Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Az új Sharapova keresése / Mr. Irreleváns

Az IMG már az óvodáskorú gyerekek körében keresi a következő csodagyerekeket. / Paul Salata nevéhez kötődik az a hagyomány, ami nemcsak megnevezi Mr. Irrelevant-et, hanem egyenesen sztárként ünnepli őket.

Versenyszerűvé vált az elitjátékosok felkutatása olyannyira, hogy az IMG a következő csodagyerek megtalálása miatt már az óvodáskorú gyerekek körében kezdi el a keresést, és ezáltal már ebben a korosztályban elérhetővé válnak a profi versenyek és a Nike szponzorációja. Mivel nyolc számjegyű összegek foroghatnak kockán, az ügynökök és a játékosmegfigyelők tízévesnél is fiatalabb játékosokat értékelnek és nevelnek, akik még csak most kezdik a komoly versenyzést. Az egyik stratégia a Future Stars nevű exkluzív tehetségkutató verseny megrendezése. A 12 éves és annál fiatalabb fiúk és lányok számára szervezett esemény egyszerre verseny és egy egyhetes oktatás arról, hogy milyen élet várhat az elit teniszezőkre, mindez kiegészítve a Nike, és a férfi, illetve női profi tornák vezetői által vezetett szemináriumokkal.

Max Eisenbud, az IMG tenisz részlegének vezetője szerint: „Senki sem akar tornát rendezni 11 és 12 évesek számára… Én is inkább vártam volna még ezzel, de a verseny ebbe a helyzetbe kényszerített minket.” Még ha a torna korainak is tűnik a versenyzők életkorát tekintve, szükségszerűvé vált. Régebben a tenisz leendő sztárjainak a felfedezése két jellemző módon történt. Először is a floridai Bradentonban található IMG Academy ösztöndíjáért versenyeztek, a másik esetben pedig a Les Petit As-n, egy 14 éven aluliaknak rendezett franciaországi tornán való részvétellel. Az elmúlt években azonban az IMG képviselői azt tapasztalták, hogy mire ezek a fiatal játékosok megérkeztek a Les Petit As-ra, a tehetségek többsége már aláírt ügynökségekhez és új akadémiákhoz Európa-szerte, amelyek egyértelmű célja az IMG letaszítása volt a piedesztálról. Az IMG-nél tisztában vannak azzal, hogy a tizenéves korú tehetségek felkutatása hatalmas nehézségekbe ütközik, és emellett rendkívül kockázatos lehet. Fennáll a veszélye annak, hogy túl nagy nyomást helyez a gyerekre – akik már amúgy is sokat edzenek -, és egyes esetekben a nehéz helyzetben lévő családok anyagi terheit is erősen megnövelik. Mindezek mellett azonban számos lehetőséget is kínál. A tenisz történelmét látva, és mindezt a tinédzser fenomének szemszögéből nézve mindig is elég „vérengző” sportág volt. Sajnos úgy tűnik, hogy manapság ez a tendencia egyre fiatalabb és fiatalabb korosztályokra helyeződik át.

Mr. Irreleváns

Az NFL Draft egy olyan nagy hagyományokra visszatekintő éves esemény, amely sok-sok évtizedre nyúlik vissza. Ennek az egyik legviccesebb, legkedvesebb és talán a legfeltűnőbb érdekessége a „Mr Irrelevant” cím. Ezt az elnevezést mindig a draft 262. és egyben utolsó kiválasztottja kapja. Bár egyesek azt gondolhatják, hogy ez a cím sértő, azonban a Mr Irrelevánsok általában nagyon hálásak. Mint mindenki, akit ilyen későn választottak ki a drafton, ők is egyszerűen csak nagyon örülnek annak, hogy egyáltalán a kiválasztottak közt lehetnek. Azzal, ha valaki csak a 263. helyen végez, annak már az NFL-be vezető útja sokkal hosszabb és rögösebb lesz. Az NFL-veterán Paul Salata nevéhez kötődik az a hagyomány, ami nemcsak megnevezi a Mr Irrelevanteket, hanem úgy ünnepli őket, mintha az egész draft egyik legjobb választása lenne. Az elmúlt 45 évben Salata és híres NFL-es barátai minden évben megünnepelték a Mr Irrelevantet egy bankettel, felvonulással és egyéb különféle dolgokkal, mint például szörfleckékkel és Disneylandbe tett látogatásokkal. Salata díja ritka humorral gazdagította a draftot, ahol a játékosok nyilvánvalóan szorongva és idegesen várják sorsukat, a szurkolók reményeit pedig a következő szezon újoncai éltetik. És Salata dicsérendő kezdeményezése miatt minden évben megünnepelhették azokat a játékosokat, akik felülkerekedtek az esélytelenségen, és mégiscsak egy NFL-csapat draftolta őket.

Mióta létrehozta a Mr Irrelevantet, Salata idén először nem volt jelen, hogy tanúja legyen az „alkotásának”. Tavaly októberben, 94 évesen halt meg, de öröksége tovább él. Ebben az évben Salata lánya volt ott, hogy átadja Brock Purdy-nek a címet, amikor a San Francisco 49ers kiválasztotta.