Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Az esélytelenek

Európai olvasóink talán nem tudnak túl sokat a baseballról, más néven az USA „nemzeti időtöltéséről”. De még ha nem is rajong ezért a sportért, nehéz nem az Atlanta Braves szurkolójának lenni, akik most nyerték meg a World Series-t. Ez azért van, mert szinte mindenki a gyengébbnek szurkol, és a Braves volt a történelem egyik legesélytelenebb csapata, aki valaha is megnyerte a World Series-t, de az ő történetük mégsem egy hagyományos Hamupipőke sztori.

Nincs Hamupipőke!

Az idei szezon előtt a Braves egy erős csapat volt, amely az elmúlt néhány évben elég jól szerepelt ahhoz, hogy bejusson a rájátszásba, de nem olyan, akitől az emberek azt várták, hogy megnyeri a világbajnokságot. Ez volt jellemző a korábbi években, de különösen igaz ez 2021-ben. Az All-Star Break előtt – amely a szezon közben, július közepén van – a Braves még a rájátszásba jutásra is esélytelennek számított (csak 7,3 % !). A baseballban harminc csapatból csak tíz jut be a rájátszásba, így az odajutás esélye is eleve alacsony. A Braves mutatója (nyert-vesztett mérkőzés) 44-45 volt, és ráadásul Ronald Acuña Jr., az egyik legjobb játékosuk július 10-én térdsérülést szenvedett. Ekkor úgy tűnt, hogy ez az idény a csapat számára elveszett. A fogadók is ugyanezt érezhették a fogadási szorzók alapján, hiszen a Braves esélyei arra, hogy megnyerjék a World Series-t igen alacsonyak voltak. Július 29-én 0,4 % volt az esély, ugyanis a Major League Baseball sorrendjében csak a 13. helyen szerepeltek. Látható, hogy innen hosszú út vezetett a csúcsra.

A fordulat oka részben az volt, hogy Acuña sérülését követően négy veteránnal bővült a csapat, akik mindegyike kivételesen jól teljesített. Az egyik ilyen játékos Jorge Soler lett a World Series MVP-je, miután három hazafutást csinált a sorozat hatodik meccse során. Az előző fordulóban pedig egy másik szezon közben érkező játékos, Eddie Rosario lett a meccs MVP-je. Sokat elárul a csapatról, hogy ezek a játékosok ilyen jól teljesítettek. Ráadásul nem Acuña volt az egyetlen jelentős játékos, aki a Bravestől sérülés miatt kiesett a bajnokság során. Súlyos Achilles sérülést szenvedett Mike Soroca, a liga egyik legjobb dobója, sőt Charlie Morton (aki a másik dobójátékos) a World Series első meccsén szenvedett szárkapocscsont-törést, amikor egy ütést követően eltalálta a labda. A legtöbb csapat ilyen előzmények után – ha elveszíti két legjobb dobóját – biztosan nem nyeri meg a világbajnokságot.

Rajongói támogatás

A szezon elején még mindenki úgy gondolta, hogy a csapat a rájátszásba fog kerülni, azonban augusztusban már teljesen esélytelennek tartották erre őket. Az, hogy a szurkolók ilyen esélytelennek látták őket az csak és kizárólag a sérülésekre vezethető vissza, nem pedig a csapat tudására vonatkozik. Annak ellenére, hogy a rájátszásba vezető úton sok akadályba ütközött az együttes, valahogy mindig sikerült elég jól játszani ahhoz, hogy bejusson a playoff-ba. Az ott szereplő csapatok közül nyilvánvalóan nem ők számítottak a legesélyesebbnek. Miután 3-1-re megnyerték az első fordulót azzal a LA Dodgers-szel kellett megmérkőzniük, aki a World Series címvédője. A LA Dodgers az előző fordulóban minden idők egyik legjobb sorozatában győzte le a San Francisco Giantset, ezért sokan azt várták, hogy a sérüléssekkel bajlódó Atlanta Braves sem lesz akadály a számukra. A Braves azonban meglepte a világot, amikor 4-2-re megnyerte a sorozatot. Ennek ellenére, amikor szembe kerültek az Astrosszal még mindig esélytelennek tartották őket. Az Astros a legutóbbi csalási botrányuk miatt a liga egyik legnépszerűtlenebb csapata, emiatt bárki is lett volna az ellenfelük, biztos hogy a szurkolók támogatását élvezi, és ez most nagyon jól jött a Bravesnek. A november 2-án aratott kiütéses győzelem az Astros felett (7-0) azt jelentette, hogy a sérülések és az esélytelenség dacára az Atlanta Braves megnyerte a sorozatot 4-2-re, és ezzel a World Series bajnoka lett. Hosszú út áll mögöttük, de senki nem mondhatja, hogy érdemtelenül lettek ők a bajnokok.