Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Kína változó gazdasági „tájképe”

Kína több mint 25 éve a gyors fejlődés és a felfelé irányuló mobilitás szinonimája, és a globális gazdasági növekedés kimeríthetetlen motorjaként működik. Az 1,4 milliárdos népességével, amely olyan globális termékek megapiacaként, mint a hollywoodi filmek, a dél-koreai elektronikai termékek és az ausztrál bányászatban kitermelt vasérc, a világ gazdasági mozgatórugójaként megállíthatatlannak tűnt. A közelmúlt eseményei azonban rávilágítottak, hogy ez a narratíva merőben megváltozott, és ez bizonytalanságot vetett a világgazdasági helyzetre.

Kína gazdasági lassulása riadalmat keltett, és kockázatot jelent mind az ország háztartásaira, mind a világ gazdaságaira nézve egyaránt. A nemzet gazdasági motorja – amely egykor a globalizáció profitorientált formájának sarokköve volt – mostanra a rendkívüli globális bizonytalanság korszakában jelentős jokerré vált. Az elmúlt hetekben egy sor aggasztó fejlemény történt, amelyek tovább fokozták a kockázatokat. Kezdetben olyan hírek láttak napvilágot, hogy a kínai gazdaság tavasszal jelentős lassuláson ment keresztül, ami a szigorú COVID-19 korlátozások enyhítését követően eloszlatta a robusztus bővülés reményét. Ezt követően az adatok három egymást követő hónapban az export csökkenését, és öt egymást követő hónapban az import visszaesését jelezték, ami a gazdasági kilátások romlásának a jele.

A bukások

A különböző cikkek árai az élelmiszerektől az ingatlanokig szintén csökkentek, ami a defláció és a stagnáló kereskedelmi tevékenység lehetőségére figyelmeztető jelzések lehetnek. A kínai ingatlanpiac nehézségei nyilvánvalóak, mivel a Country Garden nevű nagy ingatlanfejlesztő az év első felében elmaradt kötvénykifizetésekről és jelentős veszteségekről számolt be, ami rávilágít a kínai pénzügyi ökoszisztéma törékenységére. Ezek a fejlemények tovagyűrűző hatást váltottak ki, ami hatással van a kínai háztartásokra és munkavállalókra, miközben a kulcsfontosságú áruk iránti globális kereslet lanyhulását jelzik. A kínai kereslet visszaesése az olyan termékek iránt, mint a brazil szójabab, az amerikai marhahús és az olasz luxuscikkek, valamint az olaj és az ásványi anyagok, széles körű következményekkel jár.

Az elmúlt évtizedben Kína a világ gazdasági növekedésének több mint 40%-át adta, ami háttérbe szorítja az USA 22%-át és az euróövezet országainak 9%-át együttvéve. A növekvő adósságok azonban – a GDP arányos adósságállomány a becslések szerint elérte 282%-ot – aggodalomra adnak okot azzal kapcsolatban, hogy a kínai kormány képes-e hatékonyan ösztönözni a gazdaságot. A kormány új programokat vezetett be a fogyasztói kiadások és az üzleti beruházások ösztönzésére. Az intézkedések átláthatóságának hiánya azonban szkepticizmushoz vezetett, mivel a helyi önkormányzatokra hárulhatnak a pénzügyi terhek. A felduzzadó adósságválság is az önkormányzatok évek óta tartó agresszív hitelfelvételéből ered, amelyet infrastrukturális projektek fedezetéül használtak fel.

Az átmenet megakasztása

Ezek a kihívások azért merülnek fel, mert Kína az exportvezérelt, államilag irányított beruházási gazdaságról a belföldi fogyasztói kiadások által irányított gazdaságra kíván áttérni. Az előző évekig sikeres modell az infrastrukturális projektek állami finanszírozását párosította a virágzó gyári szektorral. A globális gazdasági dinamikában bekövetkező változás nem nélkülözi a geopolitikai következményeket. A Trump-kormányzat vámokat kezdeményezett a kínai importra, és a Biden-vezetés is folytatta ezt a megközelítést, kiterjesztve a kulcsfontosságú kínai ágazatokra vonatkozó korlátozásokkal. Ez aláhúzza az USA és Kína közötti növekvő feszültséget, és ezért a nagy nemzetközi vállalatok az ellátási lánc esetleges zavarainak elkerülése érdekében olyan országokba helyezik át a megrendeléseiket, mint Vietnam és India.

Ezen akadályok leküzdése érdekében a kínai gazdaságnak olyan irányba kell állnia, amelynek középpontjában a hazai vásárlóerő áll. Annak ellenére, hogy a világjárvány megzavarta ezt az átmenetet, a szakértők szerint Kína elkerülheti a deflációs csapdát. Miközben a csökkenő árak újra emelkedhetnek, a magánvállalkozásoknak nyújtott kormányzati támogatás segíthet a gazdaság újjáélesztésében. Ugyanakkor továbbra is aggályok merülnek fel az átmenet fenntarthatóságával kapcsolatban, tekintettel Kína adósságválságára és az ingatlanpiac instabilitásának lehetőségére. Ahogy a világ figyeli és megérti a Kínában zajló gazdasági fejlődést egyértelművé válik, hogy a globális gazdasági helyzet természeténél fogva a kínai gazdaság szerencséjéhez kötődik nagymértékben. A keleti nagyhatalom gazdaságának változó dinamikája továbbra is alakítani fogja a világgazdasági narratívát, ami kulcsfontosságú tényezővé teszi Kínát az előttünk álló bizonytalan időkben.