Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Bankolás Amerikában

Tíz évvel a nagy recesszió kezdete után a Cato Intézet átfogó közvéleménykutatást készített a pénzügyi ágazatról. Az eredményről elég ha csak annyit mondunk, hogy az amerikaiak enyhén szólva sincsenek jó véleménnyel a Wall Street-ről.

77%-uk úgy véli, hogy a bankárok kárt okoznának a fogyasztóknak, ha abból nekik hasznuk származna, és nem mellesleg megúszhatnák következmények nélkül. 64% szerint a Wall Street-i pénzemberek „hatalmas összegeket keresnek” azzal, hogy „lényegében átverik az polgárokat”. Az amerikaiak közel fele (49%) aggódik amiatt, hogy a korrupció az iparágban „széles körben elterjedt”, nem pedig csak néhány intézményre korlátozódó jelenség. Ugyanakkor azonban az amerikaiak többsége van azon a véleményen, hogy a Wall Street alapvető funkciót tölt be gazdaságunkban. 64%-uk szerint a Wall Street „nélkülözhetetlen”, mert biztosítja a vállalkozások számára a munkahelyteremtéshez és az új innovációk létrejöttéhez szükséges pénzeszközöket. A Wall Street iránt érzett bizalmatlanságuk ellenére az amerikaiak a saját bankjukat általában kedvelik. Kilencven százalékuk elégedett a személyes bankjával, és 76 %-uknak az a tapasztalata, hogy számlanyitáskor megfelelő tájékoztatást kapott az ahhoz kapcsolódó kamatokról és kockázatokról. 87%-uk elégedett a hitelkártya-kibocsátójával, 81 %-uk pedig a kártyájukkal kapcsolatos kamatokról, díjakról és kockázatokról szóló tájékoztatást is megfelelőnek találta.

A helyi harc

Az egyik oka annak, hogy az emberek elfogultak a személyes bankjukkal szemben elég kézenfekvő, hiszen sok amerikai a banki ügyeit hitelszövetkezeteknél és közösségi bankoknál intézi. Ha esetleg valaki nem ismeri ezeket a pénzintézeteket egy kis tájékoztató: A közösségi bankolás a felhatalmazáson alapuló közgazdaságtan egy formája, amely az egyének vállalkozói tevékenységére összpontosít általában azzal a céllal, hogy kiemelje az alacsony jövedelmű vagy hátrányos helyzetű csoportokat a szegénységből, és eszközöket biztosítson számukra a boldoguláshoz. Sok közösségi bank továbbra is egy-egy városrészre összpontosít, mivel így jobban tud reagálni az aktuális közösségi igényekre. Michael T. Pugh, a New Yorki Carver Federal Savings Bank vezérigazgatója szerint: „Ha elkezdünk beszélgetéseket folytatni a pénz áramlásáról, a pénzügyi oktatásról, a jobb költségvetéshez szükséges eszközökről és forrásokról, akkor segíthetünk a családoknak a jólét megteremtésében és céljaik elérésében, legyen szó akár az első lakásvásárlásról vagy éppen egy kisvállalkozás beindításáról” – mondja.

A Carver Federal Savings Bank az egyik legnagyobb afroamerikai és karibi tulajdonban lévő bank az Egyesült Államokban. A bank kifejezetten nemes küldetése, hogy biztosítsa a pénzügyi erőforrásokat a legtehetségesebb embereknek a megfelelő induláshoz, legyen szó akár a saját illetve a család életéről, vagy akár egy üzleti vállalkozásról. Pugh tudja, hogy „a tehetség nem egy olyan dolog, ami szelektál az emberek között. Mindenki rendelkezik bizonyos tehetséggel. A különbség az elérhető lehetőségekben rejlik, amivel a meglévő tehetséget kibontakoztathatjuk”. A bank most arra összpontosít, hogy megtalálja a megfelelő talentumokat Amerikában és akár az Atlanti-óceánon túl is.” Ha végiggondoljuk a közösségeket szerte az országban – és természetesen globális szinten is -, az egyik legfontosabb dolog, amit látunk, hogy a társulásokon belül egy ökoszisztéma jön létre” – mondja. „Ez az ökoszisztéma az, ahol a közösségek egymással üzletelnek, és azzal segítik a környékük gyarapodását, hogy ezt a tevékenységet a saját köreiken belül folytatják”. Pugh a Carver Federal Savings Bank vezetőjeként ezt az ökoszisztémát kiterjeszti azokra a tehetséges emberekre, akik ezeknek a közösségeknek a felvirágzását nagymértékben segítik elő.