test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Az amerikai Szuperliga dráma, 2. rész: „Ide a pénzt!”

Az alábbi cikk a sorozat második része. Az 1. rész itt olvasható.

Az egyetemi sportolók mindig sok mindent megtehettek. Ennek oka, hogy a sztárjátékosok helyi vagy néha akár országos celebek a kampuszokon. Ez pedig kikövezi az utat számukra ahhoz, hogy sok olyan törvényt és szabályt megkerüljenek, amelyet a többi hallgatónak be kell tartania. A kampusz rendőrsége sok esetben nem tartóztatja le őket, ha kiskorúságuk ellenére alkoholt fogyasztanak, de elkerülhetik a büntetést ettől fajsúlyosabb törvényszegések esetén is. Eddig azonban létezett egy olyan kardinális szabály, amelyet senki nem szeghetett meg gyors és szigorú büntetés nélkül: a sportolók pénzügyi kompenzációjának szabálya. Az NCAA, amely az egyetemi sportot felügyelő testület, évtizedeken át elképesztően szigorú szabályokat tartott életben és hajtatott végre a játékosok kompenzációját illetően. Ezt részben mindig az amatőr sport ideáljának fenntartásával indokolták, amit, szilárd meggyőződésük szerint a rajongók megkövetelnek, azonban mindig érezni lehetett, hogy a fenti indoklás megkerüli a lényeget.

Kövesd a pénzt

Ahogy az egyetemi sport egyre jövedelmezőbbé és ezzel párhuzamosan egyre professzionálisabbá vált, a tény, hogy az egyetemi sportolók nem tudnak profitálni fáradtságos munkájukból, egyre tarthatatlanabb lett. Vegyük például az egyetemi futballt: a csúcson az egyetemi futballedzők évente közel 10 millió USD-t keresnek! A legtöbb államban (az állami egyetemeken tevékenykedő) egyetemi futballedzők a legjobban fizetett kormányalkalmazottak. Szinte valamennyi fent említett edző idős, fehér férfi, noha a „Power Five” konferenciában játszó futballjátékosok 46%-a afroamerikai. Ennek megfelelően az edzők milliókat, az egyetemek pedig százmilliókat kaszálnak az aránytalanul nagy részben hátrányos gazdasági háttérrel rendelkező fiatal fiúk kizsákmányolásából. Ez a szemlélet teljesen elhibázott. Ahogyan Kavanaugh bíró fogalmazott nemrégiben a Legfelsőbb Bíróság egybehangzó véleményében: „az NCAA üzleti modellje egyszerűen törvénytelen lenne szinte bármely egyéb amerikai iparágban”.

A helyzet csak még rosszabbá válik, ha belegondolunk, milyen kimerítő, versengő és veszélyes némely sportág. Egyre több tanulmány lát napvilágot a krónikus traumatikus enkefalopátia (CTE) hatásairól. A CTE alapvetően olyan agykárosodás, amely nyolc-tíz évvel azt követően üti fel fejét, hogy az érintett személy ismételt, enyhe agysérüléseket szenvedett. Az enyhe tünetek közé tartozik a zavartság, a szédülés és a fejfájás, mérsékelt tünet lehet a memóriavesztés, instabilitás és impulzív viselkedés, míg a súlyos tünetek között a progresszív demenciát, a mozgászavarokat, a beszédzavart és a remegést tartjuk számon. A fenti tünetek dokumentáltan depresszióhoz, majd végül öngyilkossághoz vezetnek a sportolók körében.

Így, ha egy sportoló nem is szenved katasztrofális kar-, hát- vagy lábsérülést, bár sokan így járnak, fennáll a folytonos, öngyilkosságot kiváltó agysérülés veszélye. Tekintve, hogy az egyetemi játékosok csupán 1,2%-a kerül át az NFL-be, amely az egyetlen hely, ahol a játékukért tisztességes pénzt kapnak, feltehetjük lassan a kérdést: hogyan maradhatott fenn mindeddig egy ilyen igazságtalan rendszer?

A zsilipek megnyitása

A közelmúltban az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága jogi kifogással élt az NCAA oktatáshoz kapcsolódó játékos-kompenzációs szabályaival szemben. Néhány bíró aggódott amiatt, hogy ez megnyithatja a játékosok kompenzációját féken tartó zsilipet, viszont mások azzal érveltek, hogy ez nem számít, hiszen csupán az oktatási költségekkel kapcsolatos ügyek kerültek napirendre. Azonban röviddel az után, hogy a bíróság közzétette a döntését, az NCAA felfüggesztette a szponzori szerződések, az online szponzoráció és a személyes megjelenések után járó kifizetések korlátozására vonatkozó szabályait. Így könnyen lehet, hogy ez lesz az egyetemi sport történetének egyik legfontosabb döntése.

A szabálymódosítástól számított néhány héten belül az Alabamai Egyetem irányítója, Bryce Young rövidesen több mint egy millió dollárt keres majd szponzori szerződéseken keresztül. Ettől kezdve, a kompenzációs lehetőség okán, a legjobb játékosok sokkal motiváltabbak lesznek, hogy azokba az iskolákba járjanak, ahol a legnagyobb médiafigyelmet és ezáltal a legtöbb szponzori szerződést kaphassák. Mindez az egyetemi futball szempontjából azt jelenti, hogy a fenti csúcsjátékosok fogják majd a SEC-et megrohamozni, azaz a gazdagok sokkal, de sokkal gazdagabbak lesznek.


Előző rész:

Az amerikai Szuperliga dráma, 1. rész: „The Power Five/One”