Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Független energia

Európában, különösen az elmúlt hónapokban kiemelt és nagyon fontos téma volt az energiafüggetlenség kérdése. Az egész kontinens mindig is nagymértékben támaszkodott a külföldi beszerzésekre – a kontinens energiaszükségletének 60%-át jelenleg importból fedezik -, ezért az országok most pontos terveket dolgoznak ki arra, hogy a közeljövőben megszabaduljanak ettől a függőségtől.

Németország koncepciója az, hogy 2045-re klímasemlegességet érjen el, és ennek a programnak az egyik központi pillére a fosszilis tüzelőanyag-fogyasztás megszüntetése az országon belül. És bár a kormány még mindig nagymértékben függ az orosz olajtól és gáztól, azonban manapság már a hétköznapi emberek is egyre többet tesznek azért, hogy kevesebb energiát használjanak a központi hálózatokból. Egyes vállalatok – mint például a német Enpal – kiterjedt lehetőségeket kínálnak a háztartásoknak a napenergia hasznosítás terén, ezáltal nagyobb energiafüggetlenséget biztosítva helyi és országos szinten is.

A Nap bérlése

Az Enpal bekerült a tekintélyes Financial Times 1000-es listájára – amely Európa leggyorsabban növekvő vállalatait tartalmazza -, és Európában az 5. helyen végzett, Németországban pedig az első lett. Sikerük oka, hogy az elmúlt években több mint 14 000 magánszemélynek segítettek abban, hogy otthonuk energiaellátását részben vagy akár egészében napelemek nyújtotta lehetőségekkel oldják meg. A cég hitvallása rendkívül egyszerű és lényegre törő is egyben: küzdjünk az éghajlati válság ellen úgy, hogy közben rengeteg pénzt takarítunk meg. Üzleti modelljük középpontjában az áll, hogy megoldják a háztulajdonosok számára legnagyobb akadályt a megvalósítás terén: a magas kezdeti költségeket. Bár a napelemek idővel pénzt takarítanak meg a lakástulajdonosoknak, gyakran évekig vagy évtizedekig tart, amíg megtérülnek a befektetéseik. Ez azért van, mert annak, aki napelemeket szeretne felszerelni otthonára, fizetnie kell a panelekért és azok szakszerű beszereléséért. Ez pedig nem egy olyan munka, ami házilag kivitelezhető lenne. Az Enpal megoldja ezt a problémát azzal, hogy lehetőséget kínál az embereknek napelemek bérlésére nulla bekerülési költséggel. Ahogy ők fogalmaznak: „Béreljen fix áron és használja a nap ingyenes energiáját évtizedekig – ahelyett, hogy növekvő villanyszámlákat fizetne az energiacégeknek.”

A céget hihetetlen fejlődése ellenére – a 2017-es 2,6 millió euróról 2020-ra 316 millió euróra nőtt a bevételük – mégis sokan alulértékelik, hogy mennyire forradalmi a szolgáltatásuk. Mivel a bérleti díj – ami függ a napelemes rendszer méretétől, és hogy mennyi energiát képes tárolni – minden költséget tartalmaz, ezáltal a lakástulajdonosnak többé nem kell törődniük a rendszer tervezésével, telepítésével, alkatrészcseréjével, karbantartásával, javításával, biztosításával vagy felügyeletével. Így bárki számára, aki szeretne napelemes rendszert, de nem akar évekig tartó projektet és terhet vállalni, az ő megoldásuk az ideális. Ráadásul ezzel a megoldással az ügyfelek végül még pénzt is megtakarítanak, ami nem egy utolsó szempont. A 20 éves bérlés után az ügyfelek jelképes 1 EUR-ért megvásárolhatják napelemes rendszereiket az Enpaltól.

Bővítés

A napenergia még mindig tökéletlen, időszakos technológia. Mint minden megújuló energiaforrás, ez sem képes minden órában folyamatosan energiát termelni, és ráadás különösen függ az időjárástól. Ez azt jelenti, hogy az ügyfeleknek továbbra is részben az elektromos hálózatra kell támaszkodniuk az energiaszükségletük kielégítéséhez. Ennek ellenére az Enpal megoldása biztosan elterjed, és nem csak Németországban. A Pew kutatása szerint az amerikaiak 92%-a szeretne több napenergiát, és ez a megújuló energiaforrások legnépszerűbb formája. Az Enpal sikere Németországban garantált; a vállalat jövőjét illetően az egyetlen kérdés az, hogy elég gyorsan tudnak-e terjeszkedni nemzetközileg, mielőtt valaki lemásolja innovatív, bérelhető napelemes modelljüket a még jövedelmezőbb piacokon.