test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Fizetésháborúk – Tanácsadás és jog

Az árak mindenütt emelkednek, de a tudásközpontú pozíciókban ez a fizetések is elmondható. Ez a tendencia a tanácsadás, a könyvelés és a jog területén egyaránt megfigyelhető.

Tanácsadás

A három nagy vezetői tanácsadó cég – a McKinsey, a Bain és a Boston Consulting Group – a Management Consulted új jelentése szerint 2022-ben 10 000 USD-vel emeli az MBA-tanácsadók éves kezdő fizetését. A három nagy tanácsadó cégnél – más néven MBB-nél -dolgozó MBA-tanácsadók teljes kompenzációs csomagja 4-9%-kal emelkedik. A McKinsey, a Bain és a BCG a világ legnagyobb munkáltatói közé tartoznak ezen a területen, és változatos munkakörnyezetük, valamint az egekbe szökő tanácsadói fizetéseik miatt az MBA diplomások számára a legvonzóbb vállalatok közé tartoznak.

Bár az MBB tavaly befagyasztotta a fizetéseket, a tanácsadói fizetések 10%-kal nőttek az egész iparágban. Ez a vezetési tanácsadók iránti kereslet globális növekedését követi, amelyet jól mutat az is, hogy tanácsadó cégek rekordbevételekről számoltak be az elmúlt 12 hónapban. A McKinsey, a Bain és a BCG évente több ezer MBA diplomást vesz fel. Nagyon egyszerű a képlet, hogy miért vonzóak a frissen végzettek számára: az MBA-t követő első évben egy MBB-tanácsadó több mint 200 000 USD-t vihet haza, beleértve a bónuszokat és a juttatásokat is, a Management Consulted szerint.
2022-ben az MBA tanácsadói kezdő fizetések az MBB cégeknél 175 000 USD-ra emelkedtek, az előző két év 165 000 USD-járól. A teljesítménybónuszok is nőttek: A Bain 41 250 USD-ig, a BCG pedig 43 750 USD-ig fizet bónuszt, míg a McKinsey-nél ez a szám 45 000. Az aláírási bónusz mindhárom cégnél maradt 30 000 USD. Az eltérő bónuszrendszerek miatt a teljes kompenzációs csomagok a három cégnél eltérőek. A Bain MBA-tanácsadói keresik a legkevesebbet, 246 000 dollárt, ami mintegy 4%-os emelkedést jelent a tavalyi évhez képest. A BCG 248 750 USD-t fizet, míg a McKinsey MBA-tanácsadói keresnek a legtöbbet 250 000 dollárral, ami mintegy 9%-os növekedés 2021-hez képest.

Big 4 könyvelés

Az elsősorban könyvelőcégként ismert – de az üzleti tanácsadás is szerves részét képezi tevékenységüknek – Big Four szintén magas MBA-tanácsadói fizetéseket kínál. A PwC tanácsadói fizetése 2022-ben 165 000 USD-re emelkedett, és ez 15 000 dollárral több, mint amit a cég 2021-ben adott az új MBA-tanácsadóknak. Az EY szintén 10 000 USD-vel emelte a fizetéseket, hogy elérje a PwC 165 000 dolláros szintjét. A többi Big Four cég, a Deloitte Consulting és a KPMG úgy döntött, hogy befagyasztja a jövedelmeket a 2021-es szinten, ami alacsonyabb volt, mint az előző években. A Deloitte tanácsadói keresetek 135 000 USD-nál kezdődnek, míg a KPMG ez 145 000 USD.

A teljesítmény és aláírási bónuszok a Big Four alá tartozó cégeknél különbözőek, vagyis a teljes kompenzációs csomagok nagymértékben eltérnek egymástól. A PwC-nél van a legnagyobb kereseti lehetőségük az MBA-ét végzetteknek, ami 235 000 USD-t jelent. Az EY-nál ez a szám 210 500 USD, míg a KPMG-nél 197 400 USD, a Deloitte Consultingnál pedig legfeljebb 175 000 USD.

Jog

Verseny alakult ki az ügyvédi irodák között az ügyben, hogy ki kínálja a legmagasabb fizetésemelést. Azonban egyes cégek már csak nagyon nehezen tudják tartani a lépést. Az elmúlt hetekben történt, hogy a Millbank LLP, a Davis Polk & Wardwell és a Cravath, Swaine & Moore ügyvédi irodák egymás fizetésemelését próbálták ellensúlyozni a saját ajánlataikkal. A végére a senior associate-ek fizetése 13%-kal ugrott meg, különösen az egyik neves cégnél. A Davis Polk & Wardwell hetekkel korábban 396 500 USD-t ajánlott, de ez még mindig elmaradt a Cravath, Swaine & Moore 415 000 USD-jától, amivel most ők állnak az élen.

A bérháború akkor kezdődött, amikor ezek az elit ügyvédi irodák elkezdtek versenyezni a legnagyobb tehetségekért. A szakértők szerint ez hatványozottan jelentkezik a középszintű ügyvédek felvételéért folyó küzdelemben. Az is segít, hogy a 2021-es rekordbevételek és nyereségek lehetővé tették az ügyvédi irodák vezetői számára, hogy ezeket a nemegyszer túlzó emeléseket kínálják. A Davis Polk & Wardwell 2021-ben azzal indította el a versenyt, hogy 202 500 dollárra emelte a kezdő ügyvédjelöltek fizetését. Ez az emelés más cégeket – mint például a Cleary Gottlieb Steen & Hamilton, a Proskauer Rose LLP és a Gunderson Dettmer Stough Villeneuve Franklin & Hachigian LLP – is arra késztetett, hogy kövessék a példát saját fizetésemeléseikkel.

Ira Coleman, a McDermott Will & Emery LLP elnöke így nyilatkozott a médiának: „Nagyon örülünk, hogy abban a helyzetben vagyunk, hogy ilyen módon jutalmazhatjuk a szorgalmas, legjobban teljesítő munkatársainkat. Látjuk az elképesztő mértékű elkötelezettségüket és tudjuk, hogy „mindent beleadnak”, és ez nagyon is összhangban van azon terveinkkel, hogy a jogi szakma első számú karriergyorsítója legyünk”.
Nem minden iroda lesz azonban képes versenyezni. Shannan K. Rahman, az atlantai székhelyű Partners Group jogi toborzással foglalkozó vállalat ügyvezetője szerint „a nem elit cégek felteszik a kezüket és azt mondják, hogy „nem akarjuk ezt a játékot játszani”. Különösen azoknál igaz ez, amelyek nem rendelkeznek akkora nyereséggel, mint a Cravath, Swaine & Moore. Szerintem egyre több és több visszautasítást fogunk tapasztalni e téren a partnerek részéről”.

A nem elit vállalatoknak más módokat kell keresniük arra, hogy a legjobb ügyvédeket bevonzzák a cégükhöz, és meg is tudják tartani őket. Az ügyvédek tisztában vannak azzal, hogy a top vállalkozásoknál jelentős fizetésemelések várhatnak rájuk, azonban fontos megjegyezni, hogy sok kisebb irodánál rengeteg jogi tehetség dolgozik csak amiatt, mert ők még mindig egészséges üzleti modelleket használnak.