test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Színészsztrájk: késleltetett filmek

A hollywoodi stúdiók a színészek szakszervezete által vezetett sztrájk okozta kihívásokkal küzdenek, aminek következtében több nagy költségvetésű film is kikerült az előzetesen beharangozott 2023-as bemutató naptárból. Ez a váratlan kényszerhelyzet nemcsak a mozikra jelent veszélyt, hanem az elkötelezett rajongóknak is kétségtelenül csalódást okoz.

Múlt pénteken a Sony Pictures Entertainment bejelentette két nagyszabású film bemutatójának elhalasztását, amelyek eredetileg még az év vége előtt kerültek volna a mozikba. Ezek közé tartozik a Marvel Comics-alapú „Kraven, a vadász” és a „Szellemirtók” folytatása: „Afterlife”. A 2023-as megjelenések mellett a Sony úgy döntött, hogy elhalasztja néhány jelentős film 2024-re tervezett premierjét. Például a korábban márciusra tervezett „Pókember: A Pókverzumon túl” és a júniusra tervezett új „Karate Kölyök” rész sem lesz látható az előzetesen megadott időpontokban.

Bár a színészek július 14-én kezdődött sztrájkja eddig viszonylag érintetlenül hagyta a 2023-as premierek ütemtervét, a többi nagy stúdió valószínűleg követni fogja a Sony példáját. A Warner Bros. jelenleg azon gondolkodik, hogy elhalassza-e a „Dűne: Part Two” (Második rész) bemutatását, amelyet eredetileg november 3-ra terveztek. Emellett más, a 2023-as ünnepi szezonban nagy érdeklődéssel várt filmek, mint például az „Aquaman és az Elveszett királyság”, ami egy szuperhős-folytatás, és a „The Color Purple”, a népszerű Broadway-musical adaptációja is késéssel nézhet szembe.

Érdekes módon a stúdiókat nem hátráltatja a sztrájkoló színészek hiánya a forgatáson, mivel az érintett alkotások többsége már elkészült vagy a befejezéshez közeledik. A stúdiók elsődleges aggodalma amiatt van inkább, hogy a sztárok hiányoznak a filmeket beharangozó reklámkampányokból.

A folyamatban lévő sztrájk ideje alatt a SAG-AFTRA (Screen Actors Guild – American Federation of Television and Radio Artists) szigorúan megtiltotta tagjainak, hogy részt vegyenek a kész filmek és tévéműsorok reklámozásában. Ez azt jelenti, hogy nem lehetnek ott a vörös szőnyegen, nem posztolhatnak a közösségi médiában, nem adhatnak interjút a reggeli hírműsorokban, és nem jelenhetnek meg újság- vagy magazincikkekben, illetve a projektek körüli hírverésben sem.

A reklámtilalom következtében a Searchlight Pictures, egy art house stúdió nemrég elhalasztotta a „Poor Things” (Szegény dolgok) című szürreális sci-fi románc bemutatását, amelynek főszerepében Emma Stone egy Frankenstein-szerű szörnyeteget alakít. A film a korábban tervezett szeptember helyett most decemberben debütál. Hasonlóképpen, a Metro-Goldwyn-Mayer a sztrájk miatt szeptemberről áprilisra halasztotta a Zendaya főszereplésével készült „Challengers” című, érzéki elemeket is tartalmazó sportdráma bemutatását.

A SAG-AFTRA kifejezte, hogy hajlandó akár a következő évig folytatni a sztrájkot, hogy jobb fizetést érjen el a streaming-szolgáltatásoktól, és védelmet kérjen a mesterséges intelligencia és más ehhez hasonló dolgok ellen, azonban a szakszervezet és a stúdiók közötti tárgyalásokat még nem tűzték ki. Tudni kell, hogy a munkabeszüntetéshez csatlakozott mintegy 11 500 televíziós- és filmforgatókönyvíró is.

A színészek sztrájkjának következményei aggasztóak a moziipar számára, amely csak a közelmúltban kezdett kilábalni a világjárvány okozta visszaesésből. A nagy filmek folyamatos áramlását kritikusnak tartják az iparág egészsége szempontjából, mivel a mozilátogatókat gyakran a közelgő bemutatók csábító előzetesei vonzzák a mozikba. A világjárvány jelentősen csökkentette a filmkínálatot, ami számos filmszínház bezárásához vezetett. A Cinema Foundation – a mozitulajdonosok országos szövetségének nonprofit ága -, jelentése szerint 2019 és 2023 között az Egyesült Államok és Kanada 220 „mozivásznat” veszített, és csak 42 063 üzemel manapság. Ráadásul a Cineworld, a Regal lánc anyavállalata közel egy éve csődeljárás alatt működik.

Bár a Cineworld arra számít, hogy e hónap végéig kilép a 11. fejezet szerinti reorganizációból, s újabb veszély fenyeget, ha a szakszervezeti munkabeszüntetések szeptemberben is folytatódnak. A 2024-es premierek is eltolódhatnak, mivel a színészek sztrájkja miatt több jövőre bemutatásra tervezett film forgatását is le kellett állítani. Ahhoz, hogy a tervezett 2024-es megjelenési dátumokat tartani tudják, a kameráknak azonnal újra forogniuk kellene.

A jelenlegi kihívások ellenére a 2024-es bemutató naptár telítettebbnek tűnik, mint valaha. A Sony 2024-re frissített programjában olyan várva várt címek szerepelnek, mint a Marvel Comics-alapú „Madame Web” (február), a „Szellemirtók” folytatása (március), a „Bad Boys” folytatása (június), a „Venom” folytatása (július), a „Kraven, a vadász” (augusztus) és egy új „Karate kölyök” rész (december). Szintén nem kapott még új megjelenési dátumot a ” Pókverzum harmadik felvonása, a „Pókember: A Pókverzumon túl” címet viselő animációs
filmje. Az előző rész, a „Pókember: A Pókverzumon át” világszerte 677 millió dolláros
bevételt hozott.