Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Tanult befolyásolás

A pandémia sok új dolgot hozott be az életünkbe. A munkaerőpiac teljesen felbolydult és olyan elvárások, preferenciák jelentek meg munkavállalói, munkaadói oldalról, melyekkel előtte vagy nem találkoztunk, vagy egyszerűen csak nem voltak a fókuszban. A legnagyobb változás mégis az, hogy a korábban elhallgatott vagy a nem illik róla beszélni kategóriába tartozó faktorokról is elkezdett értekezni az üzleti társadalom. Nincs mese, válság van. Az igazán kvalifikált munkaerőért pedig óriási küzdelem indult meg a piacokon, így hát nincs idő takargatni a szennyest. Ezek közül az új faktorok közül a vezető helyre mindenképp a befolyásolás/manipuláció témaköre került, hiszen az elmúlt két évben egyértelműen a szervezetfejlesztés fő témájává váltak.

Tanult befolyásolás

Az teljesen egyértelmű és elfogadott, hogy bizonyos emberek óriási hatással vannak másokra, mások bizonyos körülmények között befolyásolni tudják környezetüket, és vannak, akik egyszerűen nem rendelkeznek ezzel a képességgel. Ez személyiségből fakadó adottság, melyet pont emiatt nem kell túlértékelni, hiszen nem tanulta az ember, nem szenvedett meg érte, egyszerűen személyiségjegyei között van. Az már másik kérdés, hogy milyen technikákkal tudja ezt kitenni a nyilvánosság elé, és ezeket a technikákat már el lehet sajátítani, de fontos megjegyezni, még ha ez sok ember számára bántó is lehet, hogy valaki vagy tud hatással lenni emberekre, vagy nem.
Ez ellen nem sokat lehet tenni, el kell fogadni, hiszen a megtanult technikák csak nyugalmi helyzetben működnek, az pedig az üzleti életben, hogy a küldő és a befogadó oldal is egyaránt nyugalmi helyzetben legyen ugyanabban az időben és térben, nem sokszor fordul elő manapság. Nem véletlenül vált ez a téma az elmúlt két évben populárisabbá, mint azt valaha is el tudtuk volna képzelni előtte. Mert hát most krízis van a lezárások megtörténte óta – és ennek most már azért több mint két éve –, így a nyugalmi helyzet csak ideális jövőkép sokak számára. Nagyon sok vezető bukott el, hiszen meg volt arról győződve, hogy óriási hatással van kollégáira, a cégére, de ezek a hatások lenullázódtak. Nem csoda, hiszen soha nem is rendelkeztek vele igazán. Megtanulták a kommunikációs trükköket, az öltözködést, a külsőleg látható játékokat, de a befolyásolás képessége, az igazi adottság az személyiségből fakad, és azt fejleszteni maradandóan nagyon nehéz feladat. Itt nagyon fontos megjegyezni, hogy minél magasabb pozícióba kerül egy vezető, annál inkább elhiszi magáról, hogy a tanult dolgai működnek, hiszen a beosztottak képesek olyan hatást visszaadni, ami elhiteti velük mindezt. De ne keverjük össze a hatalomból fakadó „befolyást” a befolyásolással, mert nagyon komoly pofonokat kaphatunk az élettől. Például akkor, ha a csapatunkban, szervezetünkben van olyan kolléga, aki a befolyásolás képességével valóban bír. Akinek nem kell megjátszania, és komoly ráfordított munka nélkül, ahogy mondani szokás „csípőből” hozza azt, amiért mondjuk vezetője kínlódik már évek óta. No, ilyenkor fordul az elő, hogy egy adott vezető egy kollégát nélkülözhetetlennek tart, és a csapat, sokszor a cég eredményét is szinte összemossák a befolyásoló munkatárs jelenlétével, és amikor erre mondjuk tükröt mutat egy külső szakértő, akkor természetesen előkerül az „én ismerem a kollégát több éve” szólam, és nyilván a szakember véleménye megalapozatlanná válik. Aztán persze jön a felismerés – mert az mindig jön -, hogy mégiscsak meg kellett volna hallgatni egy külső véleményt, legalább el kellett volna kezdeni az adott kollégát egy másik szemüvegen keresztül nézni, nem mint a csapat motorját és megmentőjét számon tartani, aki nélkül a szervezet bizony összeomlana.

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy ha már vezetők vagyunk, akkor valóban milyen befolyásolási, esetleg manipulációs képességekkel rendelkezünk, mert ha túlértékeljük magunkat – e faktor tulajdonosai sosem értékelik alul magukat, tehát ez az irány kizárt –, akkor a csapatunk, szervezetünk kezd el irányítani bennünket. Ennek pedig az lesz a vége, hogy ott ülünk a vezetői székünkben mindig attól félve, hogy ki ne lépjenek a legjobb emberek.