleti életben.