test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Threads: Az Instagram új applikációja nagy hullámokat kelt a közösségi médiatérben

Megdöbbentő fordulatot vett a közösségi média világában a Threads, az Instagram valós idejű, nyilvános beszélgetést lehetővé tevő alkalmazása. Az app az indulása után néhány órával már elképesztő számú letöltést ért el, és még az OpenAI által létrehozott népszerű chatbot, a ChatGPT által felállított rekordot is felülmúlta.

Mark Zuckerberg, az Instagram, a Facebook, a Messenger és a WhatsApp anyavállalatának, a Metának a vezérigazgatója büszkén jelentette be, hogy a Threads alkalmazást egyetlen nap alatt már több mint 10 millióan töltötték le. Ez a szuperszonikus emelkedés a Threads-t a Twitter, az online közbeszéd régóta fennálló központjának félelmetes riválisává tette néhány nap alatt.

Süllyedő hajó

A Threads azonnali sikerét a Twitter legjelentősebb személyiségeinek, köztük Ellen DeGeneresnek, Bill Gatesnek, Shakirának és Oprah Winfreynek a lelkes részvétele is elősegítette. Ahogy ezek a befolyásos sztárok csatlakoztak az alkalmazáshoz, a felhasználók részéről is izgalommal és lelkesedéssel teli fogadtatásra talált az új applikáció. A csatlakozók elképesztő száma rövid időre túl is terhelte a Threads szervereit, ami jól jellemezte a közönség elsöprő igényét a Twitter alternatívája iránt.

A Threads elindítása jelentős pillanatot jelent a Meta számára, hiszen a vállalat a félretájékoztatás és a mérgező tartalmak kezelése miatt jelentleg is vizsgálat alatt áll. Bár a Metát az elmúlt években sok kritika érte adatszolgáltatási gyakorlatai és termékei miatt, a Threads megjelenése talán felmentést is jelenthet neki. A cégóriás irodáiban az alkalmazottak ünnepelték a bevezetést, hiszen az elbocsátásokkal, átszervezésekkel és kihívásokkal teli év után végre egy igazi sikertörténetnek örülhettek.

A Threads fejlesztése teljes titoktartás mellett zajlott, és csak a „Project 92” belső kódneve volt ismert. A projekt az Instagramból nőtte ki magát, ami azt mutatja, hogy a vállalat eltökélt szándéka, hogy szembeszálljon a Twitterrel. Adam Mosseri, az Instagram vezetője kiemelte, hogy az alkalmazás célja a nyilvános beszélgetések barátságos és nyílt környezetének elősegítése. E kultúra ápolása érdekében a Meta korai hozzáférést biztosított hírességeknek, márkáknak és influencereknek, és ezzel magával ragadó beszélgetéseket és könnyed interakciókat indított el.

Nincs garancia

A Threads körüli kezdeti hype azonban nem garantálja a hosszú távú elkötelezettséget és diadalt. A Twitter még mindig jelentős előnyben van a több mint 237 millió napi felhasználóval, ráadásul a Metát továbbra is vizsgálják az adatvédelmi aggályok miatt. Néhány Threads felhasználó elégedetlenségét fejezte ki az alkalmazás azon követelménye miatt, hogy a Threads fiókjuk esetleges deaktiválásához törölniük kell a csatlakoztatott Instagram-fiókjukat. Az Instagram elismerte ezt a problémát, és aktívan vizsgálja az alternatív megoldási lehetőségeket.

A „barátságos” alkalmazás kialakítására törekedve a Threads tartalommoderációt is tartalmaz. Bizonyos hozzászólásokat figyelmeztető feliratok takarnak el, amelyek jelzik, hogy független tényellenőrzők átnézték a tartalmat, és félrevezetőnek ítélték azt. A felhasználók a figyelmeztető üzenetben található gombra kattintva dönthetnek úgy, hogy a rejtett tartalmat mégis megnézik. Továbbá egyes hozzászólások teljesen el vannak rejtve. A Meta moderálási megközelítése egyszerre váltott ki támogatást és kritikát is: Tomi Lahren jobboldali influencer megkérdőjelezte, hogy a konzervatív gondolatokat cenzúrázzák-e a platformon.

Miközben a Threads a kezdeti várakozásokat felülmúlva és a közösségi média újradefiniálásával egyre inkább előretör, a végső hatása még várat magára. Vajon képes lesz-e letaszítani a Twittert a trónról, és az új digitális főtérré válni? A Threads és a Meta előtt álló út kétségtelenül tele lesz kihívásokkal és versengéssel, de egyelőre az alkalmazás diadalmas belépése egy izgalmas új fejezet kezdetét jelentette a közösségi média történetében.