Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Megtévesztés a munkahelyeken

A befolyásolás meghatározza a munka hatékonyságát a szervezeten belül. Mivel a befolyásolás lényege az, hogy elvonjuk mindenki figyelmét attól, hogy mi befolyásoló emberek konkrétan nem termelünk, ezért sokat kell kommunikálnunk ahhoz, hogy a semmit eladjuk kifelé. Ehhez pedig nagyon sok beszélgetés szükséges leginkább olyan emberekkel, akiket emiatt hasznos munkavégzésük közepette tartunk fel. A pandémia alatt a munkahatékonyság több szervezetben is nőtt csak azzal, hogy a befolyásoló emberek el voltak zárva kollégáiktól. Ez pedig mindenképp intő jel a jövőre nézve!

Színjáték

Akárhány szervezetfejlesztési projektet megnézünk, minden esetben találunk befolyásoló, sőt manipulatív kollégát, és azt is elmondhatom, hogy mindig ez az egyik legnagyobb ütközési pont a még bizalmatlan megbízó és a tanácsadó között. Multinacionális cégeknél, nagyobb szervezeteknél komoly mennyiségben tudnak előfordulni a befolyásoló emberek, és számuk csak azért nem növekszik túl egy bizonyos szinten, mert egy idő után egymást kezdik el támadni. Hiszen a befolyásoló kolléga, ha befolyásolási képességét nem a piacon érvényesíti – és az esetek többségében sajnos nem így történik –, akkor általában a munkaidejét cseréli le a környezete véleményének formálására. Komoly erőfeszítéseket tesz abba az irányba, hogy a munka hősének lássa mindenki. Ő az, aki mindig dolgozik, folyamatosan pötyög valamit a laptopon, és a tudatlanabb munkatársak ezt a színjátékot nagy kanállal eszik meg. A legtöbb esetben ráadásul magánéletükkel is igen komoly problémák vannak, úgyhogy ők tetemes időmennyiséget tudnak rááldozni a látszatmunkára. És hát valljuk meg őszintén, ki merné azt gondolni egy olyan kollégáról, aki napi 12 órát vagy még többet az irodában tölt, hogy nem dolgozik? Most mondhatnám, hogy senki, de egy jó HR szakember számára, illetve egy igazi szervezetfejlesztőnek ez egyértelműen intő jelnek kell lenni. Kivéve, ha maga a HR kolléga is befolyásoló típus. Mert akkor nyilván érdeke, hogy teret engedjen ennek a színdarabnak. De miért is kell egyáltalán azzal foglalkozni, hogy a cégen belül van-e befolyásoló kolléga vagy nincs? Egyrészt nem korrekt a szituáció, hiszen megvezeti a szervezetben dolgozókat. Olyan minta alakul ki a cégen belül, ami semmiképp nem szabad, hogy követendő legyen. Márpedig bizonyos személyiségtípusok követő üzemmódban vannak, és ha tudattalanul is, de az alakul ki elvárásként, hogy sok munka igazán megfogható eredmény nélkül – mert a befolyásoló emberek esetében az eredmény, így nyilván annak kontrollja is azért hiányzik –, akkor a szervezet komoly bajban van.

A befolyásolási csatorna

A befolyásolás lényege ráadásul az emberi kontaktok, a beszélgetés, mely egyben azt is jelenti, hogy mások idejét foglaljuk le haszontalan kommunikációval. Akárhogy is nézzük, egy befolyásoló ember fel nem ismerése egy szervezeten belül, annak nem menedzselése egyértelműen kimutatható veszteségeket okoz a cég számára, és a csapat teljesítményét jelentős mértékben eltolhatja negatív irányba. Ennek tökéletes bizonyítéka egyébként a pandémia által kikényszerített home office alkalmával jelentkező munkahatékonysági mutatók. Amennyire féltek az üzleti vezetők attól, hogy mi történik, ha a szervezet tagjai fizikai kontroll nélkül végzik majd munkájukat, de végül hatalmas meglepetés érte őket a végső eredmény láttán. Persze nem mindenkinél, és érdekes hogy pont azok a cégek büszkélkedtek a növekvő hatékonysági adatokkal, akiknek nem igazán kellett volna. Mert hát ha a munkahelyi körülmények és a vezetők személye rendben vannak, akkor mégiscsak jobban kellene tudni dolgozni a kollégáknak irodai körülmények között. Azonban az egyik legjelentősebb faktor ezen a téren pont a befolyásolás kiiktatása volt, ami ugye automatikusan megtörtént azzal, hogy az ilyen típusú embereknek nem volt tere ehhez, hiszen nem tudtak fizikailag érintkezni kollégáikkal. Nem tudtak látványosan munkát mutatni, és nem tudtak másokat feltartani munkavégzésük közepette. A legtöbb esetben a home office alatt hatékonyságban fejlődő cégek esetében pont a befolyásoló kollégák „elzárása” okozta a növekedést. Ez persze azt is jelenti, hogy előtte egyrészt nem tudták beazonosítani őket a szervezetben, másrészt menedzselni sem voltak képesek őket. Ez pedig a jövőre nézve mindenképp elgondolkodtató kihívás!