Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Egy messzi-messzi galaxisban: George Lucas kasszasikerei

George Lucas május 25-én, a 77. cannes-i filmfesztivál záróünnepségén kapja meg munkásságáért a tiszteletbeli Arany Pálmát. Habár karrierje során nem bombázták komoly díjakkal, azt mindenképpen érdemes leszögezni, hogy Lucas kasszasiker-hagyatéka több szempontból is páratlan – leginkább a Csillagok háborúja és az Indiana Jones sorozatok miatt. Minden idők legjobb nyári kasszasikerei között tartják számon, és e franchise-ok minden egyes eredeti darabja olyan jelenségként vonult be a filmtörténelembe, amely a kulturális korszellem szerves részévé is vált. Nem sok olyan franchise létezik, amely több évtizeddel az eredeti filmek premierjei után újra meg tudták őrjíteni a mozikat.

„A Cannes-i Fesztivál mindig is különleges helyet foglalt el a szívemben” – mondta Lucas – Meglepett és feldobott, amikor első filmemet, a THX-1138-at beválogatták a rendezők kéthete elnevezésű, elsőfilmes rendezőknek szóló programba. Azóta többször is visszatértem a fesztiválra különböző minőségben, íróként, rendezőként és producerként. Igazán megtisztelő számomra ez a különleges elismerés, amely nagyon sokat jelent számomra.” A THX 1138 az 1977-es Csillagok háborújánál egy sokkal kísérletezőbb sci-fi, ami egy távoli jövőben játszódik. A lakosságot olyan drogok irányítják, amelyek megakadályozzák, hogy az emberek szerelembe essenek. Egy THX 1138 nevű férfi aztán abbahagyja a drogok szedését, és titkos kapcsolatba kezd egy nővel. A film olyan ikonikus sci-fi történetekben jelen lévő témákat érint, mint az 1984 és a Szép új világ, és bár a viszonylag lassú tempó és a néha homályos történetvezetés miatt nem a rendező legjobbja, mégis nagyon érdekes film, amit mindenképpen érdemes legalább egyszer megnézni. És persze senki nem gondolta, hogy hat évvel később milyen óriási őrületet ér majd el a műfajban. Nézzük csak a legnagyobbakat!

5. Az elveszett frigyláda fosztogatói (1981)

A mindössze 18 millió dolláros film hatalmas sikernek bizonyult, és könnyedén vált (összesen 384 millió dollárral világszerte) az év legjövedelmezőbb filmjévé, sőt az addigi filmgyártás egyik legtöbbet hozó produkciójává is egyben. Nyolc Oscar-díjra jelölték 1982-ben, köztük a legjobb film kategóriában; végül négyet kapott meg (legjobb hang, legjobb vágás, legjobb vizuális effektek és legjobb díszlet), illetve egy speciális különdíjat a mára külön kategóriává avanzsált hangvágásért. A filmet a kritikusok is jó fogadták, egyenesen a valaha készült legeszelősebb humorú, legszellemesebb és legstílusosabb amerikai kalandfilmek egyikének nevezték meg.

Az 1981-es mozibemutató idejére Harrison Ford már óriási sikert ért el a Csillagok háborújával, amely még be sem fejeződött, de a színész képes volt úgy megkülönböztetni a két karaktert, ami aztán határozottan a siker egyik legfontosabb záloga lett. Bár a film ötletét Lucas találta ki, a rendezői feladatokat átadta barátjának, Steven Spielbergnek. A többi pedig már történelem…

4. Csillagok háborúja I. rész: Baljós árnyak (1999)

A már 115 milliós költségvetésű filmet természetesen óriási elvárások előzték meg, azok, akik szerették az eredeti trilógiát, izgatottan várták, hogy újra elmerüljenek a réges-régi történetben, és persze egy messzi-messzi galaxisban. A megjelenést aztán széles körű médiavisszhang követte, a kritikusok pedig vegyes értékelései ellenére világszerte 924,3 millió dolláros bevételt hozott. Liam Neeson és Ewan McGregor játsszák Qui-Gon Jinn jedi mester és tanítványa, Obi-Wan Kenobi szerepét. A két jedi a Tatooine sivatagos bolygón, Amidala királynőt őrzik, és ott találkoznak egy Anakin Skywalker nevű kisfiúval.

3. Csillagok háborúja VI. rész: A Jedi visszatér (1983)

Vitathatatlanul ez az első olyan rész a Star Wars-franchise-ban, amelyről először éreztük úgy, hogy a filmet jobban érdekli a pénz, mint a megfelelő történetmesélés, ahol a második Halálcsillag-csata már az eredeti gyengébb másolatának tűnt. Ahogy a Hollywood Reporter írta a filmről, „van benne valami kétségbeesés, az az érzés, hogy Lucas és Lawrence Kasdan társíró inkább azzal voltak elfoglalva, hogy mivel tudnák legközelebb szórakoztatni a gyerekeket”. És a gyerekek szórakoztatása persze nem maradt el, mivel a film nem meglepő módon óriási kasszasiker lett, világszerte 475 millió dollárt ért el és emellett végtelen mennyiségű játékot eredményezett.

2. Csillagok háborúja V. rész: A Birodalom visszavág (1980)

A Birodalom visszavág című filmben Luke és a lázadók a Halálcsillag megsemmisülése után a Hoth bolygón lévő lázadó bázisra mennek, ám nem sokáig, mivel a Birodalom támadása menekülésre kényszeríti őket.

A Birodalom visszavág nagyjából mindent, ami az elődöt naggyá tette, továbbfejlesztett: az úttörő speciális effekteket, John Williams legnagyszerűbb zenéit, még több ikonikus karaktert és még több lenyűgöző bolygót. Minden idők egyik legjobb és egyben legsötétebb folytatásának is tartják, és ez a film végül egyértelműen óriásit alkotott ahhoz, hogy 401 milliós bevételével azonnal az egyik legnagyobb bevételt hozó folytatássá váljon.

1. Csillagok háborúja (1977)

A Csillagok háborúja nem kevesebb, mint az a sci-fi űrkaland, amely elindította a filmtörténelem egyik legnagyobb bevételt hozó franchise-ját. A filmet George Lucas írta és rendezte, és egy Luke Skywalker nevű fiatalemberről szól, aki kénytelen elhagyni családi farmját, hogy megtanulja az úgynevezett Erőt, és segítsen szomszédjának, Ben Kenobinak fontos fájlok visszaszerzésében. Han Solo és társai segítségével beszivárognak a Halálcsillag nevű űrállomásra, és csatlakoznak egy csapat lázadóhoz, akik a galaxist uraló, tekintélyelvű Birodalom ellen harcolnak. A filmművészet egyik első blockbustere, a Csillagok háborúja egy pillanat alatt szupersztárrá tette Mark Hamilt, Carrie Fischert és Harrison Fordot, és az évtizedek alatt annyi mítosz, vita na és persze… pénz (775,8 millió dollár!) született, hogy egyetlen embernek is nehéz követni e kategóriák bármelyikét.