test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Zero No More! (2. rész)

Éppen azután, hogy ezeken a lapokon arról írtunk, hogy Kína továbbra is ragaszkodik a zéró Covid politikához, Peking teljesen megváltoztatta a hozzáállását a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban. A három éve tartó végtelenül szigorú zéró Covid rendelkezések után úgy tűnik, hogy Peking enged a társadalmi nyomásnak, és végre enyhíti a Covid-19 járvánnyal összefüggésben hozott korlátozásokat.

Számos hírcsatorna, köztük a CNN is kiváló összefoglalókat közölt a főbb változásokról, amelyeket az alábbiakban foglalunk össze. Az alábbi cikk részletesen taglalja a kormány főbb változtatásait, illetve ezek hatásait a kínai polgárok életére, ami viszont egyértelműen befolyással lesz majd a világgazdaságra is.

Oltási terv

Az Államtanács szerdán azt is hangsúlyozta, hogy fel kell gyorsítani az idősek Covid elleni vakcinázását, és „a lehető legtöbb oltást kell beadatni” mindenhol. A járvánnyal kapcsolatos ellenőrzést végző dolgozók hétfőn eltávolítják a vírusszűrés során használt akadályokat a kelet-kínai Csöcsiang (Zhejiang) tartományhoz tartozó Hangcsou (Hangzhou) vasútállomásán. Kína egyre kevesebb Covid elleni intézkedés fenntartását tervezi, azonban az egészségügyi szakértők emiatt „sötét napok” eljövetelére figyelmeztetnek. Bár az Omicron változat enyhébb, mint a korábbi törzsek, és Kína általános átoltottsági aránya magas, a szakértők szerint még egy kisszámú súlyos megbetegedés is túlterhelheti a kórházakat a veszélyeztetett és alul oltott csoportok, például az idősek körében, ha az 1,4 milliárd lakosú országban megugrik a fertőzések száma.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szerint a 60 év feletti kínai lakosság több mint 86%-a van beoltva. A hivatalos lakossági adatok és a november 28-i oltási adatok összehasonlítása szerint eddig 25 millióan nem kaptak vakcinát. Az emlékeztető oltások aránya azonban alacsonyabb, mivel a beoltott idősek közül ezt még több mint 45 millióan nem vették fel. Az állami média szerint a legveszélyeztetettebb 80 év feletti korosztály mintegy kétharmada van beoltva, de csak 40%-uk kapott emlékeztető oltást november 11-ig.

Belföldi utazás

Az új szabályok a Kínán belüli belföldi utazást is megkönnyítik, mivel a régiókon átutazóknak már nem kell negatív teszteredményt vagy egészségügyi QR kódot bemutatniuk, vagy érkezéskor tesztelniük. Ezek a korábbi követelmények, valamint más utazási korlátozások, mint például a tartományi határzárak és a régiók közötti vonatok és buszok felfüggesztése az elmúlt években megnehezítették a belföldi közlekedést. Kínában sokak számára – akik azért hagyták el szülővárosukat, hogy más városokban és országrészekben találjanak munkát – ez azt jelentette, hogy hosszú időre elszakadtak a családjuktól, és akár jövedelem nélkül is maradtak otthonuktól távol a hirtelen leállások idején.

Az elmúlt napokban néhány közösségi médiafelhasználó rámutatott, hogy már csak egy hónap van hátra a holdújévig, ami az ország legnagyobb ünnepe, és amikor az emberek jellemzően hazautaznak, hogy együtt legyenek a családdal, hasonlóan az amerikai hálaadáshoz. Egyeseket aggodalommal tölt el a bekövetkező szinte népvándorlással felérő időszak, mivel ez jó táptalaja lehet a vírus terjedésének. Mások viszont megkönnyebbüléssel fogadták a hírt, hiszen évek óta nem tudtak a családjukkal ünnepelni a korlátozó intézkedések miatt. „Már két éve nem voltam otthon a kínai újévre, sírva fakadok…” – írta egy ember a Weibón. Egy másik azt írta: „Hosszú idő telt el. Isten hozott itthon.”

Gyógyszer, iskolák és ellenőrzés

Néhány más irányelv is valószínűleg megkönnyíti az átmenetet a zéró Covidtól egy kevésbé zavaró modell felé. Például a Covid-járványban nem érintett iskolákat most arra kérik, hogy folytassák a szokásos offline tanítási tevékenységet, és nyissák meg újra az egyetemen belüli létesítményeket, például a büféket, könyvtárakat és sportlétesítményeket. Azok az oktatási intézmények is folytathatják a normál tanítást és életvitelt, amelyekben Covid-esetek fordulnak elő, amennyiben ellenőrzött kockázati területeket jelölnek ki.

Az irányelvek azt is hangsúlyozzák, hogy a gyógyszereket széles körben hozzáférhetővé kell tenni – megszüntetve azokat a korlátozásokat, amelyek korábban megnehezítették a megfázás és láz elleni készítmények megvásárlását a gyógyszertárakban. A világjárvány kezdete óta Kínában receptre és negatív Covid-tesztre volt szükség ezek beszerzéséhez. Talán a lakosság azon aggodalma miatt, hogy a szabályok enyhítése a megbetegedések megugrását okozhatja, az emberek a gyógyszertárakba rohantak és a múlt héten már arról szóltak a beszámolók, hogy a megfázás- és lázcsillapító gyógyszerek elfogytak a polcokról.

Az Államtanács arra szólította fel az orvosokat és a helyi egészségügyi intézményeket, hogy továbbra is kiemelt figyelmet fordítsanak a kulcsfontosságú népességcsoportok egészségügyi helyzetére, beleértve az idős vagy immunhiányos lakosokat fenyegető kockázatokat is. Egyes szakértők arra figyelmeztettek, hogy a szélesebb körű újranyitás elkerülhetetlenül egészségügyi kockázatokkal – jár különösen a veszélyeztetett csoportok számára -, de ha gazdasági szempontból nézzük, akkor ez a hír csak pozitív lehet.


Előző rész

Zero No More! (1. rész)