Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Az amerikai Szuperliga dráma, 3. rész: Semmi sem volt ugyanaz

Az alábbi cikk egy sorozat 3. része. A 2. rész olvasásához kattintson ide.

A Texas és az Oklahoma SEC-hez csatlakozásáról szóló hír megdöbbentette a világot. A közvélemény nagy része számára mindez előzmények nélkül történt. És ha a hír önmagában nem lett volna kellően sokkoló, a sebesség, amellyel az események lezajlottak, mindenképpen az volt. Álljon hát itt egy rövid emlékeztető az új amerikai Szuperliga kialakulásához vezető eseménysorozatról:

Július 21.:
A Houston Chronicle vezető helyen jelenteti meg a hírt, miszerint a Texas és az Oklahoma megpróbál csatlakozni a SEC-hez. A két egyetem illetékesei vagy szóbeszédnek minősítik a történetet, vagy nem elérhetők a történtek kommentálására.

Július 22.:
A Texas és az Oklahoma feltűnően lemarad egy tervezett Big 12 konferencia hívásról; a SEC elnökök találkoznak (állítólag) abból a célból, hogy tárgyaljanak a Texas és az Oklahoma ügyéről.

Július 23.:
A hírforrások megerősítik, hogy a Texas és az OU elhagyja a Big 12-t és nem hosszabbítják meg érvényes média jogaikat a 2025-öt követő időszakra.

Július 25.:
A Texas és az Oklahoma elnöke találkozik a Big 12 Végrehajtó Bizottságával és Biztosával.

Július 26.:
A Texas és az Oklahoma közös nyilatkozatban tájékoztatnak arról, hogy elhagyják a Big 12-t, illetve hivatalos értesítést küldenek arra vonatkozóan, hogy nem újítják meg média jogaikat.

Július 27.:
A Texas és az Oklahoma hivatalosan kérvényezi SEC tagságát.

Július 29.:
A (jelenleg SEC tag) Texas A&M határozott ellenkezése ellenére a SEC egyhangúlag megszavazza a Texas és az Oklahoma meghívását a SEC-be.

Július 30.:
A Texas és az Oklahoma vezetői is egyhangúlag megszavazzák a SEC csatlakozási meghívásának elfogadását.

Amikor a jelen cikk (július 29-én megjelent) első része még csupán vázlat formájában létezett, az események olyan gyorsan történtek, hogy világossá vált, mindegy, mit jelentetünk meg, mert a cikkben úgysem a legaktuálisabb hírek szerepelnek majd. A Texas, az Oklahoma és SEC-beli ellenfelei hatalmas, több milliárd dollárt érő intézmények, és egyik sem a gyorsaságukról híres. Egyszer majd napvilágot lát a fenti egyezség története, egy azonban biztos: nagyon hosszú ideje dolgoztak rajta.

Járulékos kár

Komoly dráma zajlott az európai labdarúgás Szuperligájában is, mivel sokan aggódtak, hogy mi történik majd a meglévő konferenciákkal. Hogy a Szuperliga jóvátehetetlen károkat okoz majd a jelenlegi ligákban és bajnokságokban. És igazuk volt: ha a Szuperliga véghezvitte volna, amit megálmodott és eltervezett, az a gazdagabbakat jelentősen gazdagabbá tette volna, miközben a valóságban mindenki másnak ártott volna a profi labdarúgás területén.

Ami az amerikai egyetemi focit illeti, nem kétséges, hogy a meglévő egyetemi konferenciák fennmaradó része válaszút elé került. Egzisztenciális kérdésekkel kell szembenézniük. Szükséges terjeszkedniük, hogy versenyben maradjanak? Tudják biztosítani, hogy legjobb csapataik nem szállnak át a közeljövőben a SEC hajójába? A „várjuk meg, mi lesz” megközelítés helyett számtalan aggódó, sietős találkozó lezajlott már országszerte arról, hogy mi legyen a következő lépés. Mi csupán annyit látunk ebből, hogy az amerikai foci háza táján hatalmas erejű földcsuszamlás történt, és hogy ennek okán a sportág már soha többé nem lesz a régi.


Előző rész:

Az amerikai Szuperliga dráma, 2. rész: „Ide a pénzt!”