Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Egerek és emberek

Hogyan késleltette az Omicron variáns a világ legnagyobb vállalatainak "visszatérés az irodába" mozgalmát?

Ha valamit megtanultunk a COVID-19 járvány alatt, akkor azt, hogy „az egerek és emberek” legjobban megtervezett tervei is bizony szörnyen félresikerülhetnek. Még 2021 elején, amikor a nyugati világban megjelentek a vakcinák, a világ legnagyobb vállalatai közül sokan elkezdték tervezni, hogyan és mikor térhet vissza a normál munkarend az irodákba. Akkoriban elég nagy volt az optimizmus, mivel a szigorú utazási korlátozások kezdtek enyhülni, és az országok ismét kezdtek kinyitni. Aztán – mint tudjuk – a világ egy gyorstalpaló tanfolyamot kapott a görög ábécéből. Ez nem jelentett akadályt a legnagyobb vállalatok számára – értem itt elsősorban a bankokat -, hogy határozott és nehéz vállalásokat tegyenek a 2022 elején bekövetkező nagy visszatérésről. Az Omicron megjelenése azonban még a visszatérési mozgalom legagresszívabb támogatóinak terveit is megakasztotta. Íme, hol tartanak a dolgok a világ néhány vezető vállalatánál:

Apple:

A világ első háromtrillió dolláros vállalata úgy döntött, hogy a visszatérés időpontját februárra tolja ki. Amikor a vállalat tavaly nyáron bejelentette, hogy 2021 szeptemberére várják vissza a dolgozókat az irodába, heves visszhangot váltottak ki. Aztán a Delta variáns miatt ez a visszatérési dátum megvalósíthatatlanná vált, ezért a célt végül 2022-re tették át. Márciustól a dolgozók egy hibrid modellt követnek majd, amelynek értelmében hétfőn, kedden és csütörtökön kell bemenniük az irodába. A világ kíváncsian várja, hogyan működik majd ez a modell ebben a járványos világban.

Goldman Sachs:

a befektetési bank vezérigazgatója nem ért egyet azokkal az elemzőkkel, akik szerint az otthoni munkavégzés „ha már itt van, akkor maradjon” (egyszer „aberrációnak” nevezte a távmunkát). Bár a Goldman Sachs január 3-ra tervezte a teljes visszatérést az irodába, január 2-án (vasárnap) a bank alkalmazottai kaptak egy e-mailt, amelyben arról tájékoztatták őket, hogy január 18-ig home office-ban kell dolgozniuk a fertőzés nagyon gyors emelkedése miatt.

Google:

a technológiai óriás úgy döntött, hogy a január 10-i munkába való visszatérési dátumot határozatlan időre elnapolja. A vállalat biztonsági vezetője szerint csak akkor akarják visszahozni a dolgozókat, ha „stabil, hosszú távú munkakörnyezetet” tudnak biztosítani. A szóválasztásuk nem véletlen: a legtöbb alkalmazott nagyra értékeli a stabilitást, különösen a járvány kitörése után. Bizonyos alkalmazottak (szülők) számára különösen fontos, hogy a munkakörnyezet biztonságos legyen, hiszen gyermekeik gondozása mindennél többet jelent.

JP Morgan:

A New York-i székhelyű banknak hosszú története van a távmunka megszüntetésével kapcsolatban. Többször bejelentettek már visszatérési dátumokat, azonban az újabb járvánnyal kapcsolatos adatok miatt ezeket több hónappal elhalasztották. Ez a folyamat nem ideális, és bár tökéletesen érthető, a dolgozókat folyamatos bizonytalanságban tartja. A bank nemrégiben bejelentette, hogy a legtöbb alkalmazottjának február 1-jén vissza kell térnie az irodába. Hogy ez az időpont tartható-e, az majd az alapján dől el, hogy meddig tart az Omicron variáns által okozott hullám.

Következtetés

Gondolom mindenkinek feltűnt, hogy milyen vállalatokról beszélünk, mindannyian nagyon kiváltságos, jövedelmező iparágakban tevékenykednek. A pénzügyi és a technológiai szektor olyan problémákkal küzd, amelyeket például az amerikai munkaerőpiac 89%-a már megoldott. 2021 novemberében a COVID-dal kapcsolatos helyzet miatt a munkavállalóknak csak körülbelül 11%-a dolgozott távmunkában. A legjobban fizetett alkalmazottak mindig is a hangosak voltak abban az esetben, ha az igényeik kielégítéséról volt szó. Ezen a COVID sem változtatott, és bár a hibrid modellek a jövőben egyre gyakoribbak lesznek, a legjobb, leginkább munkavállaló központú változatok szinte biztosan a kiváltságos iparágak munkavállalói számára lesznek elérhetőek. Ebben az esetben azonban a kiváltságokat kiérdemelték.