Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Truss bizalmatlanság

Éppen a múlt héten számoltunk be arról, hogy a Bank of Englandnek kötvényvásárlási programot kellett indítania, hogy megóvja az országot a font elértéktelenedésétől. Liz Truss, az Egyesült Királyság új miniszterelnöke bejelentette, hogy rövid távon drasztikusan növelni fogják a kiadásokat, miközben csökkentik az adókat – különösen a legjobban keresők adóját. Amellett, hogy ez politikailag roppant népszerűtlen volt, felkeltette a pénzügyi világ figyelmét. A „fiskális eseményt”, ahogy Truss csapata fogalmazott, a szakértők a lehető legostobább döntések egyikének tartották.

Ezen intézkedések miatt a fontot hatalmas csapás érte, és csak a Bank of England programja tudta megállítani a támadást. A múlt héten, amikor a kötvényvásárlási időszak véget ért, a pénzügyi világ kifejezetten pánikba esett. A program körüli bizonytalanság, illetve hogy esetleg meghosszabbítják-e, a 30 éves államkötvények rekord mértékű eladásához vezetett. E kötvények hozamai általában nagyságrendileg századokban mérhetően mozognak, ehelyett most 0,2%-kal 5% fölé emelkedtek. Mivel a hozamok akkor emelkednek, amikor a kötvények ára csökken, ezek a számok rendkívül aggasztóak voltak a befektetők számára. Amiatt aggódnak, hogy a kormány túl korán vet véget a kötvényvásárlás lehetőségének, még mielőtt a font és a devizaárfolyam problémáit okozó alapvető gondok megoldódtak volna.

Vegyes üzenetek

Hogy a Bank of England számára még rosszabb legyen a helyzet, a Financial Times arról számolt be, hogy a kormány meghosszabbítja a programot. Azonban a kormány gyorsan cáfolta ezt az állítást – bár sokak számára ez elkerülhetetlennek lépés -, ami azt jelentette, hogy a pénzügyi világba nagyon vegyes jelzések érkeztek. A befektetők egy dolgot mindennél jobban értékelnek: a stabilitást, és ami az utóbbi időben Angliában történt, az minden volt, csak nem stabilitás.

A nyugdíjalapok kezelői különösen figyelnek mindenre, ami a kötvénypiaccal kapcsolatos. Az államkötvények ideális pénzügyi eszközök a nyugdíjalapok számára, mivel általában nagyon stabilak. Tehát nem hajlamosak a nagy mozgásokra, ezért jól kiszámítható befektetést jelentenek. Így amikor a múlt hónapban Truss gazdasági tervének bejelentése után gyors eladások rázták meg az ágazatukat, az mindent felborított. Sok nyugdíjalap-kezelő még mindig arról számol be, hogy ez idáig nem tudták kivonni az összes pénzt a kívánt alapokból. Múlt keddig a Bank of England 7 milliárd fontot költött kötvényvásárlásra, holott a programban összesen 65 milliárd áll rendelkezésre a kiadásokra.

Mindezen lépések miatt a GBP tovább csúszott az USD-vel szemben, megközelítve az 1,1 átváltási értéket, ami az egy évvel ezelőtti 1,4-hez viszonyítva jelentős különbségnek mondható. Program ide vagy oda, egyértelmű, hogy a pénzügyi piac tagadhatatlanul megijedt azzal kapcsolatban, amikor Nagy-Britannia monetáris stabilitásáról beszélünk.