test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

A legfontosabb menedzser tulajdonságok 2021-22 / 5. helyezett: Magabiztosság

Az üzleti életben úgy általában kíváncsiak a résztvevők arra, hogy mik azok a tulajdonságok, melyek megkülönböztetik az extra sikereket elérő menedzsereket az átlagos döntéshozóktól. Ezek a tulajdonságok időszakonként változnak, így nem lehet általánosságban véleményt alkotni ebben a témában sem. A COVID-19 drasztikusan rendezte és rendezi át mai napig az üzleti környezetet, és azt biztosan el lehet mondani, hogy jól kijönni ebből a válságból nem lehet extra teljesítmény nélkül. Nyilván érthető hát, hogy a sikermenedzser tulajdonságok most még fontosabbak, mint valaha voltak. Ezért is tartottunk egy bár nem reprezentatív, de 14 országra kiterjedő, 1000 menedzsert számláló piackutatást ezzel kapcsolatban. Ebben a sorozatunkban a ranglista első öt helyezettjét vesszük végig, kezdve rögtön az ötödik helyre rangsorolt tulajdonsággal.

5. helyezett: „Magabiztosság”

Mondhatjuk bátran, hogy minden korszakban fontos jellemzője egy jó menedzsernek. De tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy mindig top prioritást élvez. Alapvetően békebeli szituációkban, bár elmondják a becsület kedvéért, hogy egy menedzsernek magabiztosnak kell lennie, de ha meg valóban hozza is ezt az elvárást, a legtöbb esetben nem szimpatikus az üzleti döntéshozók többsége számára. A magabiztosság ugyanis felettébb relatív fogalom, hiszen nagyon nem mindegy kinek a szemszögéből vizsgáljuk annak meglétét. Ha személyiségtípusú megközelítést alkalmazunk – márpedig krízishelyzetben, döntéshozatali mechanizmusok terén, vagyis az üzleti életben 2021-ben mindenképp érdemes –, akkor könnyebben megérthetjük e tulajdonság, személyiségjegy alapvető kihívásait. Magabiztos ugyanis minden személyiségtípus tud lenni, de alapvetően egyetlen személyiségtípus rendelkezik azzal a képességgel, hogy „no matter what” – ahogy az amerikaiak mondják- mindig magabiztos tudjon lenni, bármilyen helyzet is adódik. A RISE human development system személyiségtípus kategóriáit alkalmazva a RULER az egyetlen ilyen személyiségtípus. A többi típusnak ugyanis szüksége van megelőző akciókra, bizonyítékokra, eseményekre ahhoz, hogy elérje a kívánt alap magabiztossági szintet. Az INDIVIDUAL, a SUPPORTER vagy épp az EXPERT típusok más-más módon és technikákkal tudják elérni a magabiztosság meglétét, viszont közös jellemzőjük, hogy valóban keményen meg kell dolgozniuk ezért a tulajdonságért. A RULER viszont a magabiztosságából fakadóan tud felületes lenni, képes meggondolatlan döntéseket hozni, bár azt is nagy magabiztossággal teszi. Viszont az összes személyiségtípus tisztában van ezzel, tehát a hagyományos RULER ezen jellemvonását elutasítják. Vagyis három fő személyiségirány a négyből nem igazán azonosul ezzel a tulajdonsággal, és számukra az a magabiztosság a követendő, amiért meg kell dolgozni, amit fel kell építeni, ami óvatos. Igen ám, csak 2021-ben ezek a személyiségtípusok képtelenek rövid időn belül eljutni a magabiztosság kellő szintjére, tehát szükségük van a RULER támogatásra, amit alapvetően egyébként nem szeretnek. Látható, hogy kettős a helyzet, de nyilván olyan időszakot élünk, amikor a dolgok nem mindig egészen egyértelműek.

Vagyis a magabiztosság egy olyan tulajdonság, amit most sokkal többen rangsorolnak a megfelelő helyre, hiszen mindenki látja, hogy most döntésekre, irányváltásokra van szükség. Sőt azt is lehet látni, hogy nincs idő ötletelni, ami az INDIVIDIUAL típus sajátja, vagy megvárni a megfelelő tapasztalatokat, ami a SUPPORTER számára fontos, vagy épp megfelelő mennyiségű adatot gyűjteni, elemzést végezni, ami az EXPERT számára elengedhetetlen. Most cselekedni kell még akkor is, ha nem tökéletesen átgondolt a folyamat. De legalább történik valami. Nagyon kevesen képesek az ilyen típusú fellépésre, vagyis az előkelő pozíció a rangsorban leginkább annak köszönhető, hogy csodálják a menedzserek ezt a tulajdonságot. Ennek köszönheti a magabiztosság az ötödik helyezést.

(Következik a 4. helyezett: Boldogság)