test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Vezércsel ellen az építőiparban

A TARRASCH07 alapítójával, Windt Gáborral beszélgettünk világviszonylatban is egyedi nanotechnológiájukról, a járványhelyzetről és a 2021-es várakozásokról.

Mielőtt bármilyen technológiai kérdésről beszélnénk, nem kerülhetem meg a kérdést: hogy vagy így a COVID-19 időszak most már sokadik hónapjában?

Ez mindenkinek egy nehéz időszak. Az első hetekben talán a személyes aggódás, aztán később nyilván az üzleti nehézségek tettek próbára mindenkit. Nálunk tulajdonképpen a nemzetközi expanziós munkák legintenzívebb időszaka ez, mellette pedig figyelni a család körüli eseményeket, nem volt egyszerű. Talán az ilyen helyzetek teszik próbára az üzletembereket, és döntik el, hogy mennyire vagyunk rátermettek.

Sok üzleti koncepciót újraértékelnek most. Nálatok nem kerül erre sor? Nem befolyásolja a terveiteket a kialakult helyzet?

A Tarrasch07 egy olyan nanotechnológiai megoldás, mely az építőipari munkákat jelentősen gyorsabbá teszi. Azzal, hogy a hagyományos szigetelőanyagok minőségének biztosításához a Tarrasch07 esetében jelentősen kevesebb anyagmennyiség szükséges, egyrészt komoly költségmegtakarítást jelent, másrészt az ebben a helyzetben kritikussá vált emberi munkaerő egy igen nagy részét megszünteti. Bármelyik trendelemzést, a jövőben várható piaci reakciókat nézem, e két irány mindenképp fontos lesz, nem csak az építőiparban, de ott biztosan kiemelten.

Ilyet nem illik kérdezni, de mondhatnánk azt is, hogy ez a válság még jól is jött nektek?

Én úgy gondolom, hogy a „képmutatásnak” semmi értelme. Igenis minden válságban vannak üzletileg nyertes és vesztes vállalkozások. Azt hozzátenném, hogy csak üzletileg értékelni a most zajló eseményeket nem lehet, hiszen magánemberként még az aktuális üzleti sikert is másként élte meg mindenki 2020-ban. Viszont valóban elmondhatom, hogy a most kialakult helyzet támogatja és gyorsítja a termékünk piaci bevezetését, és ez a 2021-es rendeléseinken egyértelműen látható.

Miért alakult ez így? Lehetett látni előre valami változást a piacon? Természetesen nem egy ilyen pusztító vírusra gondolok.

Egyértelműen lehet látni, hogy mindenhol, de a mi üzleti szektorunkban nagyon dinamikusan mozdulnak el az üzleti döntéshozók a költséghatékonyság irányába, mindezt úgy, hogy minél kevesebb emberi munkaerőt kelljen alkalmazni. Az ok egyértelmű: a munkaerőhiány következtében a munkások drágák, ráadásul a munkájuk minősége az esetek többségében kiszámíthatatlan. Ez pedig az építtetők megbízhatóságát, imázsát jelentős mértékben rombolja. Amikor arról tudunk beszélni, hogy egy szigetelőréteg felhordása bizonyos körülmények között akár napokkal megrövidítheti a szükséges munkaidőt, nyilván egyértelmű, hogy érdekessé válik a megoldás. Tehát az igény már piaci helyzet okán jelen volt mindig, csak most tovább erősödött.

Hogyan fejlesztettétek ki ezt a technológiát? A modern időkhöz igazodva úgy is kérdezhetném: mi a Tarrasch07 sztorija?

Nagyon érdekes múltra tekint vissza az anyag, mely egy speciális alapanyagból, egyedi eljárással készül. Már maga az alapanyag is rendkívül limitált mennyiségben érhető el, megfelelő minőségben pedig abszolút unikális a fellelhetősége természetes környezetében a világon. A fejlesztés eredeti célja az volt, hogy extrém időjárási körülmények között nyújtson támogatást hadseregek számára. Ezt a funkciót mai napig ellátja egyébként, az első referenciákat sokszor sivatagi körülmények vagy épp sarkvidéki alkalmazások biztosították. A speciális eljárást már igen magas tudásszinttel rendelkező mérnöki csapatok végezték el, és tették az építőiparban is hatékonyan felhasználhatóvá az anyagot. Elmondhatom, hogy nem „kapkodtunk” az indulással, hiszen több mint hat év fejlesztői és tesztelői munkája van mögöttünk, és ezek a folyamatok, az új termékek kidolgozása folyamatosan zajlik ma is.

Ezen a területen gondolom a tesztelésnek és annak jóváhagyásának fontos szerepe van!?

Nemhogy fontos, elengedhetetlen. Nyilván bízom az anyagban, a mérnökeinkben, a tudományos írásokban, de számomra a nemzetközi standard alapján történő hitelesítés nélkül mindezek semmit sem érnek. Az elmúlt másfél év ezekről a hitelesítésekről szólt, melyben az egyik leginkább elfogadott szereplő a világon a TÜV SÜD OKTAGON. Én nagyon kényes vagyok arra, hogy partereink számára a tökéletes anyagot adjuk, és ha egyszer valamire azt mondtuk, hogy „az úgy van”, akkor annak úgy is kell lennie! Pont az anyag specialitásából, a jelenlegi standardoktól való eltérésből adódóan egy egyedi méréssorozatba is belekezdtünk velük.

Most, hogy elindultatok a nemzetközi expanzióval, nem volt gond ezekkel a hitelesítésekkel?

Természetesen minden rendben volt. Nagyon jó kapcsolatot alakítottunk ki a hitelesítő központ szakembereivel, így megbízható fejlődést látok abban, hogy az üzleti döntéshozás-fejlesztő mérnöki csapat-hitelesítő központ háromszög nagyon hatékonyan és eredményesen tud együtt dolgozni.

Kik tudják alkalmazni a technológiátokat?

Mindenki, aki szigetelőanyagokkal dolgozik. Partnereink – a világ különböző részeiről – a hagyományos szigetelőanyagokat cserélik le a Tarrasch07-re. Ez olykor egy pár lakásos társasház, de igen komoly projektekben is részt veszünk.

Tudsz mondani referenciákat?

Nekem az üzleti együttműködés bizalmi dolog, és bár tudom, hogy ez fontos kérdés, nem szeretek senkit a „zászlónkra tűzni”. De talán amire a legbüszkébbek vagyunk – remélem nem megbántva ezzel a többi partnert – a FIFA World Cup központi stadionjának projektje, ahol már a mi anyagunkat és technológiánkat alkalmazzák a megbízónk legnagyobb megelégedésére.

Köszönöm a beszélgetést, és sok sikert kívánok nektek! Úgy gondolom, sokat hallunk még a Tarrasch07-ről.

Köszönöm a beszélgetést, azon leszünk!