Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

CENTRAL PARK 5: A valódi céges elégedettség (2. rész)

Ha meg kellene jelölnünk egy területet az üzleti életben, melyet a leginkább és a legmélyebben érintett a COVID-19 időszak, a szakemberek egybehangzó véleménye szerint egyértelműen a HR. Az emberek magánéletét érte kemény támadás, és az ebből való felgyógyulás igen hosszú folyamat lesz. Szakmai beszélgetőpartnerem Palencsár Miklós a RISE Human Development System – Mentors & Partners Group cégek alapító-tulajdonosa, a „Business coaching leader of the year – Europe 2021” díj nyertese, mentor.

Olimpia és krízis

Az vitathatatlan, hogy az emberek számára a boldogság, mint motivációs kategória előtérbe került a COVID-19 betörése óta. Nagyon sok esetben rendelkezünk közvetlen tapasztalattal arról, hogy az élet mennyire múlandó. Ennek a felismerése minden esetben jelentős folyamatokat indított el a legtöbb ember életében. Láthatjuk ezt a home office jelenségben is, hogy a munkavállalók egy része kategórikusan kijelenti, hogy ő bizony nem hajlandó 100% irodai munkába visszamenni, inkább feladja állását. Erre a helyzetre az HR szakma nincs felkészülve. Nincsenek tanulmányok, nincsenek bevált receptek, leginkább a találgatás megy, és van aki ebben a helyzetben hangosabb, van aki pedig halkabb.
„A 2020-as év úgy gondolom, hogy a szervezetfejlesztés számára is vízválasztó volt. Bár szervezetfejlesztésként említem, de tulajdonképpen egyének és csapatok fejlesztéséről, menedzseléséről beszélünk. Drasztikus tapasztalásokon vagyunk mi is túl saját fejlesztéseinkben. 16 éve fejlesztünk a sportban klub csapatokat és válogatottakat, és hát az olimpiával megtűzdelt idei év olyan új ismereteket adott számunkra, amiket soha egyetlen könyvben még csak említeni sem említettek. A tokiói sikerek után üzleti találkozókon sokan kérdeztek arról, hogyan foglalnám össze a pandémia HR szakmára tett hatásait. Gondolkodás nélkül vágtam rá a választ: úgy gondolom, hogy a sport és az üzleti élet HR szakmai szempontból olyan közel került egymáshoz, mint még soha. A sportban ugyanis az egyén és a csapat fejlesztése a krízishelyzetben hozott döntésekre, a krízisben is alkalmazható technikákról, stratégiákról szól, hiszen egy olimpiai döntő, az krízishelyzet. Vagyis minden esetben az egyének és a csapat „eredeti személyiségére” építjük a fejlesztést. Az üzleti életben régebben nem lőtt olyan nagy bakot az ember, ha a „jelen személyiségét” tudta csak megállapítani a menedzsereknek, dolgozóknak, mert ritkán kerültek krízishelyzetbe. Na, ez változott meg most évekre. Ez nem azt jelenti, hogy mindenki stresszes lesz éveken keresztül, a krízis pszichológiai szempontból nem ezt takarja. Az életminőséggel kapcsolatos döntések igenis fontossá váltak, és ebből a szempontból a munkahellyel kapcsolatos döntések egyfajta „krízisdöntések” lesznek, hiszen a legjobbat akarják a munkavállalók kihozni belőle. Elég komoly és konkrét tapasztalatom van, milyen egy ember gondolkodásmódja egy olimpiai döntő előtt, illetve vezető pozícióban egy váltás előtt. Bízvást állíthatom, hogy nagyon sok hasonlóság van a kettő között.” – tette hozzá a mentor.

A dolgozó is megérdemli a boldogságot

Ráadásul pontosan tudjuk, hogy a céges kereteken belül zajló felméréseket a „rafinált” munkavállalók saját céljaik mentén is meg tudják vezetni, hiszen ezek nagyon jó üzenőfelületek a munkavállaló és munkaadó között.
„Igen, eddig leginkább arról beszéltem, hogy egy állapotfelmérés akkor sem pontos, ha mindenki az őszinteségre törekszik. De természetesen tisztában kell lennünk azzal, hogy nem minden munkavállaló mondja az igazat. Megvannak a személyiségtípusok, akik alapvetően hajlamosak ezeket a fórumokat kihasználni, befolyásolni, manipulálni szeretnék az eredményeket, hogy a kedvük szerint működhessenek a dolgok. Ha ezeket nem szűrik ki egyértelműen – márpedig személyiségelemzés nélkül finoman szólva is nehéz -, akkor nem kapunk megbízható eredményeket a végén. Ahogy látni lehet, csak ebben a rövid beszélgetésben rámutattunk több pontra, mely teljesen félrevihet egy abszolút jó szándékkal elindított céges elégedettségi felmérést, és még nem értünk a végére.” – magyarázza a CEO. De akkor mi a teendő, ha mégis meg szeretnénk ismeri a valós helyzetet a cégünkön belül? Mit tehet az a HR szakember, aki valóban komolyan veszi hivatását, és szeretne érdemben egyéneket, csapatokat elégedettebbnek látni a szervezeten belül, amiért ő is felelős?
„Több száz sikeres szervezetfejlesztésen vagyunk túl már a cégnél. Minden évben mérjük a partnereinknél realizált éves fluktuációs rátát, mely egyértelműen megmutatja, hogy mennyire elégedettek az adott szervezetben dolgozók. 19 különböző gazdasági szektorban dolgoztunk 2019-ben, 21 szektorban 2020-ban, és az átlagos fluktuációs ráta 2,4%, illetve 2,6% volt. Egyetlen esetben sem használtunk elégedettségi felmérést. Egyértelműen azt látom, hogy a siker kulcsa a mély és fekete-fehér eredményeket adó személyiségelemzések mind egyéni, mind csapat szinten. Az ott kapott eredményeknek először legfelsőbb döntéshozatali szinttel történő egyeztetése, majd az eredmények megfelelő szinten és struktúrában történő visszacsatolása a munkavállalók számára. Én az őszinteségben hiszek, és nem tudom elfogadni a „tegyünk úgy mintha” elméletet. Annyi változott a COVID-19 óta, hogy ma már az őszinteség egy HR és a munkaadó részéről nem lehetőség, hanem kötelesség a szervezet dolgozói irányába. Friss élmény bennem az, hogyan lehetett olimpiai érmet szerezni egy olyan válogatottal, aki háromszor egymás után elbukta az éremszerzést. A siker titka ebben az esetben is a teljes őszinteség volt. Ami persze sokszor nem esett jól mindenkinek, és többször kimondottan fájdalmas tud lenni, viszont a végén megvan az eredménye. Ne gondoljuk azt, hogy egy szervezet dolgozói számára a boldog élet nem ér fel sokszor egy olimpiai éremmel!”


Előző rész

CENTRAL PARK 5: A valódi céges elégedettség (1. rész)