Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Az amerikai Szuperliga dráma, 4. rész: A gazdagabbak még gazdagabbak, a szegények …

Az alábbi cikk egy sorozat negyedik része. A 3. rész itt olvasható.

Talán nem teljesen pontosan fogalmazunk, amikor a SEC-en kívüli konferenciákat „szegénynek” nevezzük. Még mindig egészen jól boldogulnak. A probléma az, hogy a konferenciák jelenleg folyamatban lévő összevonása a szuper-erős SEC létrejöttének természetes és megjósolt mellékterméke. A fenti trend igazolja az Európai Foci Szuperliga körüli korábbi felzúdulás jogosságát. Európában a Szuperliga elleni fő érv az volt, hogy az elpusztítaná a Bajnokok Ligáját tápláló nemzeti ligákat. Tekintve a Szuperliga struktúráját és örökzöld tagjait, az egyes nemzeti ligák, még a La Liga A sorozatához vagy a Bundesligához hasonló nagyok is jelentősen leértékelődnének. Az a nagyszámú csapat, amely nem kapna lehetőséget a Szuperligába való bejutásra, értelmetlennek találná a nemzeti bajnokságban nyújtott teljesítményét. Tehát az szólt a Szuperliga ellen, hogy abból csak a szupergazdag klubok húztak volna hasznot a kontinens összes többi kisebb csapata kárára.

Ha megnézzük, mi maradt az egyetemi foci háza táján a Texas és az Oklahoma távozását követően, egyre inkább úgy tűnik, a populistáknak igazuk volt.

Homályos szövetségek

Múlt héten a Big Ten, a Pac-12 és az ACC bejelentett egy konferenciák közötti szövetséget. Eddig nagyon kevés hír látott napvilágot a fenti konferenciáról. Mindössze annyit tudunk, hogy az jelentős és „meghatározó lesz a foci, valamint a férfi és női kosárlabda terén.” A konferenciák nem határoztak meg pontos időpontokat sem. Úgy tűnik, az a céljuk, hogy kivárják, hogyan alakulnak a dolgok az egyetemi foci területén, mielőtt valóban elköteleznék magukat. A fenti konferenciák legfőképpen azt szeretnék jelezni, hogy nem helyezkednek „majd lesz valahogy” álláspontra. A fenti konferencia-szövetség legfontosabb üzenete az, hogy a foci által elindított mozgalom valójában nem korlátozódik a focira. A Big Ten és az ACC nem a foci-, hanem kosárlabda programjáról ismert. A történtek következményei messzebbre mutatnak, mint azt sokan gondolták.

Ami a Big 12-t, az Oklahoma Sooners és a Texas Longhorns korábbi otthonát illeti, a kilátások továbbra sem túl ígéretesek. A fennmaradó nyolc csapat még ezután jelenti be új akciótervét, legyen az terjeszkedés vagy egy másik konferenciával kötött szövetség. Mi több, az a hír járja, hogy a Texas és az Oklahoma távozásával a két csapat médiajogainak értéke 50%-kal csökkent. Ha a terjeszkedést választják, be kell majd érniük néhány friss csontvázzal. Öt évvel ezelőtt a Big 12 szintén a terjeszkedést fontolgatta, és akkoriban számos iskolát értékelt, majd végül úgy döntött, mégsem terjeszkedik, mivel nyilvánvalóan arra a döntésre jutott, hogy az említett iskolák nem hoznának elég hasznot. Most abba a fura helyzetbe került, hogy azok felé a csapatok felé kell fordulnia, akiket alig néhány éve még elutasított.

Látva, hogyan alakulnak a dolgok az Egyesült Államokban, az európai labdarúgás rajongói végre megkönnyebbülten felsóhajthatnak, hogy az erős és gyors felháborodás hatására sikerült a Szuperliga szárnyait még az előtt megnyirbálni, hogy az elpusztította volna a gyökereit.


Előző rész:

Az amerikai Szuperliga dráma, 3. rész: Semmi sem volt ugyanaz