test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Önző karakterek a csapatban és a sportban

Csapatépítés 2021-2021, 5. rész

A sportban a csapattal kapcsolatos elvárások és a csapatépítés módszertana jelentősen átalakultak az elmúlt két évtized során. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy egyre nagyobb teret hódítanak a szakmájuk mélységeiben komolyan elmerülő Expert típusú edzők, sportszakemberek. Felfedezték, hogy a csapat nem a legjobb játékosok egybeterelését jelenti, hanem a csapatként valóban működni képes emberek összességét. Ennek köszönhetően egyre inkább nélkülözik a Ruler-Individual személyiségtípusokat, azonban a COVID-19 könnyen a feje tetejére állíthatja ezt a sikeresen működő receptet.

Proaktív csapat a sportban

Sokan még mindig nem igazán értik, hogy az emberek sport területén történő vizsgálatakor nem szabad elfelejteni, hogy azon túlmenően, hogy sportolók, ők is „csak emberek”. Emellett egyáltalán nem különböznek személyiségük vagy céljaik tekintetében az üzletemberektől. Nagyon sok klubcsapat és válogatott bukását okozza ez a félreértés, hiszen egy általános, egyébként nem reális képhez próbálják hozzátársítani az élő embereket. A csapatsportban a sportoló természetesen kiemelkedően jó csapatjátékos, proaktív, a legfontosabb helyzetekben a legjobbját hozza, és persze minden körülmények között győz. E pár gondolat viszont már önmagában két egymástól teljesen eltérő személyiségkaraktert követel meg, amelyek, ha egy személyben léteznek, akkor mentálisan komoly problémákat jelenthetnek tulajdonosuk számára; hiszen egy ember nem lehet egyszerre Ruler és Supporter is ugyanabban a mértékben. Vannak azonban olyan sportolók, akik igenis rengeteg versenyt nyertek, és egyszerűen legyőzhetetlenek voltak. Igen, persze, hogy vannak: Usain Bolt, Michael Phelps egyéniben, és nagyon sok csapatsportolót tudnék még említeni Cristiano Ronaldotól egészen Michael Jordanig. A Ruler egyiküknél sem volt elsődleges személyiségtípus. Minden esetben a kitartás, a komoly munkamennyiség vezetett odáig, hogy előbb-utóbb valóban a csúcsra értek, és ha már odaértek, akkor ez a személyiségtípus bizony ott is tudott maradni. A Ruler sportolók könnyebben érnek el a csúcsra, mivel igen nagy erőket tudnak rövidebb ideig megmozgatni, de ki nem állhatják a rutinmunkát, a mindennapi edzést és az ismétlődő felkészüléseket. Aki a sportban csak kicsit is járatos, az pontosan tudja, hogy ezek nélkül nincs siker. Mikor kell tehát a sportban a Ruler vagy az Individual fő személyiségiránnyal tervezni? Egyrészt akkor, ha nincs más lehetőség, ha ez az adottság. Alapvetően azonban akkor, ha az adott csapatról tudjuk, hogy képességekben alulmarad majd a jövőbeli ellenfelekkel szemben. Amikor tudjuk, hogy az nem elegendő a sikerhez, hogy a csapat majd hozza a tudását. Amikor tudjuk, hogy annál több kell, mert az ellenfél csapat a múlt, a pénz vagy bármi okán egyszerűen jobb focistákból, kosárlabdázókból, jégkorongozókból vagy épp kézilabdázókból áll majd össze. A Ruler-Individual karakterekről úgy tartja a mondás, hogy „bárkit meg tudnak verni, és bárkitől ki is tudnak kapni”. Annak ellenére, hogy ez csupán szállóigének tűnik, valóban képesek meglepetésekre ezek a sportolók, még ha bizonyos korlátok között is. Kiegyensúlyozott teljesítményt ne várjunk tőlük, viszont egy-egy világversenyen hatalmas meglepetéseket okozhatnak. Azt azonban el kell fogadnunk, hogy még ha csapatnak is hívjuk őket, egyéni játékosokat terelünk össze egy közösségbe, ahol komoly gondjaik lesznek az összhanggal és a csapategységgel.

A COVID-19 utáni időszak a sportban is új sikerrecepteket teremt. A legtöbb szakember szerint az elmúlt két évtizedben sikeresen működő, a kimondottan csapatjátékosokra építő, és az egyéni célok vezérelte játékosok mellőzését alkalmazó módszer csődöt mond. Ennek elsődleges oka a pandémia okozta komoly mentális válság, amely rendkívüli mértékben hatott a csapatszemléletű sportolókra. Így lehetőség van egyfajta „erőviszony” kialakítására a különböző sportágakban. Ennek már tanúi is lehetünk, hiszen nem egy meglepetés érte már a szurkolókat, szakértőket, mióta újraindultak a bajnokságok, kupák és világversenyek. Egy új korszakra kell felkészülnie minden edzőnek!


Következő rész

Csapatszemléletű karakterek a csapatban és az üzleti életben

Előző rész

Önző karakterek a csapatban, az üzleti életben