Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Patrick Mahomes rekordot döntő szerződésmódosítása

Az NFL-szerződések világában is megdöbbentő fejlemény, hogy Patrick Mahomes, a Kansas City Chiefs sztárirányítója példátlan pénzügyi megállapodást kötött. A Chiefs nemrég átstrukturálta Mahomes szerződését, és elképesztő 210,6 millió dollárt ígért neki 2023 és 2026 között, ami az NFL történetének eddigi legjövedelmezőbb négyéves kontraktusa. Ez egyben azt is jelenti, hogy innentől ismét Mahones birtokolja az NFL legjobban fizetett játékosának címét.

A QB védelme

A történelmi szerződésmódosítás hírét Patrick Mahomes ügynöke erősítette meg, aki az ESPN neves sportelemzőjének, Adam Schefternek mondta el a részleteket. Az új megállapodás értelmében Mahomes fizetése garantált a meghatározott évekre, ami olyan anyagi biztonságot nyújt neki, amit kevés sportoló tud elképzelni.

Bár ez a kontraktus önmagában is úttörő, de emellett még egy olyan elemet is tartalmaz, ami a jövőre vonatkozik. Ahogy azt Chris Cabott, az Equity Sports vezérigazgatója és az átdolgozás ötletgazdája elmondta, a Chiefs és Mahomes a tervek szerint a 2026-os szezon után újraértékelik a megállapodás feltételeit. Ez arra utal, hogy az irányító pénzügyi szappanoperája még messze nem ért véget, és további rekordokat döntő mérföldkövek lehetnek a láthatáron. Patrick Mahomes eredetileg 2020 nyarán emelkedett az NFL-bevételek csúcsára, amikor 10 éves, 450 millió dolláros megállapodást kötött a Chiefsszel. Akkoriban ez a szerződés összértékét tekintve páratlan volt. Ahogy azonban múltak az évek az NFL is változott, és több irányítónak is sikerült őt megelőznie az éves átlagfizetések tekintetében. Csak ebben az évben négy irányító (Lamar Jackson, Jalen Hurts, Justin Herbert és Joe Burrow) kötött olyan szerződést, amely éves kereset tekintetében meghaladta Mahomesét.

Ezek közül Joe Burrow nemrég aláírt megállapodása a Cincinnati Bengalsnál az egyik legjelentősebb. Ötéves, 275 millió dolláros hosszabbítása – amelyből elképesztő 219,01 millió dollár garantált – a kereseti lista élére katapultálta őt. Ezek után Patrick Mahomes a liga legjobban fizetett irányítói közötti rangsorban már csak a nyolcadik helyen találta magát a legutóbbi szerződésmódosítás előtt.

A franchise-érték meghatározása

A módosított feltételek szerint Mahomes mostantól átlagosan évi 52,6 millió dollárt fog keresni a következő négy szezonban, amivel a társai által nemrég megkötött szerződésekkel került egy szintre. Ezt a kiigazítást lényeges lépésnek tekintik annak biztosítása érdekében, hogy Mahomes kompenzációja tükrözze figyelemre méltó tehetségét és azt, hogy mennyivel járul hozzá a Chiefs sikeréhez.

Amikor arról kérdezték Clark Huntot, a Kansas City Chiefs elnökét, hogy hogyan határozta meg Mahomes értékét azt válaszolta: „Nem tudom, hogy ezt pénzügyileg hogyan lehet számszerűsíteni, és nem számít, hogy mennyit keres a karrierje során, így vagy úgy, de alulfizetett lesz.” Hunt szavai kiemelik azt a rendkívüli képességet és hatást, amit Mahomes a franchise-ra gyakorolt. Patrick Mahomes még mindössze 28 éves, de máris figyelemre méltó sikereket ért el az NFL-ben. Kétszer választották meg az NFL legértékesebb játékosának, és kulcsszerepet játszott abban, hogy a Chiefs két alkalommal lett Super Bowl-győztes, ahol a Super Bowl MVP címét is kiérdemelte mindkétszer. Figyelemre méltó, hogy Mahomes ezeket a mérföldköveket az első hat profi szezonjában érte el.

Mahones a Chiefs soraiban a hetedik NFL-szezonját kezdi meg, a megállapodása pedig a 2031-es szezon végéig érvényes. Ezzel a történelmi jelentőségű szerződésmódosítással Patrick Mahomes nemcsak megszilárdította státuszát az NFL történetének legjobban fizetett játékosaként, hanem dinamikus és pénzügyileg jövedelmező jövőjét is megalapozta a profi futball világában.