Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Egyesült Királyság: Egy egyenetlen fellendülés elemzése

2024 első negyedévének végéhez közeledve a brit gazdaság nem várt rugalmasságról tett tanúbizonyságot, és 0,6 százalékos bruttó hazai termék (GDP) növekedéssel, a közgazdászok előrejelzéseit felülmúlva kilábalt a recesszióból. A látszólagos fellendülés mögött azonban olyan összetettségek és ellentmondások húzódnak meg, amelyek egy meglehetősen árnyalt képet festenek a nemzet gazdasági egészségéről.

A növekedés motorja a szolgáltatási ágazat volt, amelynek egy évnyi stagnálás után sikerült újra fellendülnie. Míg az olyan szegmensek, mint a szállítás és a jogi szolgáltatások virágoztak, mások, köztük a vendéglátás és az építőipar, visszaeséssel szembesültek. Az ilyen eltérő tendenciák rávilágítanak a brit gazdasági környezet heterogén jellegére. A szakértők aláhúzzák ezt az összetettséget, megjegyezve az egyes ágazatok vegyes teljesítményét. Míg ma a szakmai szolgáltatások és a technológia tűnik ígéretesnek, addig az olyan területeken, mint a vendéglátás, továbbra is kihívások állnak fenn. Ez az eltérés kiterjed a fogyasztói hangulatra is, amely a háztartások rugalmas költekezése ellenére továbbra is negatív – ami pedig a gazdasági stabilitás létfontosságú pillére.

Mindeközben a munkaerőpiac a bizonytalanság közepette reményt ad. Noha a kamatemelések és az üzleti visszaesés ellenére a munkanélküliségi ráta csak szerény mértékben emelkedettm, a Nemzeti Gazdaság- és Társadalomkutató Intézet mégis lassú középtávú kilátásokra figyelmeztet, és évi 1 százalék körüli szerény növekedési rátát prognosztizál. A Bank of England csatlakozik ehhez az óvatossághoz, és visszafogott növekedést vár a magasabb kamatlábak és a visszafogott állami kiadások közepette. Miközben a döntéshozók utalnak a jövőbeli kamatcsökkentésekre, az óvatos megközelítés a monetáris politika fokozatos lazítását javasolja. E gazdasági árnyalatok közepette a közelgő általános választások reflektorfénybe helyezik a növekedéssel kapcsolatos versengő elképzeléseket. Jeremy Hunt pénzügyminiszter a GDP növekedését a fellendülés jeleként üdvözli, míg az ellenzéki képviselők, mint például Rachel Reeves, óva intenek az elhamarkodott optimizmustól, hivatkozva az egyre több háztartásra jellemző folyamatos nehézségekre. A fellendülés előnyei valóban nem egyenletesen oszlanak meg: az előrejelzések szerint az általános életszínvonal emelkedik, az egyenlőtlenségek továbbra is fennállnak, és az alacsonyabb jövedelmű háztartások viselik a növekvő költségek fő terhét. A háztartások költségvetésének némi enyhülése ellenére az olyan kihívások, mint például az emelkedő bérleti díjak, továbbra is csökkentik a társadalom legkiszolgáltatottabb rétegeit érintő előnyöket.

Nagy-Britannia gazdasági fellendülésének irányítása során a politikai döntéshozóknak az ellentmondó jelzések összeegyeztetése és a mögöttes egyenlőtlenségek kezelése előtt álló ijesztő feladattal kell szembenézniük. Miközben a nemzet az előrehaladás útját jelöli ki, e bonyolult összefüggések árnyalt megértése alapvető fontosságú az inkluzív növekedés előmozdításához és annak biztosításához, hogy a fellendülés előnyeit mindenki érezhesse.