Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Proaktív energiabiztonság

Ahogy Németország, úgy az EU. Az unió legnagyobb gazdaságaként Németország minden szinten – politikailag, társadalmilag, pénzügyileg stb. – kiemelkedő hatást gyakorol az EU-ra. Ezért volt olyan aggasztó Németország függősége az orosz gáztól. Oroszország ukrajnai inváziója előtt Németország rendkívül nagymértékben támaszkodott az orosz gázimportra, hiszen a szükséges mennyiség több mint felét ebből az országból szerezte be.

Az orosz gáznak egy átmeneti állapotnak kellett volna lennie, amely lehetővé teszi Németország számára, hogy sikeresen átálljon a zöldebb, megújuló energiára az egész országban anélkül, hogy a folyamat során továbbra is a legrosszabb fosszilis tüzelőanyagokat égetné el, mint például a szenet. Amikor tehát Oroszország megszállta Ukrajnát, majd az uniós szankciókra válaszul csökkenteni kezdte az EU-ba irányuló gázexportját, Németország és más az orosz gázra támaszkodó nemzetek nem nagyon tudtak mit tenni. Legalábbis erre alapozta Oroszország a terveit.

Ahelyett azonban, hogy megtörtek volna az uniós országok, úgy tűnik, hogy Oroszország energetikai befolyása csökken. Ennek ellenére nagyon nehéz tél jön, és egyes szakértők szerint ez 1-2 évig tartó gazdasági nehézségeket fog okozni a tagországok számára. Németország a maga részéről versenyt fut az idővel, hogy még a tél előtt feltöltse a stratégiai gáztárolóit, és ha ezek sikeresen megtelnek, az ország és polgárai kevésbé lesznek kitéve az orosz gázellátási manipulációnak. A kevesebb ellátási zavar nagyobb stabilitást jelent, és semmi sem rosszabb, mint egy hideg tél alatti instabil energiaellátás. Végül is ez volt Oroszország szándéka. A nyugati szankciók február óta fájdalmasan érintik Oroszországot, és Putyin természetesen viszonozni akarja a szívességet. Moszkva számára az a probléma, hogy míg a nyugati szankciók minden fronton támadják az orosz gazdaságot, addig Oroszország befolyása leginkább az energiaellátásra (és bizonyos mértékig exportpiacra) korlátozódik. Ahogy egy elemző fogalmazott: Oroszország megpróbálja „felégetni a hidakat”, amíg még van mit felégetni. És még mielőtt észrevennénk, Oroszország ismét teljesen elszigetelődik a Nyugattól.

A világ ég

Miközben a „hidak égnek” Németország nem várt azzal, hogy rendezze az energetikai problémáit, és mint korábban említettük, jóval a tervezett határidő előtt sietett feltölteni a gáztározókat. Ezt úgy tudta megtenni, hogy növelte a Norvégiából, Hollandiából és más országokból származó gázszállításait. Erre azért volt lehetőségük, mert a világpiaci energiaárak emelkedése miatt csökkent a kereslet. Bár ez kifejezetten költséges volt, de megérte, mert így biztosítható az energiabiztonság a belátható jövőben. A legfrissebb becslések szerint a német gázimport Oroszországból augusztusban 9,5%-ra csökkent. Ez a szám 2021 augusztusában még 60% volt! Norvégia most a német gázszükséglet 38%-át, Hollandia pedig 24%-át szállítja. A proaktív intézkedéseknek köszönhetően egyre kevésbé tűnik valószínűnek, hogy Németországban ezen a télen bármiféle „energiaadagolásra” kerülhetne sor. Hasonlóképpen az EU teljes tároló kapacitása átlagosan 80% fölött van feltöltve, míg Németországban 84%-ban, és ez biztató a bekövetkező tél előtt.

Ennek ellenére a szakértők arra számítanak, hogy Németországnak kissé vissza kell fogni majd a keresletet, hogy elkerülje a tartalékok gyors kimerülését, ha esetleg váratlanul hideg időszak következik be. Egy ilyen kimenetel ellen csak úgy lehet védekezni, ha az emberek és a vállalkozások kevesebbet fogyasztanak, és ha vannak intézkedések a fogyasztás visszafogására vagy csökkentésére. A tél még nem jött el, de remélhetőleg Oroszország szankciókra adott reakciója nem lesz túlságosan releváns a hidegebb hónapokban.