test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Biztonsági válságban / POWER 2

Vezetői biztonság kontra látványossága Forma-1 világában / Összefogás vagy lemaradás az egyetemi futballban... heti sportsztorik.

Biztonsági válsággal küzd a Forma-1

A FIA, a Forma-1 irányító testülete meghatározó hatással van a sportágra. Mivel a versenyzést a technológia fejlődése határozza meg, az erre vonatkozó szabályok apró változtatásai évről évre drasztikusan befolyásolhatják az eredményeket. És természetesen, ahogy azt idén láthattuk, a versenyzők biztonságára is óriási hatással lehetnek. Az F1 januárban új aerodinamikai szabályokat vezetett be, amelyek célja az volt, hogy a versenyzők közelebbről követhessék egymást, és így könnyebben is előzhessék meg a másik versenyautót. Ez minden bizonnyal izgalmasabbá tenné a sportot. Az egyik előre nem látott következmény azonban az lett, amit porpoising-nek, azaz delfinezésnek neveztek el. A padlólemez alatti rendkívüli szívóhatás miatt a versenyautó orra szinte ritmusosan elkezd fel-le pattogni, akárcsak egy vízben ugráló delfin. A jelenséget az okozza, hogy az egyenesekben a versenyautó padlólemeze az aszfalthoz ér elzárva a levegő útját, és lényegében megszüntetve a szívóhatást. Az autó hirtelen elveszíti leszorító erejét, és rövid időre megemelkedik, mielőtt ismét az aszfalthoz szívják a légáramlatok. Ez rémálom a sofőrök számára.

Mivel a pilóták szinte fekve vezetnek, ezért ezek a pattogások közvetlenül a gerincükre hatnak. Ez igen nehéz, sőt fájdalmas fizikai megterhelést jelent a versenyzőknek, de problémát okoz a csapatoknak is. Hiszen ha olyan engedményeket tesznek, amelyekkel megóvják az egészségüket, akkor olyan aerodinamikai módosításokat kell tenniük, amelyek viszont az eredmények rovására mennek. Lewis Hamiltont, a Mercedes pilótáját – aki az új aerodinamikai változások életbe lépéséig dominálta a sportágat – az Azerbajdzsáni Nagydíj után ki kellett segíteni az autójából, mert a hátát annyira megviselte a versenytáv teljesítése, hogy egyedül nem tudott kiszállni. Más versenyzők homályos látásra és mikrokoncentrációkra is panaszkodtak. A FIA bármilyen döntése természetesen sportpolitikai jellegű lesz. Ha visszafordítják az aerodinamikai szabályokat, azzal fogják vádolni őket, hogy a most gyengébben teljesítő csapatok érdekeihez igazodnak. Ha viszont nem változtatnak, akkor a versenyzők biztonságát hagyják figyelmen kívül. A sportághoz nem kötődő kívülálló szemszögéből nézve az F1-es pilóták biztonságával kapcsolatos panaszok teljesen megalapozottak. Bármilyen döntést is hoz a FIA, az F1-es közösség nagy része fel lesz háborodva.

A legjobb kettő

A főiskolai futballban az öt legerősebb konferenciát Power 5 néven ismerik. A SEC és a Big Ten konszolidációjával azonban a Power 5 kezd inkább Power 2-re hasonlítani. Az első konszolidáció néhány hónappal ezelőtt történt, és mi is beszámoltunk erről a váltásról. A SEC – a sportág kétségtelenül legjobb konferenciája – elorozta az ország két legjobb futball nagyhatalmát, az Oklahomát és a Texast. Emiatt egy közepes SEC-csapattól elvárható lenne, hogy szinte bármelyik másik konferenciát uralja. Az ország többi része látta, hogy mi történik, és nyilvánvalóvá vált, hogy vagy ők is konszolidálódnak, vagy nagyon lemaradnak. Így a konferenciák az egész országban igyekeztek a legjobb iskolákat felvenni, hogy megerősítsék a portfóliójukat.

Nemrégiben a Big Ten került ki győztesen az országos versenyből. Sikerült az UCLA-t és az USC-t, két nagy múltú futballprogrammal rendelkező intézményt felvenniük a konferenciájukba. Annak ellenére, hogy a Big Ten iskolái teljes egészében az ország északkeleti részén, az UCLA és az USC pedig Kaliforniában található, a konferencia fantasztikus munkát végzett a jövőjének megőrzésében. Hol marad a többi konferencia? Nos, bármennyire is szomorúan hangzik, egyre kevésbé lesznek relevánsak. Az egyetemi futball nagyban támaszkodik a rangsorokra, és ezeket nemcsak a győzelmek és vereségek, hanem az ellenfelek minősége is meghatározza. Ezért van az, hogy egy középszerű konferencia veretlen csapata még mindig egy olyan SEC-csapat alatt lesz rangsorolva, amelyik akár több vereséget is elszenvedett a magasabban fémjelzett iskoláktól. A rangsorok pedig a rájátszás, a toborzás és a televíziós bevételek szempontjából számítanak nagyon sokat. Ha a fennmaradó Power 5 konferencia nem konszolidálódik tovább, akkor valószínűleg kimaradnak az egyetemi futball élvonalából és az ezzel járó összes előnyből.