Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Egy erős hajó új kapitánya

A bankok az egész euróövezetben keményítenek és védik a „páncélszekrényüket”. Az Európai Központi Bank (EKB) felmérése szerint a bankok változtatnak a hitelezési standardokon, amikor kölcsönöket nyújtanak a vállalkozásoknak és másoknak. Vagyis belső irányelveik és jóváhagyási kritériumaik 2022 második negyedévében jelentősen szigorodtak. Ha körülnéznek, akkor felfokozott inflációt, kiterjedt háborút és véget nem érő világjárványt látnak. Mivel mindenhol kockázatot látnak, a legtöbb bank mindenáron el akarja kerülni a magas kockázatot. Így az európai bankok, ha a kemény piacon küzdő vállalatoknak nyújtanak hitelt, érthető módon igen körültekintően járnak el, amikor kiválasztják, hogy hova helyezzék ki a pénzüket. Ez a szigorítás nem kizárólag a B2B hitelekre vonatkozik.

A bankok a lakossági hitelek esetében is jelentősen óvatosabbá váltak. A hitelintézetek összességében a vállalkozásoknak nyújtott kölcsönök iránti kereslet nettó növekedéséről számoltak be Németországban és Franciaországban, míg a hitelkereslet a bankok szerint Olaszországban nem változott, Spanyolországban pedig csökkent 2022 második negyedévében. A lakáshitelek iránti nettó kereslet Spanyolországban nőtt, Franciaországban, Németországban és Olaszországban pedig csökkent. A fogyasztási kölcsönök iránti kereslet Franciaországban, Németországban és Olaszországban nőtt, Spanyolországban pedig csökkent. Az európai bankszektor helyzetét tekintve csak erős vezetők lesznek képesek átnavigálni szervezetüket az előttük álló zűrzavaros vizeken. A spanyol Santander Bank ezért is örült olyannyira, hogy új vezérigazgatót hozott a fedélzetre.

A következő a sorban

Júniusban a Santander-csoport igazgatótanácsa bejelentette, hogy Héctor Blas Grisi Checa, a Santander Mexikó és az észak-amerikai régió jelenlegi vezetője 2023. január 1-jétől a nemzetközi bank vezérigazgatója lesz. Grisi a Santander idén február 24-én bejelentett új vezetési struktúrájának megfelelően közvetlenül az igazgatótanácsnak tartozik beszámolni, és a csoport minden régiója, országa és globális üzletága is az irányítása alá fog tartozni.

Grisi úr José Antonio Álvarez utódja lesz, aki 2002-ben csatlakozott a csoporthoz. 2004-ben pénzügyi igazgatóvá, majd 2015-ben vezérigazgatóvá nevezték ki. Álvarez vezetése alatt a Santander-csoport minden üzleti mutatóban javult, és jelentősen megerősítette tőkéjét. A bank a 2014. évi 11%-ról 2022 első negyedévére több mint 14%-ra növelte a tárgyi tőke megtérülését (RoTE), míg a CET1 tőkemutató ugyanebben az időszakban 8%-ról több mint 12%-ra emelkedett. Ezekben az években a bevételek változatlan euró árfolyamon számolva 35%-kal nőttek, és a bank közel 40 millió ügyféllel bővült, így az általuk kiszolgált személyek és vállalatok száma 2022 márciusának végére 155 millióra emelkedett. Az átmeneti időszakot követően Álvarez továbbra is az igazgatótanácsban marad, de már nem ügyvezetőként folytatja további tevékenységét.

A következő utazás

Ana Botín elnök szerint Héctor Grisi nagy tapasztalattal rendelkezik, és jól ismeri az üzletágat, így ideális személy a csoport vezetésére. Hosszú szakmai karrierrel rendelkezik, nagy hangsúlyt fektet az ügyfelekre, és bizonyítottan képes a csoport piacai közötti átalakulási és összekapcsolódási folyamatok vezetésére. A Santander bank jelenleg az ügyfélelégedettség tekintetében az első három helyezett között van szinte valamennyi fő piacán, miközben 45%-os hatékonysági mutatója a legjobbak közé tartozik a nemzetközi bankszektorban. Grisi minden bizonnyal nagy fába vágta a fejszéjét, de minden jel szerint készen áll a feladatra.