test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

TOP 10 cikkek 2023: #9 Munka és magánélet egyensúlya Spanyolországban

Spanyolországban a munkához való hozzáállás mindig is egyedi volt. Az Egyesült Államokkal összehasonlítva spanyol honban a munka és a magánélet egyensúlya olyan álom, amelyet az amerikaiak egyszerűen el sem tudnak képzelni. Spanyolország munkához való hozzáállását, amelyet az amerikaiak talán túlságosan is progresszívnek tartanak, jól példázza két közelmúltbeli kormányzati intézkedés: A Big Four ellenőrzések és a fizetett menstruációs szabadság.

A Nagy Négyes

A Deloitte, a PwC, az EY és a KPMG a spanyol Munkaügyi Felügyelőség reflektorfényébe került a munkaidő és a túlóra betartásának ellenőrzése miatt. Yolanda Díaz munkaügyi és szociális gazdasági miniszter figyelmeztette a négy nagy tanácsadó céget, az úgynevezett „Big Four”-t, hogy „egyetlen vállalat sem léphet túl a törvényeken, legyen az bármilyen nagy is”.

A Munkaügyi Felügyelőség november 15-én összehangolt akció keretében ellenőrizte a négy nagy tanácsadó céget a munkaidő és a túlórák betartásának céljából. „Azt hiszem, a kormány, illetve a Munkaügyi és Szociális Gazdasági Minisztérium részéről nagyon világosan fogalmazunk: nem lesz olyan vállalat, a legkisebbtől a legnagyobbig, bármekkora legyen is, és lehet akár egy multinacionális tanácsadó cég, amelyik a törvényeket figyelmen kívül hagyhatja” – hangsúlyozta Díaz a médiának.

A miniszter hangsúlyozta, hogy „egyértelmű felhatalmazás” van a munkaidő és az esetlegesen elkövetett túlkapások és visszaélések megszüntetésére. „Mindannyian egyenlőek vagyunk, és mindenkinek be kell tartania a törvényesség elvét Spanyolországban” – zárta mondandóját Díaz.

Menstruációs szabadság

Még decemberben a spanyol törvényhozók elfogadtak egy új törvényjavaslatot, amely fizetett egészségügyi szabadságot biztosít azoknak a nőknek, akik súlyos menstruációs fájdalmaktól szenvednek. Irene Montero, Spanyolország esélyegyenlőségi minisztere kijelentette: „Elismerjük a menstruációs problémákat az egészséghez való jog részeként, és harcolunk mind a megbélyegzés, mind az elhallgatás ellen.” A törvényjavaslatban nem határozták meg, hogy az orvosok milyen hosszú betegszabadságot adhatnak majd azoknak a nőknek, akiknek ezen időszak alatt különféle fájdalmakat kell elviselniük.

Ha ezt a törvényjavaslatot végül elfogadják, Spanyolország lesz az első ország Európában, amely ezt az intézkedést beépíti a jogszabályaiba. A menstruációs szabadságot jelenleg a világon csak néhány országban alkalmazzák, köztük Japánban, Indonéziában és Zambiában. Bizonyos körökben azonban vannak fenntartások ezzel kapcsolatban, különösen az UGT-nél, az ország két legnagyobb szakszervezetének egyikénél, ahol amiatt aggódnak, hogy a munkáltatók, akik el akarják kerülni ezeket a távolléteket, korlátozni fogják a nők felvételét.