test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

A veszélyes befolyásolás: manipuláció

A befolyásolás és manipuláció rokon fogalmak, mégis komoly különbség van közöttük. A befolyásolás lehet önmagában veszélyes a környezetre, hiszen akkor tud működni, ha másokra hatást fejtünk ki vele, az pedig mások idejét és hasznos energiáját foglalja le. De a befolyásolás mindig pozitív irányú cselekedet, hiszen a befolyásoló ember nem akar rosszat másoknak. Önmaga önzősége vezérli ugyan, de kárt nem akar okozni kollégáinak, a szervezetnek. A manipuláció ennél már tovább megy, hiszen a befolyásolási képességet akkor is használja, ha azt pontosan tudja, hogy a befolyásolt embernek nem tesz jót vele, a cég számára káros döntéseket erőltet csak saját maga szempontjait figyelembe véve. Éppen ezért a manipuláció veszélyes formája a befolyásolásnak, ami persze nem minden szituációban jelenik meg, de ha érvényesül, akkor komoly károkat okozhat a környezetének.

A tökéletes szakemberek

Nagy kihívás még a gyakorlott szervezetfejlesztőknek is megtalálni egy szervezeten belül a manipulatív embereket, és definiálni őket a vezetőik számára. Éppen ezért világviszonylatban is csak nagyon kevés szakember foglalkozik ezzel a témával. Ráadásul a HR világában, ahol az elmúlt évtizedekben már leginkább a csak pozitív dolgokról beszélgessünk irányba tolódtak a folyamatok, ki akarna hallani egy olyan faktorról, amiben a végén semmilyen pozitívum nincsen? Csak feszültségeket, vitákat gerjeszt mindez, negatív dolgokat mond egy adott, általában az egekig magasztalt kollégáról, szóval egyszerűen nem éri meg. Megbízásokat bukhat a szervezetfejlesztő emiatt – ami konkrét pénzkiesés -, és mivel ráadásul a manipulatív kollégák minden esetben egy gyenge vezető alá helyezkednek, illetve ott tudnak tartósan megmaradni, még magáról a vezetőről megalkotott kép sem túl hízelgő. Szóval kinek kell mindez csak azért, hogy az igazságot felfedjük? Ráadásul a befolyásolással ellentétben a manipuláció minden esetben sokkal lassabban fejti ki a hatását, így a negatív következmények is évek, sokszor egy évtized elteltével jelentkeznek, akkor meg minek riogatni bárkit is előre. Úgysem tudja lemérni, és talán be sem fog bizonyosodni az együttműködés ideje alatt. Azt viszont fontos tudni, hogy ha jelentkezik a probléma, akkor az szervezetet megrengető általában. Hiszen a manipulatív kollégák tökéletes szakemberek az esetek többségében. Tehát ők dolgoznak, és igen konkrét, kiemelkedő eredményeket tesznek le az asztalra. Sokszor elmondható, hogy ők az „álomkollégák”. A befolyásoló kollégákkal ellentétben ők valóban képesek extra időt is rászánni arra, hogy minél inkább nélkülözhetetlenek legyenek és egyre nagyobb hatalomhoz jussanak a cégen belül. Persze ennek a hatalomnak nem szabad túl kirívónak lenni egy jó ideig, mert akkor kiderül a turpisság.

A manipuláció megítélése

Egy válságból kievezéshez minden cégnek szüksége van manipulatív kollégára, vezetőre, döntéshozóra. Hiszen ők azok, akik jelenlétükkel, szakmai tudásukkal, extra ötleteikkel valóban meg tudják mozgatni még a haldokló piacokat is. Vásárlásra bírnak embereket, döntéseket tudnak kierőszakolni a partnerekből. Ezt meg is fizeti a cégük, és ha lehet, ők általában pozíciót kérnek. Így lehetőségük van kialakítani saját maguk „kiskirályságát”. Ha értékesítési területen dolgoznak, akkor az ügyfélkapcsolatokat sajátítják ki, ha pedig back office-ban vannak, akkor a legjobb szakembereket gyűjtik maguk köré, azokat, akik csak bennük hisznek. Éppen ennek köszönhető a nagy krach, ha ők mozdulnak. Mivel az általuk felépített kiskirályságban mindenki óriási becsben van tartva, számukra olyan életet teremt, amit önmaguk megközelítőleg sem tudnának realizálni, ezért ezek az emberek mindenhova követik manipulatív vezetőjüket. Az ügyfelek ugyanígy tesznek, és hát ha az adott vezető egy komplett területért felelős, akkor előbb vagy utóbb, de valamikor mindenképp lépni fog, és visz mindent magával. Ha így nézzük a helyzetet, akkor már érthető ugye, miért kell azzal tisztában lenni, ki is az a cégünkön, csapatunkon belül, aki ehhez megfelelő képességekkel rendelkezik? Hogy egyértelműen negatív-e egy manipulatív ember? Óriási igazságérzetük van, és emiatt egy korrekt embert, céget sosem támadnak be, ha csak nincsen rá jó okuk. Viszont saját embereiket tűzzel-vassal védik és elhalmozzák őket tudással, javakkal. Nem rossz egy manipulatív vezető, szokták mondani, csak a lényeg, hogy az ő csapatába tartozzunk!