test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Hozzáférhető egészségügyi ellátás

Az elmúlt két évben az egészségügy a nemzetközi figyelem középpontjába került. A világjárvány idején felmerült, az ellátáshoz való globális hozzáféréssel kapcsolatos kérdések - elsősorban a vakcinák elérhetőségéről szóló vita részeként - sokakat arra késztettek, hogy újragondolják a világszerte tapasztalható erőteljes egyenlőtlenségeket.

Néhány társaság már évtizedek óta foglalkozik ezekkel a témakörökkel. Az Axios International, az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésre szakosodott tanácsadó cég egyike ezeknek a szervezeteknek. Egyedülálló megközelítésüket „kreatív hozzáférési stratégiának” nevezik, és ez a módszer eddig 100 országban közel 10 millió beteg számára tette lehetővé, hogy megkapjanak olyan ellátást is, amely egyébként nem lenne lehetséges alaphelyzetben.

Mielőtt az Axios bevezette a „kreatív hozzáférési stratégiát”, a gyógyszergyártók – függetlenül attól, hogy hol értékesítették a gyógyszert – egyféle árképzési modellt alkalmaztak. Az Egyesült Államok vagy Európa kormányai és betegei számára megfizethető árak azonban sokáig teljesen elérhetetlenek voltak a fejlődő országok potenciális ápoltjai számára. A gyógyszeripari cégek évtizedeken keresztül bizonyították, hogy inkább figyelmen kívül hagynak egy piacot, minthogy belépjenek egy olyan területre, ahol a vállalat nem tud megfelelő hozamot realizálni. Tudjuk, hogy ezek a társaságok nem kormányzati szervezetek és nem önzetlenek, ők is ugyanolyan üzleti vállalkozások, mint a többi. Szükség volt/van olyan vállalatokra, mint az Axios, akik a megfelelő iránymutatással számos ország gazdaságát lendíthetik fel.

Életképesség

Az Axios kreatív hozzáférési stratégiája előnyben részesíti a megfizethetőséget, és gazdasági modellekkel kiszámítják a piacra jutási stratégia kereskedelmi életképességét, fenntarthatóságát és értékét egy régió vagy ország átlagos betegének adott kezelésre vonatkozó fizetési képessége alapján. A megfizethetőségi modellezésük olyan egyedülálló módszertan, amely egy adott terület betegpopulációját a lakosság megfizethetőségi szintje szerint szegmentálja. Gazdasági előrejelzésük a megfizethetőségi minta betegszegmentációja, a piaci részesedés és az értékesítési célok alapján kiszámítja a különböző hozzáférési forgatókönyvek esetében a növekményes nyereséget, és a várható betegelérést. Ezek a tények és számadatok a gyógyszeripari vállalatok számára rendkívül fontosak és magabiztosságot biztosítanak ahhoz, hogy új piacokra lépjenek be és új rászorulókon segíthessenek.

Ahogy Joseph Saba vezérigazgató rámutat, a COVID-19 drasztikusan befolyásolta az egészségügyi ellátás globális szintű elosztásának módját. A világjárvány „számos egészségügyi kihívást hozott magával, amelyeket munkatársaink a válság csúcspontján is fantasztikusan kezeltek”. A 90-es években a HIV-krízissel kapcsolatban sok tanulságot le lehetett szűrni, de úgy tűnik, hogy „sokan elfelejtették ezeket a konklúziókat, vagy azt gondolták, hogy csak a HIV-re vonatkoznak, azonban az általunk ellátott betegeknek mindig ugyanolyan szintű figyelemre van szükségük” – hangsúlyozza. Ahhoz, hogy a páciensek megkapják a szükséges törődést, nem csak a gyógyszeripari vállalatokra van szükség, hanem az érintettek – orvosok, támogató csoportok, jótékonysági szervezetek és kormányok – összefogására ahhoz, hogy erős támogató hálózatokat hozzanak létre. Saba úgy véli, hogy az érdekeltek bevonása – különösen a kórházakon kívül – az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés jövője: „Létfontosságú, hogy arra összpontosítsunk, mi történik a beteggel a kórházon kívül, és hogy kiterjesszük az ellátás helyét, miközben foglalkoznunk kell azzal, hogy az adatok gyűjtése és felhasználása a digitális szolgáltatásokhoz hogyan szolgálhatja a betegek igényeit”. A világjárvány lecsengésével reméljük, hogy nem felejtjük el azokat a konzekvenciákat, amelyeket az ellátáshoz való globális hozzáférés szükségességéről tanultunk.