test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Fókuszban a NIL-szerződések / A LIV féle golf

Újfajta megközelítés az egyetemi sporthoz köthető toborzási folyamatban / A szaúdiak és a LIV féle golf.

Mi van egy névben, képben, hasonlóságban?

Úgy gondolhatnánk, hogy a pénz soha nem volt ennyire meghatározó az egyetemi sportban, mint manapság, de a rideg igazság az, hogy mindig is az volt a legfontosabb. Szerencsére azonban az emberek kezdik ezt beismerni. Amikor a Legfelsőbb Bíróság érvénytelenítette azt a törvényt, amely arra szolgált, hogy a pénzt távol tartsa az egyetemi sporttól, hirtelen dőlni kezdtek a dollármilliók egy amúgy is gazdag iparágba. De végre ezek a dollárok már eljutnak az iparág munkásosztályához, magukhoz a sportolókhoz is. A csúcsprogramok számos sportolója jelentős NIL (név-kép-hasonlóság) szerződéseket kapott, de nemrégiben egy csoport még egy lépéssel továbbment. Ahelyett, hogy egy játékosnak vagy csak keveseknek nyújtottak volna szerződést, egy kollektíva előállt és egy egész futballprogramnak tettek ajánlatot. Lubbockban, az igazi nyugat-texasi sivatagban egy Matador Club nevű csoport 100 Texas Tech focistának ajánlott fel egyéves, 25 000 dolláros szerződést. Ez az ügylet magában foglalja mind a 85 ösztöndíjas sportolót (akik nem fizetnek a képzésükért) és azt a 15 walk-on játékost, akik kipróbálják magukat és majd később csatlakoznak a csapathoz. Ahogy a kollektíva fogalmaz, egyfajta alapfizetést biztosít az egész futballcsapat számára. Ennek a NIL-szerződésnek a legfontosabb része, hogy a Texas Tech sportolói nem zárkóznak el más NIL-szerződésektől. A Texas Tech szurkolói remélik, hogy ez a megközelítés országszerte felélénkíti a toborzási folyamatot, és még több tehetséges fiatal fog Lubbockba áramlani. Ha ez a kísérlet beválik, az kétségtelenül a program javára válik.

Újabb nap, újabb „disszidálás”

Bár túlnyomórészt üzleti magazin vagyunk, a LIV az elmúlt hónapokban gyakori vitatéma volt a munkatársaink között, pedig közülünk nagyon kevesen követik ténylegesen a golfot. Ez azért van, mert napjainkban történelmi pillanatok zajlanak a sportág berkein belül is. Ismerünk már néhány történetet az NBA és más ligák eredetéről, de azok mind generációkkal azelőttre nyúlnak vissza. Ezért van az, hogy amikor egy ilyen jelentős eseményt látunk valós időben lejátszódni, nehéz nem írni róla. Ráadásul a szaúdi pénz befolyása még izgalmasabbá tette az egészet. Egy feneketlennek tűnő mély „zseb” finanszírozza a LIV-et, és ez hosszú távon (sőt már ma is) fejfájást fog okozni a jelenlegi hatalmaknak. Éppen a múlt héten jelentette be Henrik Stenson, az európai csapat Ryder-kupa kapitánya, hogy lemond tisztségéről és nem tudja tovább folytatni a kapitányi szerepkörét. Ezt azzal indokolta, hogy mivel csatlakozott a LIV turnéhoz, a Ryder Cupon nem vehet részt annak ellenére sem, hogy a LIV jelezte, nem gördít akadályt Stenson elé, hogy teljesíthesse kapitányi feladatait és részt vehessen bármelyik versenyen. Amit látunk, az egy liga és egy meglévő hatalmi struktúra összezárása; gyorsan meg akarnak büntetni és ki akarnak közösíteni mindenkit, aki a LIV golf közelébe megy. A probléma az, hogy egyre több golfozót csábítanak a sokkal, de sokkal több pénz és a nagyságrendekkel kevesebb munka ígéretével. Ki tudja, hogy a rajongók mennyi ideig érdeklődnek a LIV féle golf iránt, de az nem kérdés, hogy amíg a szaúdiak finanszírozzák (igen bőkezűen), addig mindig lesznek játékosok, akik szívesen játszanak majd ezeken a tornákon.